Αίγινα – Aegina

ΑΙΓΙΝΑ

(ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ)

Πρώτοι κάτοικοί της φαίνεται πως ήταν οι Πελασγοί, τους ακολούθησαν οι Αχαιοί και κατόπιν ήρθαν στην Αίγινα οι Δωριείς.

    Στα πολύ παλιά χρόνια ονομάζονταν Οινοπειές, Οινώνη και Οινοίη. 

    Στη μεγαλύτερή της ακμή έφθασε κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. Την εποχή αυτή ο ανταγωνισμός ανάμεσα στη ναυτική Αίγινα και την επίσης ναυτική Αθήνα ήταν οξύτατος.

    Το νησί μεταγενέστερα υπέφερε[GLi]πολλά από τις [GLi]φοβερές επιδρομές των Αλγερινών πειρατών. Που ήταν η φοβερή μάστιγα των Ελληνικών Νησιών και Παραλίων.

    Στα 1537 μάλιστα επέδραμε εναντίον της  ο φοβερός Αρχιπειρατής Βαρβαρόσας, ο οποίος την ερήμωσε κυριολεκτικά.

    Κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επαναστάσεως μεταφέρθηκε στην Αίγινα η έδρα της Ελληνικής Κυβερνήσεως  (11 Νοεμβρίου 1826).

Ιω. Καποδίστριας

    Στις 12 Ιανουαρίου 1828  έφθασε στην Αίγινα ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος  Ιωάννης Καποδίστριας

    Τότε ιδρύθηκαν στην Αίγινα κυβερνείο, ορφανοτροφείο, δύο σχολεία, νομισματοκοπείο, λοιμοκαθαρτήριο, αρχαιολογικό μουσείο, εθνική βιβλιοθήκη, εθνικό τυπογραφείο και γενικά ότι χρειαζόταν για να πλαισιωθούν και να βοηθούν στο έργο τους οι νεοσύστατες τότε εξουσίες του νεαρού κράτους.

    Η πόλη της Αίγινα έχει 13.552 κάτ.

    Λίγο έξω από την πόλη αρχίζουν περιβόλια από φιστικιές, αμπέλια, λιόδενδρα, και κυπαρίσσια.

    Λίγο πιο μακριά απλώνονται λόφοι γυμνοί σχεδόν, όπου μόνο λίγη ρίγανη φυτρώνει. Ολόγυρα υπάρχουν πλήθος μικρά εκκλησάκια, από τα οποία μερικά είναι ερειπωμένα.

    Πάνω από 300 εκκλησιές είναι εδώ χτισμένες, αφιερώματα των καπεταναίων και των ξακουστών σφουγγαράδων της Αίγινα.

    Στο νησί υπάρχουν εκτός  από την πόλη, και πέντε μεγάλες κοινότητες. Σ` αυτές υπάγονται όλοι οι αλιευτικοί μικρό-συνοικισμοί του νησιού.

    Φημισμένα είναι τα Αιγινίτικα κανάτια, που ο επισκέπτης τα θαυμάζει φρεσκοβαμμένα στην παραλία του Νησιού.[GLi] Η συγκοινωνία με τον Πειραιά η Αίγινα έχει συχνή πυκνή επικοινωνία και με πλοία αλλά και με σκάφοι τα λεγόμενα λεωφορειάκια, όπου δεν μένει μόνον εκεί αλλά έχει και τα δελφίνια τα ταχύπλοα σκάφοι όπου σε μεταφέρουν σε 40 σχεδόν λεπτά απέναντι (στην Αίγινα).

    Οι επισκέπτες μπορούν να ταξιδέψουν μέσα στο νησί με αυτοκίνητο.

    Τρία χιλιόμετρα Α. του χωριού Μεσαγρός της Αίγινας βρίσκονται τα ερείπια του αρχαίου ναού της Αφαίας.

    Η αρχαία παράδοση λέει, ότι αυτή ήταν από την Κρήτη, κόρη του Δία και της Κάρμης. Επειδή ο βασιλιάς Μίνωας ήθελε να την κάνει γυναίκα του, έπεσε στη θάλασσα να πνιγεί. Έτυχε όμως να πέσει μέσα σε δίχτυα ψαράδων και σώθηκε. Αλλά και οι ψαράδες θέλησαν να την κακοποιήσουν και ξαναέπεσε στη θάλασσα.

    Βγήκε στην Αίγινα και κρύφτηκε στο δάσος.

    Οι Αιγινήτες την λάτρευσαν για Θεά και της έχτισαν Ναό στο μέρος όπου αυτή βγήκε. Αργότερα έχτισαν άλλον ωραιότατο και μεγαλόπρεπο επάνω στο βουνό, στις κολόνες, όπως λένε σήμερα.

    Ο ναός είχε μήκος 30,50 μέτρα και πλάτος 15,50, ήταν δωρικού ρυθμού, με 12 κολόνες στις μεγάλες πλευρές και 6 στις μικρές, με πρόναο, οπισθόδρομο και σηκό χωρισμένο σε τρία μέρη.

    Στα αετώματά του είχε ωραιότατα αγάλματα, που σήμερα βρίσκονται στη γλυπτοθήκη του Μονάχου της Γερμανίας.

    Το αγόρασε ο βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος Α΄, πατέρας του πρώτου βασιλιά της Ελλάδος, Όθωνα, το 1812 από κάτι Άγγλους και Γερμανούς, που έκαμαν ανασκαφές και τα βρήκαν.

    Τα αγάλματα παράσταιναν μάχες από[GLi] τους πολέμους του Ηρακλή και του Αγαμέμνονα κατά της Τροίας και ήσαν δέκα επτά.

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ (Ταξιδέψτε μαζί μας, . . . . Πατήστε να μεταφερθείτε. . . Εδώ . .)..

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *