Όμορφη απ` την κορυφή ως τα νύχια –  beautiful from the top

ΟΜΟΡΦΗ

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ Ο ΛΑΙΜΟΣ

Το πρόσωπο είναι ο καγθρέφτης της ομορφιάς και της υγείας του δέρματος. Και το όμορφο και υγιές δέρμα είναι πρωταρχικό στοιχείο[GLi]γοητείας. Όσο για το λαιμό, αυτός είναι που προσδίδει, τις πιο πολλές φορές την ηλικία μας, γιατί οι περισσότερες ξεχνάνε ότι το δέρμα τους είναι πολύ εύθραυστο και λεπτό, ότι γερνάει γρήγορα κι` ότι χρειάζεται τις ίδιες ακριβώς φροντίδες με το πρόσωπο.

Το δέρμα σχηματίζει ένα στρώμα, που προστατεύει τον οργανισμό από τις εξωτερικές επιδράσεις.

          Αποτελείται από τρείς στιβάδες:  

Την επιδερμίδα (το επιφανειακό στρώμα), το κυρίως δέρμα και τον υποδόριο ιστό. Το δέρμα αναπνέει από τους πόρους, που καλύπτουν όλη του την επιφάνεια.

          Έχει δύο ειδών αδένες:

Τους ιδρωτοποιούς, που χάρη στη λειτουργία τους, την εφίδρωση, ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος, και τους σμηγματογόνους, οι οποίοι σχηματίζουν και εκκρίνουν το λίπος, που λέγεται σμήγμα. Το πάχος του δεν είναι το ίδιο σ` όλα τα σημεία του σώματος. Στο πρόσωπο και στο λαιμό είναι πολύ ευαίσθητο και χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση.

Οι διάφοροι τύποι δέρματος.

Κ α ν ο ν ι κ ό :  Είναι το τέλειο δέρμα : Απαλό ελαστικό και λείο, χωρίς λιπαρά, ή, ξηρά σημεία και ανοιγμένους πόρους. Το συναντάμε σε νέες γυναίκες, με καλή υγεία. Με τα χρόνια, ωστόσο, ξηραίνεται.

Ξ η ρ ό :  Είναι πολύ ευαίσθητο και λεπτό, σχεδόν διάφανο, με πόρους που διακρίνονται δύσκολα. Κοκκινίζει εύκολα, επηρεάζεται πάντα αρνητικά από τους εξωτερικούς παράγοντες (ήλιο, αέρα, κρύο, ζέστη), «σπάει» πρόωρα και σχηματίζει λεπτές και βαθιές ρυτίδες.

Λ ι π α ρ ό :  Είναι παχύ, ανθεκτικό, ελαστικό, με διεσταλμένους πόρους. Το άφθονο σμήγμα, που εκκρίνουν οι σμηγματογόνοι αδένες του, το προστατεύει αποτελεσματικά από τις εξωτερικές επιδράσεις και εμποδίζει να σχηματιστούν πρόωρες ρυτίδες. Δεν έχει, όμως, [GLi]καλή όψη. Γυαλίζει, έχει ανοιχτούς πόρους και, πολλές φορές, είναι δυσάρεστο στην αφή.

Α φ υ δ α τ ω μ έ ν ο :  Του λείπει η ελαστικότητα, γιατί τα κύτταρα του δεν κατορθώνουν να συγκρατούν την απαραίτητη υγρασία. Η επιφάνειά του καλύπτεται, συνήθως, από ένα παχύ στρώμα νεκρών κυττάρων. Αυτό του δίνει θαμπή όψη και δεν επιτρέπει ούτε στις θρεπτικές κρέμες να εισχωρήσουν ούτε στο σμήγμα να περάσει στην επιφάνεια και ν` αναζωογονήσει την επιδερμίδα.

Ακμή και ευρυαγγείες

Στην ακμή, λόγω της κακής αποβολής των νεκρών κυττάρων από την επιφάνεια της επιδερμίδας, φράζει το στόμιο των σμηγματογόνων αδένων. Το αιχμαλωτισμένο σμήγμα εισχωρεί τότε στο κυρίως δέρμα και δημιουργεί σπυριά.

Όσο για τις ευρυαγγείες, πρόκειται για διαστολή των τριχοειδών αγγείων και εντοπίζονται στα μήλα του προσώπου. Τα διευρυμένα αγγεία σχηματίζουν μπλεγμένα νήματα. Οι αλλαγές της θερμοκρασίας, ο ήλιος και οι λιπαρές τροφές χειροτερεύουν τις ευρυαγγείες, ή, επιταχύνουν την εμφάνισή τους.

Το δέρμα γερνάει

Ακόμα και στα πιο νεανικά πρόσωπα σχηματίζονται λεπτές, επιφανειακές ρυτίδες, που τις λέμε εκφραστικές. Συνήθως, οι ρυτίδες αυτές εμφανίζονται στο μέτωπο, στις άκρες των ματιών και των χειλιών, ανάμεσα στα φρύδια και στο λαιμό. Με τα χρόνια γίνονται βαθύτερες, [GLi]ενώ παράλληλα εμφανίζονται και άλλες ρυτίδες που οφείλονται στη χαλάρωση των ιστών. Οι ρυτίδες, που δημιουργούνται με την ηλικία, εμφανίζονται στο πάνω και στο κάτω βλέφαρο, γύρω από το στόμα, στα μάγουλα, κατά μήκος του λαιμού και, τέλος, σε μεγάλη ηλικία, στις ρίζες των μαλλιών.

Η καθημερινή περιποίηση

Για να διατηρηθεί δροσερό και νεανικό, το δέρμα του προσώπου και του λαιμού έχει ανάγκη ν` αναπνέει καλά και να καθαρίζεται τακτικά από το σμήγμα και τα υπολείμματα του ιδρώτα. Πρέπει επίσης, να παίρνει την υγρασία που του χρειάζεται για να προστατεύεται από τις εξωτερικές επιδράσεις.

Η πρώτη και βασικότερη φροντίδα για το πρόσωπο και το λαιμό είναι ο καθαρισμός με γαλάκτωμα και λοσιόν, πρωί και βράδυ. Η μικρή διαδικασία του καθαρισμού απαλλάσσει το δέρμα από τις σκόνες, το σμήγμα και τον ιδρώτα, που “κάθονται” πάνω στους πόρους και τους φράζουν κι` έτσι βοηθάει το δέρμα ν` αναπνέει. Αυτό είναι το πιο ουσιαστικό. Όπως ο άνθρωπος που αναπνέει σωστά και καλά έχει καλύτερη υγεία, έτσι και το δέρμα που αναπνέει καλά, παίρνει δηλαδή την απαραίτητη ποσότητα οξυγόνου, είναι πιο υγιές. Από κει και πέρα, οι κρέμες, θρεπτικές και υδατικές, θα προσφέρουν στο δέρμα προστασία από τις εξωτερικές επιδράσεις, καθώς και την υγρασία και τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται. Τα καλλυντικά προϊόντα, που θα χρησιμοποιήσετε για την περιποίηση του προσώπου και του λαιμού, εξαρτώνται από τον τύπο του δέρματός σας.

Το βράδυ πριν κοιμηθείτε, θα καθαρίσετε το δέρμα μ` ένα καλό προϊόν καθαρισμού, γαλάκτωμα, ή, κρέμα, αν το δέρμα σας είναι αφυδατωμένο. Θ` απλώσετε το γαλάκτωμα με το χέρι. Θα πάρετε στο χέρι σας μία ποσότητα από το γαλάκτωμα και θα την απλώσετε στο πρόσωπο και στο λαιμό με ελαφρές κυκλικές κινήσεις. Μετά, μ` ένα κομμάτι βαμβάκι, ελαφρά νωπό, ή, με ένα χαρτομάντιλο, θ` αφαιρέσετε το γαλάκτωμα. Θα επαναλάβετε το ίδιο ώσπου να δείτε ότι το βαμβάκι βγαίνει καθαρό. Κατόπιν πάλι μ` ένα κομμάτι βαμβάκι, θα περάσετε το πρόσωπο και το λαιμό με μία τονωτική λοσιόν, που θα σφίξει τους πόρους, συμπληρώνοντας έτσι τον καθαρισμό.

Μόλις στεγνώσει η λοσιόν, θα βάλετε την κρέμα νυκτός. Μη βάζετε ποτέ μεγάλη ποσότητα, πιστεύοντας ότι έτσι η [GLi]κρέμα θα εισχωρήσει καλύτερα στο δέρμα και θα γίνει πιο αποτελεσματική. Μία μικρή ποσότητα, σε λεπτό στρώμα, είναι αρκετή. Στο πρόσωπο θ` απλώσετε την κρέμα με απαλές κυκλικές κινήσεις, από κάτω προς τα πάνω. Στο λαιμό, δεν έχει σημασία αν οι κινήσεις θα είναι από πάνω προς τα κάτω, ή, από κάτω προς τα πάνω, αρκεί να είναι ανάλαφρες. Επίσης, για το λαιμό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία ειδική κρέμα, απ` αυτές που κυκλοφορούν στην αγορά. Το πρωί θα επαναλάβετε τον καθαρισμό με το γαλάκτωμα και τη λοσιόν, για ν` αφαιρέσετε το σμήγμα (οι σμηγματογόνοι αδένες εκκρίνουν και στη διάρκεια του ύπνου) και τα υπολείμματα της θρεπτικής κρέμας και θ` απλώσετε μία υδατική κρέμα, που θα χρησιμεύσει και ως βάση για το μακιγιάζ σας.

Το σχήμα του προσώπου

Σύμφωνα με τα κλασικά πρότυπα, το πιο αρμονικό σχήμα για ένα πρόσωπο είναι το οβάλ. Η περίπτωση είναι ιδανική, όταν το οβάλ πρόσωπο στηρίζεται σ` ένα λαιμό κύκνου. Επειδή όμως, η τελειότητα είναι σπάνια, ας δούμε πως διορθώνεται το σχήμα του προσώπου με το κατάλληλο μακιγιάζ και χτένισμα.

Οβάλ πρόσωπο

Εδώ το θέμα είναι να διορθώσετε το σχήμα του προσώπου, αλλά να το προβάλλετε και να το αξιοποιήσετε. Είναι το πρόσωπο, που μακιγιάρεται πιο εύκολα απ` όλα. Για την ημέρα, προτιμήστε ένα φυσικό μακιγιάζ: Διάφανο φον-Τεν-Τεν, λίγο πού, προσεκτικά σβησμένο προς τους κροτάφους, καφέ σκιά στα βλέφαρα σε λεπτό στρώμα και λιπ-γκλός άχρωμο, υιοθετείστε ένα έντονο μακιγιάζ, που θ` αναδείξει το πρόσωπό σας, με πιο σκούρο φον-Τεν-Τεν, αρκετά έντονο ρουζ στα μάγουλα, περλέ σκιά στα μάτια και ζωηρό κραγιόν στα χείλη.

Στο οβάλ πρόσωπο ταιριάζουν όλα, σχεδόν, τα χτενίσματα. Το σινιών, πάντως, αναδεικνύει περισσότερο το σχήμα του, γιατί, καθώς τα μαλλιά είναι τραβηγμένα προς τα πίσω, τονίζονται οι συμμετρικές αναλογίες του. Θ` αποφύγετε το σινιών, μόνον αν η μύτη σας είναι πολύ μεγάλη.

Στρογγυλό πρόσωπο

Πρέπει να χρησιμοποιήσετε σκούρο ρουζ και να το απλώσετε στα μάγουλα, ως το ύψος του στόματος, περίπου, σβήνοντάς [GLi]το καλά προς τους κροτάφους και τα αυτιά. Έτσι, το πρόσωπό σας θα δείξει πιο μακρύ. Αν έχετε στρογγυλό πρόσωπο και κοντό λαιμό, χρησιμοποιήστε ακόμα πιο σκούρο φον-Τεν-Τεν και απλώστε το στα πλάγια, σ` όλο το μήκος του προσώπου, σβήνοντάς το πάντα προς τα έξω. Όσο για το χτένισμα, προτιμείστε μία ανάλαφρη κούπ, με λοξή φράντζα στο μέτωπο.

Τριγωνικό πρόσωπο

Αν στενεύει προς τα πάνω, υιοθετείστε ένα χτένισμα που να δίνει όγκο στο επάνω μέρος του κεφαλιού, δηλαδή από τα αυτιά και πάνω, με λοξή φράντζα στο μέτωπο.

Το τριγωνικό πρόσωπο που στενεύει προς τα κάτω είναι πολύ χαριτωμένο. Αν όμως θέλετε να μειώσετε την εντύπωση που δημιουργεί, θα καταφύγετε σ` ένα τρικ με το μακιγιάζ. Θα βάζετε ανοιχτόχρωμη πούδρα στα μάγουλα κάτω από τα μήλα καθώς και στο σαγόνι, και θ` απλώνετε σκούρο φον-Τεν-Τεν στο μέτωπο.

Τετράγωνο πρόσωπο

Για να διορθώσετε το σχήμα του θα χρησιμοποιήσετε πιο σκούρο φον-Τεν-Τεν, ή, ρουζ απ` ότι για το υπόλοιπο πρόσωπο και θα το απλώσετε πλαγίως από το υπόλοιπο πρόσωπο και θα το απλώσετε πλαγίως από το ύψος περίπου των αυτιών ως το σαγόνι. Τα μαλλιά σας πρέπει να είναι ημίκοντα και ν` αγγίζουν τα μάγουλα.

Μακρόστενο πρόσωπο

Θα δείχνει πιο κοντό με πιο σκούρο φον-Τεν-Τεν στο μέτωπο και στο σαγόνι, με μία μακριά φράντζα στο μέτωπο, που θα κατεβαίνει ως τα φρύδια και με τα υπόλοιπα μαλλιά χτενισμένα φλου και λίγο φουσκωτά στα πλάγια.

Οι συμβουλές που σας δίνουμε εδώ είναι, βέβαια, πολύ γενικές. Αν το σχήμα του προσώπου σας, σας δημιουργεί πρόβλημα και δεν καταφέρνετε να το διορθώσετε, καταφύγετε σε μία καλή αισθητικό. Θα μελετήσει υπεύθυνα το πρόβλημά σας και θα σας υποδείξει το κατάλληλο μακιγιάζ και το χτένισμα, που θα κάνουν το πρόσωπό σας να δείχνει πιο αρμονικό.

Το μακιγιάζ είναι τέχνη

Αλλά, ακόμα και στην περίπτωση που δεν σας απασχολεί το σχήμα του προσώπου σας, το μακιγιάζ πρέπει να προσαρμόζεται τόσο στα χαρακτηριστικά του προσώπου σας όσο και στην προσωπικότητά σας. Άλλο αν το μακιγιάζ μας βοηθάει, πολλές φορές, να δείχνουμε διαφορετική προσωπικότητα.

Βασικά, μπορείτε να ξεκινήσετε από κάποιο μοντέρνο στυλ, που σας αρέσει. Το μυστικό, όμως, είναι να “δένει” το μακιγιάζ με το δικό σας πρόσωπο. Αποφεύγετε, λοιπόν, τις πιστές αντιγραφές.

Όλες οι γυναίκες έχουν προσωπικά στοιχεία μοναδικά, που μπορούν και πρέπει ν` αναδεικνύονται.

Οι ιδικοί, μάλιστα, λένε ότι υπάρχουν περιπτώσεις, που δεν χρειάζεται να καμουφλάρουμε τα ελαττώματά μας, αλλά να τα τονίζουμε. Ένα μειονέκτημα, αν αναδειχθεί κατάλληλα, μπορεί ν` αποτελέσει στοιχείο γοητείας. Ακόμα, μη παρασύρεστε σε ακρότητες από τη μόδα. Θα την ακολουθείτε, φυσικά, αλλά στο μέτρο που ταιριάζει με τις ιδιορρυθμίες του προσώπου σας και με την προσωπικότητά σας, με τα φυσικά σας χρώματα, [GLi]με τα ρούχα σας. Για να βρείτε το μακιγιάζ που σας ταιριάζει, πρέπει να κάνετε πολλούς συνδυασμούς. Μόνον έτσι θα γίνει το μακιγιάζ “τέχνη” αλλά και διασκέδαση, όταν δηλαδή θα μπορείτε όποτε θέλετε ν` αλλάξετε τύπο, χωρίς ωστόσο, να πάψετε πότε να είστε εσείς.

Η γνώμη του ειδικού

Όταν οι ρυτίδες γίνουν πολύ έντονες, είναι δυνατό πια να εξαλειφθούν με τις καλλυντικές κρέμες. Η μόνη λύση σ` αυτή την περίπτωση είναι η γνωστή χειρουργική επέμβαση, το λίφτινγκ.

Συνήθως, το λίφτινγκ γίνεται σε γυναίκες που έχουν περάσει τα πενήντα. Συμβαίνει πάντως, αν και σπάνια, να καταφεύγουν σ` αυτή τη δραστική λύση και πολύ νέες γυναίκες, που για επαγγελματικούς λόγους, τις περισσότερες φορές, θέλουν να εξαλείψουν και την παραμικρή εκφραστική ρυτίδα από το πρόσωπό τους.

Στις περιπτώσεις αυτές, ο χειρουργός, που κάνει την επέμβαση, περιορίζεται να “τεντώσει” το δέρμα στα μήλα του προσώπου και γύρω απ` τα χείλη, για να δώσει στο πρόσωπο πιο νεανική έκφραση.

Συνήθως μετά τα πενήντα η επέμβαση είναι γενική και επεκτείνεται σ` όλο το πρόσωπο, ακόμα και στα βλέφαρα, που συχνά, αρχίζουν να πέφτουν σ` αυτή την ηλικία.

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *