Νηστεία, οφέλη και κίνδυνοι – Fasting, benefits and risks

Νηστεία

Η νηστεία είναι μια ευκαιρία για αποτοξίνωση, καθώς ο αποκλεισμός των ζωικών τροφών για ένα χρονικό διάστημα βοηθά τον οργανισμό να απομακρύνει βλαπτικές ουσίες,  όπως το ουρικό οξύ και την κακή χοληστερίνη. Η παρατεταμένη αποχή όμως στερεί το σώμα από ουσίες απαραίτητες, όπως υψηλής [GLi] βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, μέταλλα, σίδηρο και την βιταμίνη Β12. Ένας υγιείς οργανισμός μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας λαμβάνοντας μικρότερη ποσότητα αυτών των συστατικών για μία περίοδο 7 εβδομάδων, όμως άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με επιπλοκές.

  Το μεγάλο διατροφικό πλεονέκτημα της νηστείας είναι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και οσπρίων. Οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και γλυκόζης στο αίμα, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, ενώ η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συμβάλει στην ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, εμπλουτίζεται ο οργανισμός μας με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

   Ακόμη, μειώνεται η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών λόγω της αποφυγής κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ αυξάνεται η πρόσληψη μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών βελτιώνοντας την καρδιακή και νευρική λειτουργία, καθώς και το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού.

  Η νηστεία, εφόσον εφαρμοστεί σωστά, σπανίως δημιουργεί προβλήματα σε υγιή άτομα. Διαφορετικά, μπορεί να παρατηρηθούν ελλείψεις απαραίτητων συστατικών, όπως πρωτεϊνών, σιδήρου, ασβεστίου και βιταμίνης Β12, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε αναιμία ή, ακόμη και σε οστεοπόρωση. Και ενώ η εφαρμογή της νηστείας [GLi] μπορεί να οδηγήσει σε αποτοξίνωση του οργανισμού και απώλεια περιττών κιλών, δεν είναι λίγες οι φορές που συμβαίνει το αντίθετο.

   Αυτό οφείλετε κατά κύριο λόγο στη μειωμένη κατανάλωση πρωτεϊνών και τη δυσανάλογη αύξηση κατανάλωσης άμυλου, τηγανιτών κ.λπ. Μεγαλύτερο πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί σε ομάδες του πληθυσμού που έχουν αυξημένες ανάγκες όπως τα παιδιά, οι έφηβοι, οι έγκυες, ή, οι θηλάζουσες, οι αθλητές και οι ασθενείς.    Όσοι νηστεύουν καλό είναι να συμβουλεύονται κάποιον ειδικό πριν αρχίσουν τη νηστεία, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ενέργεια και σε θρεπτικά συστατικά.

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *