Δ, δ, δέλτα  –  D, d, delta

delta

(ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙΟ)

Το τέταρτο γράμμα του ελληνικού αλφάβητου και το τρίτο κατά σειρά σύμφωνο. Το ελληνικό όνομά του είναι δέλτα. Πήρε το σχήμα του από την πόρτα της καλύβας ή της σκηνής, όπως δηλώνει και το σημιτικό του όνομα «ντάλεθ». Αντιστοιχεί στο λατινικό d, στο σανσκριτικό d, στο t των βόρειων λαών και στο γερμανικό z. Υποθέτουμε[GLi]πως η αρχαία προφορά του ήταν όμοια με του λατινικού d. Σήμερα την προφορά αυτή την κρατά μόνο όταν υπάρχει, πριν από το δ, ν (π.χ. ένδεκα). Στις άλλες περιπτώσεις η προφορά του γίνεται με ελαφρό δάγκωμα της άκρης της γλώσσας, που την πιέζουμε στα επάνω εμπρόσθια δόντια.

    Επεξηγήσεις του Δέλτα

Μετά από το σ ή μπροστά από το j το δ γίνεται z (Αθήνας – δε = Αθήνα – ζε, ελπίδjω = ελπίζω). Πριν από το μ γίνεται σ (οδμή = οσμή). Μεταβάλλεται σε άλλο γράμμα όταν μέσα στη λέξη υπάρχει και άλλο δ (δορκάδι = ζαρκάδι). Πολλές φορές αλλάζει και όταν μέσα στη λέξη υπάρχει άλλο οδοντωτικό σύμφωνο (διατί = γιατί). Αναπτύσσεται ανάμεσα σε δύο σύμφωνα που προφέρονται δύσκολα (ανήρ – ανέρος – ανρ-ός – ανδρός).

Ως αριθμός το δ με οξεία σημαίνει τέσσερα[GLi]ή τέταρτος (δ΄). Με την οξεία κάτω αριστερά (‚δ) σημαίνει 4.000 και με δύο τελείες ή μια μικρή γραμμή από πάνω ( ή ) σημαίνει 40.000.

   Το Δ είναι και γεωγραφικό σύμβολο και σημαίνει Δύση-Δυτικά.

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *