Ιανουάριος – ianouarios

Ιανουάριος

Η ημέρα την πρώτη του μηνός διαρκεί 8 ώρες και 16΄ λεπτά και την τριακοστή πρώτη 9 ώρες και 19΄λεπτά. Δηλαδή η ημέρα μεγαλώνει[GLi]σταθερά από την πρώτη μέχρι του τέλους του μηνός.

Συνήθως ο Ιανουάριος είναι ένας από τους σκληρότερους μήνες.

Είναι ο μήνας της βαρυχειμωνιάς.

Τα ποιο πολλά κρύα γίνονται τον μήνα αυτόν.

Ακόμα και τα κρύα με τις ακραίες καιρικές συνθήκες, παγετού.

Επίσης στις 30 Ιανουαρίου είναι των τριών Ιεραρχών και αργούν όλα τα σχολεία.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ  ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

Μη λησμονήσετε να συμπληρώσετε αυτόν τον μήνα τις Πρωτοχρονιάτικες επισκέψεις σας. Επίσης μη λησμονήσετε να συγχαρείτε τους φίλους σας που γιορτάζουν αυτό τον μήνα.

Οι κυριότερες εορτές αυτού του μήνα είναι :

 01   Ιανουαρίου      Μέγα Βασίλειου (Αγίου Βασιλείου).

06               «           Θεοφανίων  (Άγια ΘεοφάνιαΦώτων. .

07               «   Σύναξης Ιωάννου Προδρόμου.

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Οι γυναίκες που γεννήθηκαν τον Ιανουάριο είναι πρόσχαρες, αξιαγάπητες, συμπαθείς, σταθερές στα αισθήματά τους και ειλικρινείς. [GLi] Είναι προικισμένες με καλόν χαρακτήρα. Είναι ήρεμες, αλλά και ενεργητικές  και συνεπείς στις ιδέες που προσφέρει η ζωή, είναι όμως εις θέσιν να διατηρούν πάντοτε την σοβαρότητά τους.

Οι άνδρες είναι ζωηροί, πνευματώδεις, αξιαγάπητοι, θερμοί. Προικισμένοι με γερό μυαλό, με ευθυκρισία επιδίδονται επιτυχώς στις επιστήμες. Βλέπουν τα πράγματα αφ` υψηλού και όταν ασχολούνται με την πολιτική δείχνουν επαινετή ιδιοτέλεια. Ικανοί να κυριαρχούν στις συγκινήσεις τους, δεί[GLi]χνονται ήρεμοι και στις πράξεις τους και στα λόγια τους. Είναι έντιμοι και ειλικρινείς προσελκύουν δίκαια κάθε εμπιστοσύνη. Είναι πιστοί στους φίλους τους, αγαπούν την δόξα. Η αξία τους επιβάλλεται, αλλά στη νεανική ηλικία τους δεν πρέπει να υπολογίζουν σε χρηματικές επιτυχίες.

 ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ

Ο Ιανουάριος :  Λέγεται και Γενάρης, Πρωτάρης (πρώτος μήνας του χρόνου), Καλαντάρης (λέμε τα κάλαντα), Γατόμηνας (ζευγαρώνουν οι γάτες), Κρυαρίτης (έχει μεγάλα κρύα), Μεσοχείμωνας (είναι ο μεσαίος μήνας του χειμώνα), Τρανός, Μεγάλος μήνας (έχει 31 ημέρες).

ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπ φρουτ, μήλα, λάχανα, κουνουπίδι, μαρούλι, καρότα, σέλινο, σταφίδες, καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα.

  ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ :  Άλλο ένα ακόμη σκάψιμο σαν του Δεκεμβρίου σε βάθος 15 πόντων κάνουμε στα κλήματα μας, αφού πρώτα τα έχουμε κλαδέψει. Για την λίπανση χρησιμοποιούμε κοπριά χωνεμένη, ή χλωρά χόρτα και χημικά λιπάσματα. Κατόπιν τα ραντίζουμε. Φροντίζουμε με θειάφισμα τα κρασοβάρελα και να είναι καθαρά.

ΜΕΛΙΣΟΚΟΜΙΑ :  Δίνουμε μεγάλη προσοχή στις κυψέλες και την λειτουργικότητά τους. Καθώς και την καθαριότητά τους.

ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ :  Δίνουμε μεγάλη προσοχή στην καθαριότητα των κλωσσομηχανών. Προσέχουμε επίσης μην σχηματίζεται υγρασία επάνω τους αλλά και ρεύματα.

ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ :  Οργώνουμε, σκαλίζουμε και λιπαίνουμε τα δενδροφυτεμένα χωράφια. Κλαδεύουμε τις ελιές. Ο μήνας αυτός προσφέρεται και για το φύτεμα της ελιάς. Επίσης τον Γενάρη κάνουμε ένα γερό σκά[GLi]ψιμο ελαιοχώραφα. Λιπαίνουμε τα εσπεριδοειδή. Φυτεύουμε φυστικές σε απόσταση 7 μέτρα τη μία από την άλλη, μηλιές, αχλαδιές, καρυδιές. Κλαδεύουμε κορομηλιές και δαμασκηνιές.

ΑΝΘΟΚΟΜΙΑ :  Είναι η εποχή της φύτευσης των τριανταφυλλιών. Προστατεύουμε τα ευαίσθητα λουλούδια όπως (μπιγκόνιες…), από το κρύο, επίσης φυτεύουμε γαρύφαλλα, κ.α. Καθαρίζουμε τα λουλούδια από τα ξερά.

ΛΑΧΑΝΟΚΟΜΙΑ :  Σπέρνουμε ραδίκια, σινάπια, και φυτεύουμε φράουλες. Μαζεύουμε κουνουπίδια, αγκινάρες, λάχανα, καρότα και σέλινα. Περιποιούμαστε το λαχανόκηπο για λαχανικά (πρώιμα). Αν υπάρχει θερμοσπορείο σπέρνουμε αγγούρια, ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες.

ΓΕΩΡΓΙΑ :  Συνεχίζουμε τις δουλειές του Δεκέμβρη. Ρίχνουμε σε όλα τα σιτηρά λίπασμα και προετοιμάζουμε με οργωμένα την σπορά βαμβακιού, καλαμποκιού και καπνού. Φυτεύουμε επίσης πρώιμη πατάτα στα νότια και οργώνουμε βαθιά όπου θα σπείρουμε τριφύλλι. Οργώνουμε επίσης τα μέρη που θα ρίξουμε φασόλια, ρεβίθια, φακές, ρόβη, λαθούρι.

   [ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΜΗΝΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ]

(Εκ` του Συγγραφέως Γεωργίου Λυμπερόπουλου)

Ιανουάριος (Γενάρης). Ο πρώτος μήνας του έτους. Ονομάστηκε[GLi]έτσι από το θεό των αρχαίων Ρωμαίων Ιανό. Η πρώτη του μήνα αυτού είναι και σήμερα πρώτη μέρα του χρόνου, πρωτοχρονιά. Οι Ρωμαίοι καθιέρωσαν την 1η Ιανουαρίου ως μέρα γιορτής από το 153 π.Χ., γιατί τότε αναγορεύονταν οι ύπατοι και ακολουθούσαν γιορτές και διασκεδάσεις. Οι Βυζαντινοί αναγνώρισαν την 1η Ιανουαρίου ως πρωτοχρονιά γύρω στα 1000. Η ορθόδοξη Εκκλησία ακόμα και σήμερα θεωρεί πρωτοχρονιά την 1η Σεπτεμβρίου (αρχή της Ινδίκτου). Από τους Ρωμαίους προέρχεται και η συνήθεια των δώρων και τα κάλαντα. «Καλένδαι» (λατ. Calendae) σήμαινε πρωτομηνιά και ιδίως την πρωτοχρονιά, γι’ αυτό ο Ιανουάριος λέγεται και Καλαντάρης.

Αρκετές παροιμίες αναφέρονται στον Ιανουάριο που σχετίζονται με ποικίλα θέματα (με το φαγητό, το κυνήγι, τις αγροτικές ασχολίες, το φεγγάρι κτλ.): «Κότα, πίτα το Γενάρη, κόκορα τον Αλωνάρη», «Ο λαός[GLi]και το περδίκι κι ο καλός ο νοικοκύρης, το Γενάρη χαίρονται», «Του Γενάρη το φεγγάρι, ήλιος της ημέρας μοιάζει», «Χιόνισ’ έβρεξ’ ο Γενάρης, όλ’ οι μύλοι μας θ’ αλέθουν». Ο Ιανουάριος λέγεται ακόμα και «Τρανός», ίσως σε σύγκριση με το Φεβρουάριο που έχει λιγότερες μέρες.

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *