Λαγάνα – lagana

        ΥΛΙΚΑ :

1 φακελάκι Μαγιά.

700γρμ. Αλεύρι (για όλες τις χρήσεις).

100γραμ. Σουσάμι.

100ml. ελαιόλαδο.

Ζάχαρη, (ανάλογη)

Αλάτι, (ανάλογο)

Νερό, χλιαρό όσο πάρει η ζύμη.

Μπόλικο σουσάμι για το πασπάλισμα

ΖΑΧΑΡΟΝΕΡΟΥ  ΥΛΙΚΑ :

Ένα ποτηράκι του κρασιού γεμάτο με νερό.

Ένα κουταλάκι Ζάχαρη.

        ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Παίρνουμε σε ένα μπολ, βάζουμε την μαγιά με λίγο αλεύρι, λίγο νερό, λίγο ζάχαρη, τα ανακατεύουμε δημιουργώντας ένα χυλό.

Το αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά ώστε να μας φουσκώσει.

Χτυπάμε στο Μούλτι τα 100γραμ. ελαιόλαδου και τα 100γραμ. σουσάμι ώστε να φτάσει να γίνει μία πάστα.

Παίρνουμε κατόπιν ένα ,μεγάλο[GLi]μπολ όπου ρίχνουμε το αλεύρι στην μέση βάζουμε τον πολτό που φτιάξαμε, (σουσάμι και λάδι), την μαγιά και ρίχνουμε εδώ και λίγο αλάτι.

Κατόπιν ρίχνουμε το χλιαρό μας νερό ζυμώνοντας μέχρι να γίνει μία ελαστική ζύμη. 

Προσοχή!  Όχι μαλακή αλλά όχι και σκληρή. 

Την σκεπάζουμε την ζύμη τοποθετώντας την σε ζεστό ήσυχο σημείο, αφήνοντας την για τουλάχιστον 2 ώρες.

Το ζυμάρι πρέπει να είναι φουσκωμένο. Το παίρνουμε και το χωρίζουμε στα δύο.

Ανοίγουμε το ζυμάρι μας ώστε να πάρει[GLi]το σχήμα λαγάνας, συνεχίζοντας κάνοντας δακτυλιές επάνω του, ρίχνοντας επάνω του το σουσάμι.

Ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 180Ο βαθμούς για 25΄ – 30΄ λεπτά της ώρας.

Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο ζεστό όπως είναι το περνάμε με ζαχαρόνερο.

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *