ΚΑΦΕΣ ESPRESSO

Ο espresso εφευρέθηκε από τον Μιλανέζο Achille Gaggia το 1948. Η μέθοδος που ανακάλυψε για την Παρασκευή του συγκεκριμένου καφέ, είναι η υψηλή πίεση.

Ο espresso, όπως ονομάστηκε, διαφέρει απ` [GLi]όλα τα άλλα είδη καφέ γιατί η υψηλή πίεση απελευθερώνει τα έλαιά του, με αποτέλεσμα ένα αρωματικό ρόφημα μα γεμάτο σώμα, εξαιρετική γεύση με μακρά επίγευση. Παράλληλα, απελευθερώνονται τα πιο απλά και τα πιο αρωματικά στοιχεία του κόκκου, ενώ δημιουργείται ένας παχύρευστος σατινένιος αφρός στην επιφάνεια. [GLi]Ο καλός espresso αναγνωρίζεται από το καϊμάκι του, που πρέπει να έχει ο καφές του καρυδιού με την κοκκινωπή, ή, καφετιά απόχρωση, ανάλογα με τον τύπο του καφέ που χρησιμοποιείται, ενώ το υγρό πρέπει να είναι παχύρευστο και ομοιογενές.

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ – ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑ – ΧΑΡΜΑΝΙΑ

Οι ποικιλίες του καφέ Espresso είναι δύο σε όλο τον κόσμο. Η πρώτη[GLi] και αυθεντική, είναι της Coffea Arabica. Και η δεύτερη χαμηλότερης αξίας είναι η Coffee Canephor a, ή, αλλιώς Robusta. Το φυτό του καφέ Arabica απαιτεί ιδιαίτερες συνθήκες καλλιέργειας. Φύεται σε 800 – 2.000 μέτρα, υψόμετρο στην περιοχή του Ισημερινού, με μέση θερμοκρασία τους 20ο – 25ο C, χωρίς μεγάλη ηλιοφάνεια και σε πλούσιο ηφαιστειογενές έδαφος. Αντί[GLi]θετα ο Robusta καλλιεργείται ευκολότερα, αλλά η γεύση του είναι πιο πικρή, λιγότερο αρωματική και με μεγαλύτερη περιεκτικότητα καφεΐνης. Αρχικά, η ισορροπία επιτυγχάνεται αναμειγνύοντας κόκκους απαλότερους με άλλους με πιο γεμάτο σώμα, με οξύτητες και με πιο σοκολατένια, ή, φρουτώδη αρώματα, ενώ ένα στοιχείο υπερισχύει τελικά για να δώσει τον ξεχωριστό χαρακτήρα. Εδώ μπορούμε να σημειώσουμε ότι η σοδιά του καφέ, αλλάζει σε κάθε σοδιά. Άρα και τα χαρμάνια δεν μπορούν να παραμένουν ίδια ώστε να διατηρείται μία σταθερή γεύση.

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ESPRESSO

Νερό :  Η ποιότητα του νερού παίζει σημαντικό ρόλο. Αν είναι σκληρό δεν θα δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα και ο καφές θα[GLi] έχει δυσάρεστη γεύση. Εδώ επίσης οφείλω να προσθέσω, ότι η μηχανή μας αν δεν διαθέτει αποσκληρυντή, προτιμάμε ένα μαλακό εμφιαλωμένο νερό.

Θερμοκρασία :  Παίζει σημαντικό ρόλο και στην κρέμα που θα έχει ο espresso, η οποία επηρεάζει πολύ τη γεύση. Ο θερμοστάτης του μηχανήματος φέρνει το νερό στην κατάληξη θερμοκρασία – μεταξύ 190ο – 195ο F, αλλά καλό θα είναι να έχουμε προθερμάνει καλά όχι μόνο το μηχάνημα αλλά και το φλιτζάνι, βυθίζοντάς το σε καυτό νερό.

Ανακάτεμα :  Το κουτάλι μπαίνει στο βάθος του φλιτζανιού και κινείται μόνο η άκρη του για να διαλύσει τη ζάχαρη χωρίς να σπάει την εξωτερική κρέμα. Όταν το βγάζουμε, το περνάμε από τα χείλη του φλιτζανιού για να αποθέσουμε την κρέμα που έμεινε στο κουταλάκι.

Τα 4 Μυστικά : 

Εδώ κρύβονται όλα τα μυστικά του καφέ :

miscela (μείγμα), masinadosatore (μηχανή[GLi]  αλέσματος / δοσομετρητής)   machina espresso  (μηχανή  espresso)  mano dell` operatore, δηλαδή το χέρι του παρασκευαστή.

Το μείγμα πρέπει να έχει αρμονική γεύση, πλούσιο άρωμα και μεστό σώμα. Σε αυτά τα 3 στοιχεία είναι υπεύθυνες οι εταιρείες.

Η μηχανή αλέσματος παίζει[GLi] επίσης ρόλο, αφού ο σωστός παρασκευαστής καφέ πρέπει να αλέσει τον espresso την τελευταία στιγμή.

Σχετικά με τη μηχανή espresso, κυκλοφορούν πολλές και σε διάφορες ποιότητες στην αγορά, με βασικό διαχωρισμό σε ερασιτεχνικές – οικιακές – και επαγγελματικές.

Το σημαντικότερο μυστικό κατ` όπως λένε οι Ιταλοί, είναι ότι ο καλύτερος καφές είναι εκείνος που φτιάχνεται με το χέρι.

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *