Μητρική κάρτα – Motherboard

μητρική κάρτα υπολογιστή

Το βασικό τμήμα υλικού που περιλαμβάνει τα σημαντικότερα ολοκληρωμένα κυκλώματα του υπολογιστή. 

Πρόκειται για μια κάρτα τυπωμένου κυκλώματος που συνήθως κατασκευάζεται σε ένα βήμα και περι[GLi]λαμβάνει το μικροεπεξεργαστή, τους συνεπεξεργαστές (αν υπάρχουν), τα κυκλώματα υποστήριξης, τη μνήμη, το BIOS, τις θύρες επέκτασης και τους διαύλους επικοινωνίας. Το μέγεθός της σε επιτραπέζιους προσωπικούς υπολογιστές είναι της τάξης των 20×20 εκ. περίπου.

Στις θύρες επέκτασης της μητρικής συνδέονται οι ποικίλες κάρτες επέκτασης που προσφέρουν εκτεταμένες δυνατότητες στον υπολογιστή (π.χ. η κάρτα ήχου για είσοδο και έξοδο ηχητικών σημάτων, η κάρτα βίντεο για ψηφιοποίηση σήματος βίντεο, η κάρτα δικτύου για σύνδεση σε τοπικό δίκτυο κτλ.).

 Επίσης μέσω ειδικών διαύλων συνδέεται η μητρική κάρτα με τις αποθηκευτικές μονάδες   (σκληρός δίσκος, δισκέτα, CD-ROM)   ώστε να είναι δυνατή η μεταφορά δεδομένων μεταξύ των μονάδων αυτών και του επεξεργαστή ή της μνήμης που βρίσκονται πάνω στη μητρική.

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *