διαμόρφωση κύματος – wave shaping

Διαμόρφωση Διάδωσης

Επειδή η εκπομπή του μικροφωνικού ρεύματος είναι αδύνατη, λόγω της χαμηλής του συχνότητας, ακολουθείται η εξής διαδικασία:

Τα ηχητικά κύματα που προσπίπτουν επάνω στη μεμβράνη του μικροφώνου μετατρέπονται σε ηλεκτρικό ρεύμα με [GLi] μεταβαλλόμενη ένταση.

Η εκπομπή των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων δεν αποτελείται βέβαια από ρεύμα με μεταβαλλόμενη ένταση, αλλά από συρμό κυμάτων, τα οποία εξαπλώνονται στο χώρο.

Όταν ο πομπός λειτουργεί χωρίς να υπάρχει σήμα από το μικρόφωνο, τότε παρατηρούμε ότι εκπέμπεται ένα συνεχές κύμα που δεν παράγει ήχο και λέγεται φέρον κύμα. Στην περίπτωση της λειτουργίας του μικροφώνου, το ρεύμα χαμηλής συχνότητας που παράγεται και το οποίο λέγεται μικροφωνικό ρεύμα παίζει το ρόλο του διαμορφωτή της κύμανσης.

Τη στιγμή κατά την οποία δημιουργείται το φέρον κύμα στον ταλαντωτή του πομπού, εμφανίζεται στην είσοδο και το μικροφωνικό ρεύμα. Έτσι, μέσα στον πομπό οι δύο κυμάνσεις, λόγω της σύνθεσης, διαμορφώνονται και το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα διαμορφωμένο ραδιοφωνικό κύμα, το οποίο έχει σταθερή συχνότητα, αλλά το πλάτος ποικίλλει ανάλογα με τις διακυμάνσεις του μικροφωνικού ρεύματος.

Τελικά, το διαμορφωμένο κύμα ενισχύεται και διαδίδεται με μορφή ραδιοφωνικού κύματος.

Το διαμορφωμένο ραδιοφωνικό κύμα αποτελείται από δέσμη συχνοτήτων. Στο δέκτη οι συχνότητες συμπλέκονται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να αναπαράγονται οι ακουστικές συχνότητες που [GLi] του μικροφώνου. Η ικανότητα του δέκτη εξαρτάται από την ευαισθησία και τη δυνατότητα που έχει στην ενίσχυση των επιθυμητών συχνοτήτων.

Η διαμόρφωση που αναφέρθηκε επηρεάζει το πλάτος του κύματος και γι’ αυτό λέγεται διαμόρφωση πλάτους (ΑΜ).

Διαμόρφωση ΑΜ (κατά πλάτος)

Εκτός από τη διαμόρφωση πλάτους, είναι δυνατή και η περιοδική μεταβολή της συχνότητας με σύγχρονη διατήρηση του πλάτους. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε τη διαμόρφωση κατά συχνότητα (FM).

Διαμόρφωση FM (Κατά συχνότητα)

Η μεταβολή της συχνότητας εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του ήχου ο οποίος διεγείρει το μικρόφωνο. Η μορφή αυτή της ραδιοφωνικής εκπομπής διαφέρει από την εκπομπή διαμορφωμένου πλάτους σε δύο σημεία: στο είδος του κύματος που εκπέμπεται και στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η αποδιαμόρφωση στο δέκτη. Η διακύμανση της συχνότητας της κύμανσης που εκπέμπεται γίνεται με κατάλληλο σύστημα ταλαντωτή, ενώ στο δέκτη υπάρχει ο φωρατής διαμόρφωσης συχνότητας ή διευκρινιστής, ο οποίος μετατρέπει τις μεταβολές συχνότητας της κύμανσης σε κανονικό ηχητικό σήμα.

Η διαμόρφωση κατά συχνότητα χρησιμοποιείται κυρίως στην εκπομπή υπερβραχέων κυμάτων ραδιοφωνίας και τηλεόρασης. Έχει το πλεονέκτημα ότι είναι «καθαρή» εκπομπή, δηλαδή είναι απαλλαγμένη από παρασιτικούς θορύβους, οι οποίοι προκαλούνται από τη λειτουργία[GLi]ηλεκτρικών μηχανών ή από ηλεκτρικά ατμοσφαιρικά φαινόμενα (αστραπές, κεραυνούς κτλ.).

Με τη χρησιμοποίηση της διαμόρφωσης κατά συχνότητα έγινε δυνατή η στερεοφωνική εκπομπή με μεγάλη πιστότητα.

Ένας σύγχρονος ραδιοφωνικός δέκτης πρέπει οπωσδήποτε να έχει τη δυνατότητα λήψης εκπομπών FM.

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *