ηλιακή θέρμανση – solar heating

ηλιακός

(Ηλεκτρικές Συσκευές)

Η βασική μορφή ηλιακού θερμοσίφωνα είναι μια θερμική συσκευή στην οποία θερμαίνεται κάποιο ρευστό από τις ηλιακές ακτίνες στο εσωτερικό κάποιου συλλέκτη (βλ. σχήμα) και αντλείται ή διευκολύνεται να τρέξει σ’ ένα κλειστό κύκλωμα που περνάει σε σπείρες[GLi]μέσα από δεξαμενή με νερό, το οποίο και θερμαίνεται.

Η δεξαμενή έχει επίσης σύνδεση με ηλεκτρικές αντιστάσεις, για να τη θέτουμε σε λειτουργία όταν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια.

Τα πιο περίπλοκα μηχανήματα είναι συνδυασμοί συσκευών θέρμανσης και ψύξης, δίνοντας θέρμανση το χειμώνα και κλιματισμό το καλοκαίρι.

Ο απλούστερος τύπος ηλιακού συλλέκτη είναι ο συλλέκτης επίπεδης πλάκας, όπου μια μαυρισμένη επιφάνεια υποδοχής καλύπτεται από μια ή δύο γυάλινες πλάκες οι οποίες δρουν ως θερμοκήπιο και παρακρατούν το μέγιστο ποσό ηλιακής ενέργειας.

Αγωγοί που συνδέονται στην επιφάνεια υποδοχής μεταφέρουν αέρα, νερό ή κάποιο άλλο θερμό ρευστό, στη δεξαμενή αποθήκευσης του ζεστού νερού.

Ολόκληρος ο πίνακας είναι μονωμένος[GLi]από την πίσω πλευρά και κατά συνέπεια μπορεί να αποτελεί τμήμα της στέγης κάποιου κτιρίου.

Συλλέκτες (ή συσσωρευτές) πιο προχωρημένης τεχνοτροπίας εστιάζουν τις ακτίνες του ήλιου χρησιμοποιώντας ανακλαστήρες.

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *