ΟΔΥΣΣΕΙΑ : Ο Οδυσσέας στην Ιθάκη – Odysseus in Ithaca

Ο Οδυσσέας στη ιθάκη

Άρα[GLi]ξαν το πλοίο σ’ ένα μικρό κι απόμερο λιμανάκι.

  Εκεί κοντά υπήρχε μια σπηλιά όπου κατοικούσαν οι Ναϊάδες.

  Ο Οδυσσέας συνέχισε να κοιμάται βαθιά.

  Τότε οι ναύτες του πλοίου τον μετέφεραν[GLi]με το στρώμα στην ακρογιαλιά και πλάι του τοποθέτησαν όλα τα πλούσια δώρα.

   Αμέσως μετά ξεκίνησαν το ταξίδι της επιστροφής.

  Ο Ποσειδώνας όμως ήταν πολύ οργισμένος με τους Φαίακες που βοήθησαν τόσο πολύ τον Οδυσσέα. Γι’ αυτό την ώρα που το γοργοτάξιδο καράβι πλησίαζε στο λιμάνι της Σχερίας το πέτρωσε και το μεταμόρφωσε σε βράχο.

  Στο μεταξύ ο Οδυσσέας στο ακρο[GLi]γιάλι της Ιθάκης ξύπνησε.

  Η Παλλάδα έριξε πυκνή ομίχλη και γι’ αυτό ο πολυταξιδεμένος ήρωας δεν μπόρεσε να γνωρίσει την περιοχή. Χτυπιόταν κι έκλαιγε, γιατί πίστευε πως οι Φαίακες τον παράτησαν σε ξένη χώρα.

   Τότε εμφανίστηκε μπροστά του η Παλλάδα μεταμορφωμένη σε βοσκόπουλο.

Αμέσως ο Οδυσσέας ρώτησε με αγωνία σε ποια χώρα έφτασε και η Αθηνά του απάντησε.

– Σίγουρα ξένε θα είσαι από πολύ μα[GLi]κριά για να μην έχεις ακουστά την Ιθάκη που η φήμη της έφτασε μέχρι την Τροία.

Ο Οδυσσέας ανακουφισμένος από την απάντηση, πάντα όμως υποψιασμένος με τόσα που είχε τραβήξει, αφηγήθηκε μια ψεύτικη ιστορία στην Αθηνά-βοσκό.

   Είπε πως ήταν Κρητικός, αλλά επειδή σκότωσε το γιο του βασιλιά Ιδομενέα δεν μπόρεσε να παραμείνει στη μεγαλόνησο. Κατέφυγε στους Φοίνικες, που θα τον πήγαιναν στην Πύλο, μια θαλασ[GLi]σοταραχή όμως τους έριξε στην Ιθάκη. Αυτός έπεσε σε βαθύ λήθαργο και οι υπόλοιποι τον άφησαν στην ακρογιαλιά, αφού, ευτυχώς, του έβγαλαν έξω από το πλοίο το βιος του.

Η Αθηνά τότε μεταμορφώθηκε σε θνητή, πανώρια κόρη και χαμογελώντας του είπε:

– Παμπόνηρε Οδυσσέα, μόνο θεός σε συναγωνίζεται στα κόλπα και τα ψέματα. Δεν κατάφερες όμως να γνωρίσεις τη θυγατέρα του Δία, που συχνά σε βοήθησα στον Τρωικό πόλεμο και έκανα τους Φαίακες να σε συμπαθήσουν και να σε βοηθήσουν.

Στη συνέχεια του εξήγησε πως τον ά[GLi]φησε τόσα χρόνια να περιπλανιέται γιατί δεν μπορούσε να τα βάλει με το θείο της, τον Ποσειδώνα, που μισούσε τον Οδυσσέα, γιατί  τύφλωσε τον Πολύφημο.

  Έπειτα σκόρπισε την πυκνή ομίχλη και ο Οδυσσέας άρχισε ν’ αναγνωρίζει μια – μια τις τοποθεσίες.

  Αργότερα κάθισαν κάτω από μια ελιά και συζητούσαν.

  Η Αθηνά του περιέγραψε την κατάσταση που επικρατούσε στο παλάτι. Εδώ και τρία χρόνια, αρχοντόπουλα από την Ιθάκη και από άλλα νησιά είχαν εγκατασταθεί στο παλάτι και ζητούσαν να παντρευτούν τη γυναίκα του την Πηνελόπη. Εκείνη όμως, που έλπιζε πως θα γυρνούσε κάποτε ο άντρας της, τους ξεγελούσε με αβέβαιες υποσχέσεις.

  Επίσης του είπε νέα για το γιο του, τον Τηλέμαχο.

  Αυτός με δική της προτροπή ταξίδεψε σε διάφορες πόλεις αναζητώντας τον πατέρα του και κατέληξε[GLi]στη Σπάρτη όπου και φιλοξενείται στο παλάτι του Μενέλαου.

  Έπειτα, αφού τον βοήθησε να κρύψει τα δώρα των Φαιάκων σε μια σπηλιά, τον μεταμόρφωσε σε ζητιάνο για να μην τον γνωρίσει κανένας. Ρυτίδωσε το πρόσωπό του, χάλασε τα σγουρά μαλ[GLi]λιά του και θάμπωσε τα μάτια του. Κατόπι του φόρεσε ένα παλιό κουρέλι και μια προβιά μαδημένη.

Του έδωσε στο χέρι ένα ραβδί και τον συμβούλεψε να πάει πρώτα στον πιστό χοιροβοσκό του, τον Εύμαιο.

  Η ίδια αναχώρησε για τη Λακεδαίμονα, να συναντήσει τον Τηλέμαχο.

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *