Μάρκος Μπότσαρης – Markos Mpotsaris

(1790 – 1823)  –   Γιος του Κίτσου Μπότσαρη. Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους αγωνιστές της Επανάστασης του 1821.  .  .

Κατατάχτηκε στα ηπειρωτικά [GLi] τάγματα της Κέρκυρας και αργότερα βοήθησε το σουλτάνο στον πόλεμό του με τον Αλή.

Μετά τον επαναπατρισμό των Σουλιωτών πολέμησε τα τουρκικά στρατεύματα και αργότερα πήγε στο Μεσολόγγι.

Διακρίθηκε στις μάχες στο Κομπότι και στην Πλάκα, πήρε μέρος στη μάχη του Πέτα (Ιούλιος 1822) και κατά την πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου αμύνθηκε μέσα στην πόλη.

Διορίστηκε αρχιστράτηγος της Δυτικής Στερεάς[GLi]Ελλάδας και ανέλαβε να ανακόψει την προέλαση των πολυάριθμων Τούρκων του Μουσταή πασά, του Τζελαλεδίμπεη και του Τζαφέρ, οι οποίοι είχαν στρατοπεδεύσει στο Καρπενήσι, αλλά σκοτώθηκε στην επίθεση τη νύχτα μεταξύ 8 και 9 Αυγούστου 1823, που επιχείρησε με τους Σουλιώτες του.

Τάφηκε στο Μεσολόγγι.

Μάρκος Μπότσαρης

Ότι ειπώθηκε από τον Ελληνικό Λαό για τον Μ. Μπότσαρη :

«Ο Μάρκος Μπότσαρης είναι, ίσως, ο μόνος εκ των ηγετών του αγώνος, για την στρατηγική αξία, για την προσωπική ανδρεία, για την πολιτική[GLi]σύνεση, για την ψυχική ευγένειά του, καθώς επίσης για την ευθύτητα του χαρακτήρος του για την ανιδιοτέλεια του οποίου δεν υπήρχε δεύτερη, ή, άλλη γνώμη. Είναι ο μόνος ασκίαστος είναι ο μόνος πάλλευκος αρχηγός. Η δόξα του είχε την μεγαλύτερη απήχηση στον κόσμο ολόκληρο. . .»

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *