φυγόκεντρη δύναμη – fygokentri dynami

Φυγόκεντρη

(Φυσική)

Δύναμη αδράνειας, η οποία παρουσιάζεται σε σώματα που διαγράφουν καμπυλόγραμμη κίνηση είναι ίση και αντίθετη προς την κεντρομόλα δύναμη και εκδηλώνεται ως αντίδραση της μάζας του σώματος στην καμπύλωση της τροχιάς του.  .  .  .

Η κεντρομόλα δύναμη, που στην[GLi] περίπτωση των σωμάτων με καμπυλόγραμμη τροχιά είναι η δράση, εφαρμόζει πάντα στο κινητό, ενώ η φυγόκεντρη δύναμη έχει σημείο εφαρμογής της το δεσμό της κίνησης. Πρέπει να επισημανθεί το γεγονός ότι στο κινητό δε δρουν και οι δυο δυνάμεις, δηλαδή η φυγόκεντρη και η κεντρομόλα.

Η φυγόκεντρη δύναμη γίνεται αντιληπτή μόνο από παρατηρητή, ο οποίος συμμετέχει στην κίνηση. Έτσι ενώ ένας ακίνητος παρατηρητής παραδέχεται ότι υπεύθυνη για τη διατήρηση μιας κυκλικής κίνησης είναι η κεντρομόλα δύναμη, ένας στρεφόμενος μαζί με το κινητό παρατηρητής εξηγεί την κίνηση ως αποτέλεσμα ύπαρξης της φυγόκεντρης[GLi] δύναμης.

Για την εξουδετέρωση της φυγόκεντρης δύναμης οι στροφές των δρόμων παρουσιάζουν κλίση προς το εσωτερικό, ενώ το ίδιο εφαρμόζεται και στις γραμμές του τρένου. Το όριο της ταχύτητας σε κάθε στροφή προσδιορίζεται από την ακτίνα καμπυλότητας της στροφής και από τη γωνία κλίσης του επιπέδου του δρόμου ως προς το οριζόντιο επίπεδο.

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *