Φεβρουάριος – februarios

Φεβρουάριος

Φεβρουάριος : Ο δεύτερος μήνας του έτους. Η ημέρα την πρώτη του μηνός διαρκεί 10 ώρες και 40΄λεπτά. Την εικοστή ογδόη 11 ώρες και 20΄λεπτά.  .  .  .

Δηλαδή η ημέρα μεγαλώνει σταθερά καθ` όλο τον μήνα.

Πήρε το όνομά του από τον θεό των Ρωμαίων Februs (Φέβρουο), που ήταν ο θεός των νεκρών, και τη Februa (Φεβρούα), [GLi]τη θεά που επόπτευε τους εξαγνισμούς. Τον λένε και κουτσοφλέβαρο επειδή έχει μόνο 28 ημέρες, είναι δηλαδή ο μικρότερος μήνας του χρόνου.

Οι Πόντιοι τον λένε Κούντουρον (κουτσουρεμένο) και οι Κύπριοι Κούτσουλον (μικρούλη).

Κάθε 4 χρόνια έχει 29 ημέρες, οπότε ο χρόνος λέγεται δίσεκτος και θεωρείται γρουσούζικος. Τα δίσεκτα χρόνια δεν επιτρέπεται να θεμελιώνουν σπίτια, ούτε να παντρεύονται.

Το Φεβρουάριο είναι σχεδόν πάντα και οι Απόκριες, η πρώτη μεγάλη γιορτή από τον κύκλο του Πάσχα. Αυτή η μεγάλη γιορτή είναι κινητή, δηλαδή δεν γιορτάζεται κάθε χρόνο την ίδια μέρα. Σύμφωνα με τη ρύθμιση που έκανε η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος το 325 π. χ.

Εδώ οφείλουμε να αναφέρουμε ότι ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας των νεκρών και των εξαγνισμών. Αυτό ίσχυε και για τους Ρωμαίους και για τους αρχαίους Έλληνες και ισχύει το ίδιο για τους χριστιανούς αφού μέσα σε αυτές τις τρεις εβδομάδες της χαράς και του ξεφαντώματος, τα Σάββατα είναι αφιερωμένα στις ψυχές. Τον μήνα αυτό γιορτάζεται η Αποκριά, δηλαδή μία περίοδος γλεντιού, χαράς και κρεοφαγίας. Μέχρι την Καθαρή Δευτέρα, πρώτη μέρα της[GLi] Σαρακοστής, οι άνθρωποι τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με κρεατικά και κάθε λογής ζωικά προϊόντα, γάλα, βούτυρο, τυριά.

 Ορισμός του Μήνα Φεβρουάριου :  


   Ο μήνας Φεβρουάριος λέγετε ότι πήρε το όνομά του από την συσχέτισή του με τις φλέβες. Δηλαδή τα υπόγεια νερά που αναβλύζουν τότε λόγω των πολλών βροχών.

Π Α Ρ Ο Ι Μ Ι Ε Σ

Χιόνια του Φλεβαριού, χρυσάφι του καλοκαιριού.

Ο Φλεβάρης με νερό, κουτσός μπαίνει στο χορό.

Καλοκαιριά της Παπαντής, Μαρτιάτικος Χειμώνας.

Ο Φλεβάρης και αν Φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει.

μα αν κάμει και πεισμώσει, μες τα χιόνια θα μας χώσει.

Το Φλεβάρη μη φυτέψεις, ούτε να στεφανωθείς. . . .

                         ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

Οι κυριότερες γιορτές του μήνα είναι :

1 Φεβρουαρίου    Αγίου Τρύφωνος.

2           “                 Υπαπαντή του Κυρίου (Ιησού Χριστού).

3           “                 Αγίου Συμεών.

10         “                 Χαραλάμπους Ιερομάρτυρος.

11          “                Αγίου Βλασίου.

12 ” Του Ασώτου

19          “               Της Απόκρεω

23         “                Πολυκάρπου Σμύρνης.

26         “               Της τυροφάγου

                                     ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ

Ο μήνας ξεκινά με τα Συμιόγιορτα, ένα τριήμερο εορτών που παίζουν σημαντικό ρόλο για τους αγρότες. Ο άγιος Τρύφωνας προστατεύει τις αμπελοκαλλιέργειες, για τούτο την ημέρα της γιορτής του οι αμπελουργοί κάνουν αργία και διαβάζουν στην εκκλησία κόλλυβα και κάνουν αρτοκλασία.

Την Υπαπαντή τη συσχετίζουν οι γεωργοί με τα καιρικά φαινόμενα. Κάνουν αργία για να μην καταστραφεί η σοδειά από χαλάζι και πιστεύουν ότι “σημειώνει” τα παιδιά αν η έγκυος γυναίκα κάνει δουλειά στην γιορτή του.

Ο άγιος Χαράλαμπος (10 Φεβρουαρίου) πιστεύουν ότι προστατεύει τα ζωντανά από την πανούκλα ενώ[GLi] ο άγιος Βλάσιος (11 Φεβρουαρίου) προστατεύει ζώα και ανθρώπους από τα τσακάλια, τους λύκους και άλλα θηρία.

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Οι Γυναίκες που γεννήθηκαν τον Φεβρουάριο είναι συνήθως πολύ όμορφες. Έχουν δυνατή κρίση και εξαίρετη καρδιά. Σπάνια η φιλαργυρία έρχεται να αλλοιώσει τα ωραία τους αισθήματα, γιατί συνήθως είναι προικισμένες με το ένστικτο της οικονομίας. Είναι πιστές στις φιλίες των και σταθερές στον έρωτά τους. Σαν Σύζυγοι ιδεώδεις.

Οι Άνδρες που γεννήθηκαν τον Φεβρουάριο έχουν χαρακτήρα ευαίσθητο και ευμετάβλητο. Ενδιαφέρονται για ότι μυστηριώδες, πολλοί είναι μυστικοπαθείς. Ενθουσιώδεις και τολμηροί, διακινδυνεύουν εύκολα όχι με τον πόθο να κερδίσουν κάτι, αλλά προ πάντων γιατί τους τραβά το άγνωστο και το απρόοπτο. Καθώς όμως είναι ευμετάβλητοι, έξαφνα γίνονται αναποφάσιστοι χωρίς φανερή αιτία. Έχουν λεπτά αισθήματα, είναι συμπαθείς. Καθώς όμως είναι ευμετάβλητοι, έξαφνα γίνονται αναποφάσιστοι χωρίς φανερή αιτία. [GLi]Έχουν λεπτά αισθήματα είναι συμπαθείς. Όταν αποκτούν περιουσία με τους κόπους των, δεν διστάζουν αργότερα να γίνουν σπάταλοι. Γενικά είναι πλασμένοι για να ζουν περιπετειώδη ζωή.

       ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Πορτοκάλια, μήλα (ψυγείου από τη συγκομιδή Οκτωβρίου), κουνουπίδι, λάχανο, καρότα, μαρούλια, ραδίκια, σταφίδες, κάστανα, αμύγδαλα, καρύδια.

     ΦΥΤΕΥΣΗ (ΕΡΓΑΣΙΕΣ) ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Οι γεωργοί φυτεύουν πατάτες, κλαδεύουν τα δένδρα, τα αμπέλια και σβαρνίζουν τα χωράφια τους. Τα παλιά χρόνια τον Φεβρουάριο πωλούσαν τα βόδια.

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ   

ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ :   Συνεχίζονται και τελειώνουν τα κλαδέματα στα κλήματα και αρχίζουν στις κληματαριές. Φυτεύουμε μοσχεύματα κλιμάτων και τα ποτίζουμε κάθε 15 – 20 ημέρες όλο το χρόνο. Στα φυτέματα αυτά καλό είναι να κάνουμε φυτώριο. Αν φυτέψουμε με καταβολάδες, ανοίγουμε ένα αυλάκι 30 πόντους βαθύ και εκεί παραχωρούμε την καταβολάδα. Ψεκάζουμε για ζιζάνια και ρίχνουμε λίπασμα.

ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ :  Τα πουλάκια που γεννιούνται τα προσέχουμε ιδιαίτερα. Είναι πιο ευπαθεί και κρυολογούν εύκολα. Για να μη πάθουν κακκιδίαση τους ρίχνουμε φάρμακο.

ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ :  Κάνουμε ψεκασμούς κατά της ψώρας και ασβεστώνουμε τους κορμούς. Ρίχνουμε Βορδιγάλειο πολτό στα πυρηνόκαρπα δέντρα. Σκάβουμε τους λάκκους στις ελιές και συνεχίζουμε το κλάδεμα τους, το ίδιο και στα εσπεριδοειδή. Φυτεύουμε δεντράκια ελιάς και στα[GLi] φυτώρια μοσχεύματα συκιάς, φουντουκιάς, ροδιάς και κυδωνιάς. Ρίχνουμε λίπασμα στα εσπεριδοειδή. Σπέρνουμε μυγδαλιές. Φυτεύουμε βερικοκιές, κερασιές, μηλιές και λιπαίνουμε τις τελευταίες. Επίσης φυτεύουμε αχλαδιές, καρυδιές. Κλαδεύουμε καστανιές.

ΑΝΘΟΚΟΜΙΑ :   Σπέρνουμε μπιγκόνιες προσέχοντας μην καταστρέψουμε το σπόρο που είναι πολύ λεπτός. Η σπορά γίνεται σε γλάστρες, ή σε παρτέρια στον κήπο. Το χώμα είναι μείγμα από καστανόχωμα 1 μέρος, 1 μέρος άμμο και 2 μέρη ερεικόχωμα. Οι γλάστρες να τοποθετηθούν σε μέρος δροσερό με λίγη σκιά. Προσοχή στο πότισμα. Φυτεύουμε γαρύφαλλα με καταβολάδες, επίσης και καμπανούλες. Στερεώνουμε με δεσίματα στον τοίχο το ωραιότατο αναρριχητικό χειμωνιάτικο γιασεμί.

ΛΑΧΑΝΟΚΟΜΙΑ :   Σπέρνουμε παντζάρια και ραπανάκια. Σπέρνουμε μελιτζάνες και ντομάτες. Οι ντομάτες φυτεύονται σε 80 πόντους η μία από την άλλη. Σπέρνουμε λάχανα, φυτεύουμε κρεμμύδια, σκόρδα, μαρούλια. Αρχίζουμε να μαζεύουμε φρέσκα κουκιά και αρακά, φυτεύουμε πατάτες. Σπέρνουμε σε φυτώρια σπόρους πιπεριάς. Η μεταφύτευση γίνεται όταν τα φυτά γίνουν 10 πόντους. Σπέρνουμε ραδίκια, σινάπια, και σε φυτώρια  πράσα, αντίδια, καρότα, σέλινο. Φυτεύουμε φράουλες.

ΓΕΩΡΓΙΑ :  Λιπαίνουμε επιφανειακά τα χωράφια με σιτηρά και σπέρνουμε τα ανοιξιάτικα σιτηρά. Καταστρέφουμε τα ζιζάνια με φυτοφάρμακα με προσοχή όμως για να μην καταστρέψουμε και τα σιτηρά. Προκειμένου να σπείρουμε ξερικό μπαμπάκι, ή καλαμπόκι κάνουμε και δεύτερο όργωμα. Κάνουμε αραίωση, λίπανση και ποτίσματα όπου έγινε σπορά καπνών. Σπέρνουμε βρώμη στα ορεινά.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ :   Στα κοπάδια των νομάδων οι γέννες γενικεύονται. Στις κακοκαιρίες δίνουμε περισσότερη τροφή στα ζώα. Τον Φεβρουάριο προσβάλλει τα ζώα η κλαπάτσα. Πρέπει να λάβουμε έγκαιρα τα μέτρα μας. Στη νότια χώρα μετά την πώληση των αρνιών, αρχίζουμε την τυροκόμηση σκληρών τυριών. Ελέγχουμε τις στάνες ώστε να έχουν όσο πιο πολλή γίνεται καθαριότητα.

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *