Ιμπραήμ πασάς – Ibrahim Pasas

ΙΜΠΡΑΗΜ

ΙΜΠΡΑΗΜ ΠΑΣΑΣ (1789-1848) 

Στρατηγός και πολιτικός της Αιγύπτου.

Γεννήθηκε[GLi] στην Καβάλα και πέθανε στο Κάιρο.

Ήταν γιος (πιθανότατα γνήσιος και όχι θετός) του Μεχμέτ Αλή, βεζίρη της Αιγύπτου.

 Ανατράφηκε με Ευρωπαίους παιδαγωγούς και πολύ νωρίς έδειξε τα προσόντα του: ευφυΐα, τόλμη και αποφασιστικότητα.

Το 1810 ήταν υπεύθυνος της είσπραξης των φόρων.

Το 1811 στάλθηκε στην Άνω Αίγυπτο όπου πολέμησε τους Βεδουίνους και επέβαλε την τάξη.

Το 18161818 νίκησε τους αιρετικούς Βαχαβίτες που απείλησαν την Υψηλή Πύλη καταλαμβάνοντας τις ιερές πόλεις του Ισλάμ.

Για την επιτυχία του ανταμείφτηκε από το σουλτάνο, που τον έκανε ισότιμο με τον πατέρα του, δηλαδή βεζίρη, και τον διόρισε πασά της Μέκκας.

Το 1819 επέστρεψε στο Κάιρο και αφοσιώθηκε στην οργάνωση τακτικού στρατού, χρησιμοποιώντας Γάλλους αξιωματικούς των ναπολεόντειων πολέμων με επικεφαλής τον εξωμότη συνταγματάρχη Σελβ.

Με επιμονή και σταθερότητα εξουδετέρωσε όλες τις αντιδράσεις και το 1823 οργάνωσε και εξόπλισε 100.000 καλά εκπαιδευμένο τακτικό στρατό. Και όταν το 1824 ο σουλτάνος βρέθηκε στην ανάγκη να ζητήσει τη βοήθεια του Μεχμέτ Αλή κατά των Ελλήνων προσφέροντας στον Ιμπραήμ την Κρήτη, δόθηκε η ευκαιρία στο φιλόδοξο στρατηγό να επεκτείνει την επιρροή του πολύ πέρα από την Αίγυπτο. Προετοιμάζοντας με επιμέλεια την εκστρατεία του, ο Ιμπραήμ εξασφάλισε κοινό σχέδιο δράσης με την Υψηλή Πύλη.

Ο στόλος του ξεκίνησε στις 7 Ιουλίου 1824.

Αποτελούνταν από 25 πολεμικά και 100 φορτηγά που μεταφέρανε 8.000 τακτικό στρατό και 1.000 ιππείς. Καθυστέρησε από τρικυμίες, έπαθε ζημίες από το Μιαούλη στην Κω-Αλικαρνασσό και μόνο στο τέλος Νοεμβρίου αποβιβάστηκε στη Σούδα της Κρήτης και κυρίεψε το νησί.

Το Φεβρουάριο του 1825 αποβιβάστηκε στην Πελοπόννησο (Μεσσηνία) και στις 20 Μαΐου ο Παπαφλέσσας επιχείρησε να τον αντιμετωπίσει στο Μανιάκι.

Μπήκε στην Τρίπολη, κυρίεψε μέρος της Αργολίδας, νίκησε τον Κολοκοτρώνη στα Τρίκορφα (23 Ιουνίου) και απειλούσε να πνίξει την Επανάσταση.

Είχε όμως βαρύτατες απώλειες στις[GLi] μάχες Βέργας, Διρού και Κότρωνα (Ιούνιος 1826).

Τέλος, αφού βοήθησε το Ρεσίτ πασά στην πολιορκία του Μεσολογγίου, δέχτηκε το τελικό πλήγμα στο Ναβαρίνο (Πύλο) από τους στόλους της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας στις 8 Οκτωβρίου 1827.

Το Σεπτέμβριο του 1828 έφυγε στην Αίγυπτο.

Το 1832 ο Ιμπραήμ κυρίεψε τη Γάζα, την Άκρα και τη Χάιφα και στη συνέχεια συνέτριψε τον τουρκικό στρατό στο Ικόνιο.

Με τη συνθήκη της Κιουτάχειας η Αίγυπτος πήρε ολόκληρη τη Συρία (1833). Αλλά όταν ξανάρχισαν οι εχθροπραξίες και ο Ιμπραήμ νίκησε τους Τούρκους στη Νίσιβη (1839), οι μεγάλες δυνάμεις βομβάρδισαν τις πόλεις της Συρίας και ανάγκασαν τον Αλή να τον ανακαλέσει.

Το 1848 ο Ιμπραήμ έγινε αντιβασιλέας της Αιγύπτου, αλλά σε λίγους μήνες πέθανε.

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *