Φράγμα –  Barrier

Φράγμα

(Γενικού Ενδιαφέροντος)

Με την κατασκευή του φράγματος ασχολείται η εφαρμοσμένη γεωλογία και η υδραυλική.

Σε ένα φράγμα διακρίνονται τρεις περιοχές:

α) η λεκάνη απορροής,

β) η λεκάνη κατάκλισης

και γ) η ζώνη του φράγματος.

Η λεκάνη απορροής είναι η κλειστή περιοχή[GLi]που ορίζεται από μία υδροκριτική γραμμή και τροφοδοτεί με νερό τον ποταμό που θέλουμε να φράξουμε. Η έκταση και η γεωλογική σύσταση της περιοχής αυτής πρέπει να μελετηθούν με προσοχή, γιατί από τα στοιχεία αυτά εξαρτάται ή ποσότητα του νερού που θα συγκεντρωθεί στο φράγμα.

Η λεκάνη κατάκλισης είναι η περιοχή της λεκάνης απορροής που θα χρησιμεύσει ως δεξαμενή για τα νερά που θα συγκεντρωθούν. Η έκτασή της ορίζεται από το ύψος του φράγματος. Στην περιοχή της λεκάνης κατάκλισης πρέπει να μελετηθούν με σχολαστικότητα η αντοχή και η υδροπερατότητα των πετρωμάτων. Για το σκοπό αυτό γίνονται και γεωτρήσεις.

Η ζώνη του φράγματος περιλαμβάνει την περιοχή όπου θα κατασκευαστεί το φράγμα. Συνήθως είναι ένα στένωμα ή μία κοιλάδα που δεν παρουσιάζει ρήγματα. Στην περιοχή αυτή γίνονται πολλές γεωτρήσεις για την εξακρίβωση της δομής και της αντοχής των πετρωμάτων.

Τα φράγματα είναι πολύ δαπανηρά έργα και ο χρόνος λειτουργίας τους είναι πάντα περιορισμένος. [GLi]Γι’ αυτό, πριν αποφασιστεί η κατασκευή ενός φράγματος πρέπει να γίνεται ολοκληρωμένη τεχνική και οικονομική μελέτη, με σκοπό να διαπιστωθεί αν κατά την περίοδο της λειτουργίας του το φράγμα θα αποσβέσει τη δαπάνη κατασκευής του και θα αποδώσει κέρδος.

Στην Ελλάδα κατά τα τελευταία χρόνια κατασκευάστηκαν πολλά φράγματα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις υδατοπτώσεις, για άρδευση ή ύδρευση. Τα κυριότερα από αυτά είναι τα δύο φράγματα του Αχελώου στα Κρεμαστά, με ύψος 165 μ., και στο Καστράκι με ύψος 96 μ.· το φράγμα του Λούρου, με ύψος 18 μ.· το φράγμα του Λάδωνα, κοντά στην Ολυμπία, με ύψος 58 μ.· το φράγμα «Πλαστήρα» ή Ταυρωπού (παραπόταμου του Αχελώου) με ύψος 83 μ.· τα φράγματα Πολυφύτου, με ύψος 112 μ., Σφακιάς, με ύψος 82 μ., Ασημάτων, με ύψος 52 μ, στον ποταμό Αλιάκμονα· το φράγμα «Πουρνάρι», με ύψος 88 μ, στον Άραχθο  το φράγμα «Θησαυρός», με ύψος 170 μ., στο Νέστο το φράγμα του Αώου, [GLi]με ύψος 78 μ. κ.ά. Σημαντικό είναι επίσης και το φράγμα του Μαραθώνα, που έχει ύψος 54 μ. και εξυπηρετεί την ύδρευση της Αθήνας, το φράγμα του Μόρνου, με ύψος 126 μ., για τον ίδιο σκοπό κ.ά.

Στη Γραμματική μας :

Το = το φράγμα = Ουδέτερο // επίσης (φράγματος)

Όταν κλείνετε είναι : Το φράγμα, του φράγματος, φράγμα, φράγμα. (Στον Ενικό).

(Στον Πληθυντικό) Είναι :  Τα φράγματα, των φραγμάτων, φράγματα, φράγματα.

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *