κινητή τηλεφωνία –  Mobile

mobile

(Mobile)

Η τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας εξελίσσεται ταχύτατα, αλλά δεν είναι πρόσφατη.

Στην πραγματικότητα στις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αι. έκαναν την εμφάνισή τους μεγάλου κόστους κινητές διατάξεις τηλεπικοινωνιών.

Το σημαντικό βήμα έγινε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, οπότε εμφανίστηκε η αναλογική κυψελοειδής τεχνολογία. [GLi]Στη δεκαετία του 1990 η κινητή τηλεφωνία μετατράπηκε σε μαζικό προϊόν στην αγορά των τηλεπικοινωνιών.

 Το σύστημα GSM, που λειτουργεί σε συχνότητα 900MHz, καθώς και το DCS 1800, που λειτουργεί σε συχνότητα 1800GHz αποτελούν τη συμβολή της Ευρώπης στην εξέλιξη των κινητών τηλεπικοινωνιών.

Το GSM, ένα ψηφιακό κυψελοειδές σύστημα, διαθέτει πολλές προηγμένες υπηρεσίες και χαρακτηριστικά: α) έχει συμβατότητα με το ISDN, β) έχει δυνατότητα περιαγωγής (roaming) παγκόσμια σε άλλα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Ο αριθμός των συνδρομητών στο GSM εκτιμάται από το Φόρουμ UMTS (Παγκόσμιο Σύστημα Κινητών Τηλεφωνιών) ότι αυξάνεται συνεχώς με γρήγορους ρυθμούς. Οι προβλέψεις της αγοράς των κινητών ραδιοσυστημάτων δείχνουν μια αυξανόμενη ζήτηση μεγάλης σειράς υπηρεσιών από υπηρεσίες φωνής και χαμηλόρυθμες υπηρεσίες μετάδοσης δεδομένων μέχρι υπηρεσίες μετάδοσης υψηλής ταχύτητας.

Έτσι εκτός από την απλή τηλεφωνική επικοινωνία η κινητή τηλεφωνία παρέχει τη δυνατότητα για:

1 Ηλεκτρονικά δεδομένα με πρόσβαση στο διαδίκτυο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, σύγχρονη μεταφορά αρχείων πολυμέσων, φορητοί υπολογιστές.

2 Βιντεοσυνδιάσκεψη, υπηρεσίες GSM+ISDN, εικονοτηλεφωνία, υπηρεσίες ευρυζωνικών δεδομένων.

  • Δεδομένα εικόνας/ήχου με προαιρετική την εικόνα, αλληλεπιδραστικές υπηρεσίες εικόνας, ηλεκτρονικό εμπόριο, συμβολή στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Εκτός από τα παραπάνω η ένωση για το GSM (οργανισμός χειριστών συστήματος GSM) αναμένει υψηλό επίπεδο ασυμμετρίας ανάμεσα στην κατερχόμενη και την ανερχόμενη ζεύξη, για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο και τα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας, όπου απαιτείται μεγαλύτερη χωρητικότητα στην κατερχόμενη ζεύξη (σχήμα 2) (Δίκτυο πρόσβασης ADSL ή HDSL).

   Επειδή όχι μόνο ο αριθμός των χρηστών[GLi] αυξάνεται με το χρόνο αλλά και οι κινητές επικοινωνίες έχουν γίνει πιο απαιτητικές σε εύρος ζώνης και πιο ασύμμετρες, υπάρχουν παγκόσμιοι φορείς τυποποίησης οι οποίοι εργάζονται πάνω στην ανάπτυξη της χωρητικότητας και εύρους ζώνης.

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *