Αύγουστος – Avgoustos

αυγουστος

Ο όγδοος μήνας του έτους. Ονομάσθηκε έτσι προς τιμήν του Ρωμαίου αυτοκράτορος Αυγούστου. Ο μήνας αυτός έχει 31 ημέρες.   .   .   .

Η ημέρα την πρώτη του μηνός διαρκεί[GLi]16 ώρες και 20 λεπτά και την τριακοστή πρώτη 14 ώρες και 39 λεπτά. Δηλαδή η ημέρα μικραίνει σταθερά από την πρώτη μέχρι του τέλους του μήνα.   

               ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ  ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
      Οι κυριότερες γιορτές αυτού του μήνα:

   6  Αυγούστου  Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

   9          ”           Ιουλιανού μάρτυρος.

 13          ”           Ξένης της οσίας.

 15          ”           ΚΟΙΜΗΣΙΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

 16          ”           Σταμάτιου μάρτυρος.

 17          ”           Ιουλιανής.

 19          ”           Ανδρέου στρατηλάτου.

 20          ”           Φωτεινής μάρτυρος.

 27          ”           Φανουρίου νεομάρτυρος.

Avgoustos

                  Λ Α Ο Γ Ρ Α Φ Ι Α
Μία παλιά αντίληψης του λαού θέλει να θεωρεί τον Αύγουστο για αρχή του χειμώνα, όπως τον Μάρτη για αρχή του καλοκαιριού. Γι` αυτό μία λαϊκή παροιμία λέει: “Από Αύγουστο χειμώνα κι` από Μάρτη καλοκαίρι”.

Άλλο δε λαϊκό γνωμικό, έμμετρο αυτό λέει:  “Επάτησεν ο Αύγουστος κι` η άκρη του χειμώνα”.

Εξ` άλλου ο Αύγουστος είναι ιδιαιτέρως ευχάριστος μήνας για το λαό, προπάντων για τα πολλά του φρούτα, κι` αυτή την ευχαρίστηση εκφράζει, η παροιμία: “Αύγουστε τραπεζοφόρε νά-σουν τρεις φορές τον χρόνο”.

Τέλος, ο μήνας αυτός θεωρείται εξαιρετικά νοσηρός, επειδή οι τελευταίες ζέστες του καλοκαιριού συμπίπτουν με την ανάπτυξη της ελονοσίας, ενώ εξ` άλλου η κατάχρησης των φρούτων φέρνει γαστρικές διαταραχές.

                  Α Σ Τ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Α
  Οι γυναίκες που γεννήθηκαν τον μήνα Αύγουστο είναι όμορφες συνήθως και έχουν μάτια γλυκά και φωτεινά. Έχουν χαρακτηριστικά προσώπου και το αγνό οβάλ που θυμίζει εικόνες της Παναγίας. Δειλές, μετριόφρονες, καλόκαρδες, έχουν κατά κανόνα αγαθό χαρακτήρα. Παντρεύονται νέες, αποκτούν ωραία παιδιά, γίνονται περίφημες μητέρες, στοργικές αφοσιωμένες. Έχουν ταλέντο για νοικοκυροσύνη, ξέρουν να διευθύνουν το σπιτικό τους, με τάξη, οικονομία, σύστ[GLi]ημα. Έχουν πρακτικό πνεύμα, είναι θετικές, εργατικές και τους αρέσει η ησυχία. Προικισμένες με εξαίρετη καρδιά και με ιδιαιτέρως αξιόλογη νοημοσύνη, αφιερώνονται σταθερά στα καθήκοντά τους. Είναι ειλικρινείς, θρήσκες, αγνές. Συχνά τείνουν προς την μελαγχολία. Συχνά επίσης δεν βρίσκουν την ευτυχία που αξίζει στις αρετές τους και στα καλά τους αισθήματα. 

Οι άνδρες  που γεννήθηκαν τον μήνα Αύγουστο έχουν κατά κανόνα καλή σωματική διάπλαση και ειλικρινή φυσιογνωμία. Αγαπούν ότι ωραίο και λαμπερό. Έχουν διαυγή κρίση. Είναι συνήθως πρόσχαρης ψυχικής διαθέσεως, πνευματώδεις κι` όχι σπάνια είρων ες. Θερμής ιδιοσυγκρασίας, κάποτε φλογερά αισθηματικοί, αρέσουν στις γυναίκες. Είναι πλασμένοι για την οικογενειακή ζωή. Έχουν τον εγωισμό του οικογενειάρχου που τους κάνει να είναι θερμά αφοσιωμένοι στους δικούς τους. Αν και είναι διακριτικοί, κάποτε δειλοί, σχεδόν πάντοτε ευγενικοί, ωστόσο ο χαρακτήρας τους υπόκειται σε απότομες μεταπτώσεις. Ανίκανοι για οποιαδήποτε πονηρή σκέψη πέφτουν εύκολα θύμα της αφέλειας τους. Στην δουλειά τους είναι εργατικοί, υπομονετικοί και επίμονοι, προνοητικοί και πρακτικοί, δεν τους διακρίνει όμως τόλμη και πρωτοβουλία. Εν τού τις τα άλλα προσόντα τους αρκούν για να τους εξασφαλίσουν την ευτυχία στη ζωή.            

[ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΕΣ ΣΥΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ]

ΛΕΞΙΚΟ : (Προέλευση της ονομασίας του μήνα) – Αύγουστος :  Σημαίνει σεβαστός στα Λατινικά και αρχικά ονομαζόταν Sextus (Έκτος). Το 27 π.χ. ονομάστηκε Augustus προς τιμήν του αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου, που έγινε μονοκράτορας. Κάποιοι αποδίδουν την ονομασία του στη λέξη augur (οιωνοσκόπος).

ΛΕΞΙΚΟ : (Η λαϊκή ονομασία του μήνα) – Αύγουστος :  Λέγεται και Δριμάρης (δρίμες = οι έξι πρώτες μέρες του Α[GLi]υγούστου που κατά τη λαϊκή δοξασία είναι δυσοίωνες). Πενταφάς (λόγω της αφθονίας των καρπών. Καλός μήνας. Παχομύγης (γιατί είναι παχιές οι μύγες). Συκολόγος (γιατί ωριμάζουν τα σύκα.

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

:  Σημαίνει σεβαστός στα λατινικά και αρχικά ονομαζόταν Sextus (Έκτος).

Το 27 π. Χ. ονομάστηκε Augustus προς τιμήν του αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου, που έγινε μονοκράτορας. Κάποιοι αποδίδουν την ονομασία του στη λέξη augur (οιωνοσκόπος).

ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Ο Αύγουστος λέγεται και Δριμάρης (δρίμες = οι έξι πρώτες μέρες του Αυγούστου που κατά την λαϊκή δοξασία είναι δυσοίωνες), Πενταφάς (λόγω της αφθονίας των καρπών), Καλός Μήνας, Παχομύγης (γιατί είναι παχιές οι μύγες), Συκολόγος (γιατί οριμάζουν τα σύκα).

karpouzi

               ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Είναι ο μήνας με τα περισσότερα φρούτα, ο μήνας Αύγουστος και είναι τα πάρα κάτω:

Πεπόνια, Καρπούζια, Σύκα, Αχλάδια, Σταφύλια, Τα πρώτα Μήλα, Δαμάσκηνα, Κρεμμύδια ξερά, Φασολάκια, Τομάτες (Ντομάτες), Μπάμιες, Μελιτζάνες, Κολοκυθάκια, Ρόδια.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

:  Απ` το πρωί, οι κοπέλες βγήκαν στα[GLi] αμπέλια να μαζέψουν τα πρώτα σταφύλια.

Άλλες πάλι μαζεύουν τα γλυκά σύκα.

Στις πλαγιές τώρα ακούγονται τα γέλια τους και τα χάχανά τους.

Μες την πόλη ακούγονται, πάλι, άλλοι χαρούμενοι κρότοι.

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *