Καμηλοπάρδαλη – Kamilopardali

Καμηλοπάρδαλη

Η καμηλοπάρδαλη ζει στην Κένυα, Αιθιοπία και Σομαλία στις περιοχές των σαβανών, δηλαδή σε εκτάσεις με ψηλά χόρτα και πολύ ψηλά δέντρα.

Είναι το ψηλότερο ζώο στον κόσμο.

Ο μακρύς λαιμός είναι το σημαντικότερο[GLi]γνώρισμά της, και το μήκος του κυμαίνεται μεταξύ 2,10-2,80 μ., ενώ το σύνολο του ύψους του ζώου είναι 5-6 μ.

Η εκπληκτική ανάπτυξη του λαιμού είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα φυσικής επιλογής.

 Αν συλλογιστούμε ότι η καμηλοπάρδαλη τρώει φύλλα από τα ψηλά δέντρα καταλαβαίνουμε αμέσως γιατί άτομα με μακρύ λαιμό υπερείχαν των άλλων, ώστε τελικά, μετά από εξέλιξη εκατομμυρίων ετών, να επιβίωσε αυτό το είδος.

Το κεφάλι είναι σχετικά μικρό, με μακρύ, επίπεδο ρύγχος και χείλια λεπτά.

Τα μάτια είναι μεγάλα και προεξέχουν και η όρασή της είναι οξύτατη.

Τα αφτιά είναι μεγάλα και τα ρουθούνια σαν σχισμές.

Η ακοή και η όσφρηση είναι αναπτυγμένες.

Και τα δύο φύλα έχουν κέρατα ιδιαίτερης κατασκευής που σκεπάζονται με δέρμα.

Οι αυχενικοί σπόνδυλοι είναι εφτά, όπως σε όλα τα θηλαστικά, και η αύξηση του μήκους τους οφείλεται σε επιμήκυνση των[GLi]σπονδύλων και όχι σε αύξηση του αριθμού τους.

Άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των καμηλοπαρδάλεων είναι η κλίση της πλάτης, λόγω του ότι τα μπροστινά πόδια είναι ψηλότερα από τα πίσω.

Είναι πλαγιοβαδιστικό ζώο.

Το βάρος της φτάνει τα 500 κιλά.

Όταν θέλει να πιει νερό ή να πάρει κάτι από το έδαφος με το στόμα της, ανοίγει εντελώς τα μπροστινά πόδια ή τα λυγίζει για να μπορέσει το κεφάλι της να φτάσει στο έδαφος. Με τη γλώσσα της συλλαμβάνει φύλλα ή άλλα αντικείμενα.

Χαρακτηριστικό είναι και το χρώμα του τριχώματός της με τις καστανές κηλίδες. Ζει σε ομάδες θηλυκών με τα μικρά τους που έχουν ένα αρσενικό για αρχηγό.

Η καμηλοπάρδαλη γεννά ένα μικρό ύστερα από κυοφορία 15 περίπου μηνών. Το μικρό κατά τη γέννηση έχει ύψος 1,80 μ. Θηλάζει για 6 μήνες και ακολουθεί τη μητέρα του για ένα χρόνο.

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *