Μορς, Σάμουελ Φίνλεϊ  – Morse, Samuel Finlay

mors

Μορς, Σάμουελ Φίνλεϊ (1791-1872). Αμερικανός ερευνητής που θεωρείται ο πατέρας της τηλεγραφίας.

Ο Μορς είχε σπουδάσει ζωγραφική και λογοτεχνία, σχετικά όμως με τον ηλεκτρισμό και το μαγνητισμό ήταν αυτοδίδακτος. Μετά την ανακάλυψη του ηλεκτρομαγνητισμού στις αρχές του 19ου αι. και τα πετυχημένα[GLi]πειράματα των Γκάους και Βέμπερ (1833), ο Μορς κατασκεύασε την πρώτη πραγματική τηλεγραφική συσκευή και χρησιμοποίησε τον ομώνυμο κώδικα (κώδικας Μορς).

Για την επιτυχία του αυτή πήρε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (1840) και το 1844 έθεσε σε λειτουργία την πρώτη τηλεγραφική γραμμή μεταξύ Ουάσιγκτον και Βαλτιμόρης.

Η τηλεγραφική συσκευή του Μορς περιλάμβανε μια ταινία από χαρτί, η οποία ξετυλιγόταν ομαλά από έναν κύλινδρο που περνούσε πλάι από ένα μικρό τροχό με γλυκερινούχο μελάνι. Όταν στη γραμμή δεν υπήρχε διέγερση ηλεκτρικού ρεύματος, ο τροχός δεν ακουμπούσε στην ταινία. Η δίοδος όμως ηλεκτρικού ρεύματος είχε ως αποτέλεσμα τη διέγερση ενός ηλεκτρομαγνήτη, ο οποίος πίεζε τον τροχό πάνω στην κινούμενη χάρτινη ταινία για μεγάλα ή μικρά χρονικά διαστήματα, σχηματίζοντας έτσι μια σειρά από τελείες και παύλες.

Ο συνδυασμός αυτών των εγγραφών, σύμφωνα με τον κώδικα Μορς, έδινε τις αντίστοιχες λέξεις.

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *