Άγιος Διονύσιος – Saint Dionysios

Άγιος Διονύσιος

Ο νεότερος Άγιος είναι ο Διονύσιος. Γεννήθηκε το 1547 μ. Χ. στο χωριό της Ζακύνθου Αιγιαλός. Η οικογένειά του ήταν από τις ποιο εύπορες οικογένειες, με μεγάλη έκταση γης στην διεκδίκησή της.

   Η οικογένειά του ήταν καλή [GLi]οικογένεια, διδάσκοντας το παιδί τους το Ευαγγέλιο. Ο Άγιος Διονύσιος ήταν καλός μαθητής στο σχολείο και ενάρετος. Όταν ενηλικιώθηκε, ασχολήθηκε με την διδασκαλία του θείου λόγου και την ανακούφιση δίνοντας στους πτωχούς.

   Μετά πήγε μοναχός στην Βασιλική Μονή των Στροφάδων, όπου και εκεί άλλαξε το όνομά του κάνοντάς το Δανιήλ, όπου[GLi]και ασκήθηκε στην αγρύπνια, την εγκράτεια και την μελέτη των γραφών.

Κατόπιν εχρήσθει ιερέας από τον Επίσκοπο Κεφαλληνίας – Ζακύνθου Θεόφιλο.

      Όπου κάποιαν στιγμή σε εκκλησία της Αθήνας αγορεύοντας διδάσκοντας τον θείο λόγο. Τον άκουσε ο Αρχιερέας της Αθήνας Νικάνορας, όπου τον χειροτόνησαν επίσκοπο Αιγίνης αλλάζοντάς του και το όνομά του κάνοντάς το Διονύσιος.  

   Ο Άγιος Διόνυσος αναδείχτηκε διδάσκαλος, πατέρας και παιδαγωγός άριστος. Η φήμη του διαδόθηκε παντού, ο ίδιος δεν άλλαξε, παρέμεινε ταπεινός και απλός.

   Το 1579 ασθένησε όπου γύρισε στην Ζάκυνθο, ως προσωρινός επίσκοπος διαμένοντας επί της Μονής Θεοτόκου Αναφωνήτριας, όπου από εκεί έδινε την βοήθειά του στους κατοίκους του νησιού διδάσκοντάς τους τον λόγο του θεού.

Την χρονιά εκείνη σκοτώθηκε ο αδερφός του, όπου ο δολοφόνος του αδερφού του έψαχνε κατόπι για να διαφύγει, βρήκε μέσω του Άγιου Διονύσιου, ο οποίος δεν το ήξερε όπου όταν το έμαθε τον βοήθησε να διαφύγει.

   Ο Άγιος Διόνυσος εκοιμήθει στις 17 Δεκεμβρίου 1622 μ. Χ.

   Τάφηκε στην μονή Στροφάδων, όπου κατά την εκταφή του το σώματός του μοσχομύριζε αλλά ήταν αδιάφθορο.

Την αγιότητά του την αναγνώρισαν το οικουμενικό Πατριαρχείο το 1703 μ. Χ. Φυσικά εορταζόταν από το νησί της Ζακύνθου ήδη σαν άγιος.

   Από την Νήσο εορτάζετε ο Άγιος Διονύσιος και στις 24 Αυγούστου, όπου εορτάζουν την μετακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου από τα Στροφάδια, στην Ζάκυνθο.

   Μεγάλη εορτή με λιτανεία του Πολιούχου στην πόλη, Αγίου Διονυσίου.       

Τύπος της εορτή του Αγίου Διονυσίου:  Σταθερή  :   Που εορτάζεται 17 Δεκεμβρίου εκάστου Έτους.

Πολιούχος :  Ζάκυνθος, Αίγινα.

Ιερά Λείψανα του Αγίου Διονυσίου :  Το λείψανό του βρίσκετε αδιάφθορο στην ομώνυμη Μονή Ζακύνθου. Επίσης η δεξιά του πλευρά βρίσκεται στην Μονή Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους. Ένα κομμάτι του επίσης που είναι το χέρι του Αγίου Διονυσίου βρίσκεται στη Μονή Παναχράντου Άνδρου.      

Άγιοι Που Γιορτάζουν :   Ο Άγιος Διονύσιος ο νέος, ο Ζακυνθινός Αρχιεπίσκοπος (1547 – 1622).         

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *