ιπποπόταμος – hippopotamus

Ιπποπόταμος

Το μήκος του φτάνει τα 4 μ. και το ύψος του το 1,5 μ.

Ζυγίζει μέχρι τέσσερις τόνους.

Ο ιπποπόταμος ζει στα ποτάμια, τις λίμνες και τους βαλτότοπους της κεντρικής Αφρικής. Το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας το περνά μισοβυθισμένος στο νερό. Βγαίνει μόνο για να λιαστεί και να φάει. Το όνομά του (ίππος του ποταμού) οφεί[GLi]λεται στο ότι το κεφάλι του καθώς ξεπροβάλλει από το νερό μοιάζει με κεφάλι αλόγου. Όταν όμως το ζώο βγει από το νερό, δε μοιάζει καθόλου με άλογο. Το κυλινδρικό σώμα του είναι γκρίζο, άτριχο και γυαλιστερό και τα κοντά πόδια του δίνουν την όψη ενός τεράστιου γουρουνιού. Το δέρμα του εκκρίνει ένα κολλώδες υγρό που τον προστατεύει από την ξηρότητα.

Η ανατομική κατασκευή του ιπποπόταμου είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στον αμφίβιο τρόπο ζωής.

Τα μάτια, τα αφτιά και τα ρουθούνια είναι κατά τέτοιο τρόπο τοποθετημένα στο κεφάλι, ώστε ο ιπποπόταμος να μπορεί να χρησιμοποιεί τις αισθήσεις του, όταν είναι μισοβυθισμένος στο νερό.

Τα πνευμόνια του είναι πολύ μεγάλα και με μια εισπνοή ο ιπποπόταμος μπορεί να μείνει βυθισμένος για 10 λεπτά.

Το νερό παίζει μεγάλο ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος του ιπποπόταμου. Μέσα στο νερό ο ιπποπόταμος κινείται πολύ άνετα, γιατί η άνωση τον κάνει πολύ ελαφρότερο. Μπορεί όμως να κινείται άνετα και στην ξηρά και να τρέχει γρήγορα.

Ο ιπποπόταμος λόγω του αμφίβιου τρόπου ζωής του, του πάχους του δέρματός του και των τεράστιων κυνοδόντων του, δε φοβάται κανένα από τα σαρκοφάγα αρπαχτικά. Ο μόνος εχθρός του είναι ο άνθρωπος, ο οποίος τον κυνηγά για το κρέας του, το δέρμα και τα δόντια του. Λόγω του κυνηγιού ο αριθμός των ιπποπόταμων συνέχεια λιγοστεύει. Ιπποπόταμοι υπάρχουν πλέον σε μεγάλους αριθμούς μόνο στα εθνικά πάρκα της κεντρικής Αφρικής.

Κάθε ιπποπόταμος έχει μια περιοχή μέσα στην οποία ζει. Την περιοχή αυτή την υπερασπίζεται με φανατισμό. Ιδίως την εποχή του ζευγαρώματος (Φεβρουάριο ως Αύγουστο) γίνονται άγριες μάχες μεταξύ των ανταγωνιστών αρσενικών για την κατάκτηση ενός θηλυκού. Το θηλυκό ύστερα από εγκυμοσύνη 8 μηνών γεννά ένα μικρό που έχει μήκος περίπου 1 μ., ύψος 60 εκ. και βάρος 35 κιλά.

Ο ιπποπόταμος είναι φυτοφάγος και καταναλώνει μεγάλες ποσότητες τροφής. Συχνά προκαλεί καταστροφές σε φυτείες, όχι μόνο τρώγοντας τα φυτά αλλά και πατώντας τα με το σώμα του. Από τα περιττώματά του τρέφεται ένα είδος κυπρίνου, ενώ από τις βδέλλες και τα[GLi] παράσιτα που κολλούν στο δέρμα του τρέφονται δύο είδη πουλιών που του καθαρίζουν έτσι το δέρμα.

Ιπποπόταμος Ασία

ΠΡΟΣΘΕΤΑ :         Ιπποπόταμος, ζώο θηλαστικό, παχύδερμο, οπληφόρο, χορτοφάγο. Υπάρχουν σήμερα μόνον δύο είδη, που ζουν στην Αφρική: Ιπποπόταμος ο αμφίβιος είναι το δεύτερο σε μέγεθος χερσαίο ζώο (ύστερα από τον ελέφαντα), ζυγίζει 3 – 4 τόννους, έχει χονδρό άχαρο σώμα με κοντά πόδια και ζει μέσα στα νερά των ποταμών της κεντρικής Αφρικής σε μικρές αγέλες.

Ιπποπόταμος ο πυγμαίος, (ή, χοίροψις ο λιβεριανός) ζυγίζει περίπου τα 250 κιλά, έχει συνήθειες ανάλογες με του αγριόχοιρου και ζει στα νερά των ποταμών της Λιβερίας, του Καμερούν και του Κογκό.   

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *