Σάντουϊτς : μία κάποια λύση – Sandwiches : some solusion

Σάντουϊτς

   Όταν κάποια στιγμή κάποιο βραδάκι σας έρθουν απρόσμενες επισκέψεις. Δύο τρείς φίλοι, να «σκαρώσετε» ένα παρτάκι, ή, τα παιδιά ν` αποφασίσουν μια ξαφνική εκδρομή κάποια ηλιόλουστη Κυριακή. Σ` όλες αυτές τις περιπτώσεις, η λύση – διέξοδος είναι: 

Σ ά ν τ ο υ ϊ τ ς !

Από την απλούστερη «συνταγή» – λίγο τυρί, μέσα σε δύο βουτυρωμένες φέτες ψωμί – ως τις πιο «απαιτητικές» – φιλέτα γλώσσας[GLi]πανέ, φρεσκοτηγανισμένα, ανάμεσα σε δυο φέτες ψωμιού φόρμας – τα σάντουιτς σας παρέχουν μια ποικιλία απολαύσεων και τη δυνατότητα να . . .  αυτοσχεδιάσετε, ανάλογα με την φαντασία σας!..

Τα σάντουιτς είναι δύο ειδών. Τα «κλειστά» σάντουιτς, που κατάγονται από μία πολύ μακρινή εποχή, από τότε που οι ταξιδιώτες έβαζαν μια φέτα κρέας ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί, και τ` «ανοιχτά» σάντουιτς , τα δανέζικα, τα οποία παρουσιάζονται όμορφα γαρνιρισμένα στα πιάτα και τρώγονται με πιρούνι και μαχαίρι.

   Το Ψωμί :  Για κάθε σάντουιτς,[GLi] η βάση είναι το ψωμί. Πρέπει να είναι κομμένο σε φέτες, ψωμί φόρμας. Αν όμως πρόκειται να το κόψετε εσείς, τότε θα το αφήσετε στο ψυγείο το λιγότερο μια ημέρα, για να μπαγιατέψει. Το κόψιμο γίνεται εύκολα μόνο με ειδικό μαχαίρι. Βέβαια, για σάντουιτς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλο είδος ψωμιού, εκτός από το ψωμί φόρμας. Ακόμη, νόστιμα ατομικά σάντουιτς γίνονται με φραντζολάκια, ή, με ψωμάκια, καθώς και με ψωμί «Χόβις», κομμένο σε λεπτές φέτες. Πριν γαρνιριστούν τα σάντουιτς, το ψωμί πρέπει να αλειφθεί με βούτυρο. Αυτό γίνεται, για να μην πάρει το ψωμί την υγρασία από τα υλικά και μαλακώσει.

   Το Βούτυρο :  Για σάντουιτς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βούτυρο, ή, βιτάμ σκέτο, αλατισμένο, ή, ανάμεικτο με λίγο[GLi]μαϊντανό ψιλοκομμένο, με «κάρυ», αντζούγια, ή, με μουστάρδα. Οπωσδήποτε όμως, θα πρέπει να είναι μαλακό και χτυπημένο, ώστε να απλώνετε εύκολα επάνω στο ψωμί. Το αρωματισμένο με ¨κάρυ» βούτυρο, ταιριάζει σε σάντουιτς από αυγά, ή, γαρίδες. Το βούτυρο με αντζούγια, στα σάντουιτς από αυγά. Το βούτυρο μουστάρδας, αν τα σάντουιτς είναι από χοιρινό κρέας, ή, από ζαμπόν.

Τα κατάλληλα υλικά :

Είναι πάρα πολλοί οι συνδυασμοί υλικών, για να γίνουν τα σάντουιτς και να γαρνιριστούν. 

  1. Τόνος ανάμικτος με ψιλοκομμένα τουρσιά, με λίγο χυμό λεμονιού και με μαγιονέζα.
  2. Αυγά βραστά, κομμένα σε φέτες, με μαγιονέζα και με φύλλα μαρουλιού.
  3. Τα φιλέτα γλώσσας πανέ – κρύα – με μαγιονέζα. «μαγιονέζα – ταρτάρ».
  4. Λουκάνικα σε βουτυρωμένα φραντζολάκια, με μουστάρδα και κέτσαπ.
  5. Ζαμπονάκι σε φέτες, με μουστάρδα και φύλλα μαρουλιού.
  6. «Φουά γκρα» με ψιλοκομμένο[GLi]μαϊντανό.
  7. Φετάκια λεπτά τυριού, με παντζάρι ξιδάτο και φύλλα μαρουλιού.
  8. Γλώσσα μοσχαριού βραστή, με τριμμένο ωμό καρότο.

   Το γαρνίρισμα :  Γαρνίρετε τα σάντουιτς με φετάκια τομάτας, αγγουριού, ρεπανιού και λεμονιού, με κρεμμύδι κομμένο σε κρίκους, φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμύδι, βραστό αυγό και αγγουράκι φρέσκο, με ψιλοκομμένη σε κρίκους με ψιλοκομμένη πράσινη και κόκκινη πιπεριά, ή, κομμένη σε κρίκους με παντζάρι ξιδάτο, κομμένο σε μακρόστενα λεπτά κομματάκια, με [GLi] ραπανάκια, με καρότο, με αγγουράκια τουρσί, με διάφορα τουρσιά, με ελιές, με κάρδαμο, ή, αντράκλα, ή, ρόκα και με μικροσκοπικά κρεμμυδάκια – κοκτέιλ.

Σάντουιτς Ανοιχτά.

Από χοιρινό βραστό μπούτι :  Αλείφετε με βούτυρο φέτες ψωμιού και τις γαρνίρετε με φύλλα μαρουλιού, με χοιρινό βραστό σε λεπτές φέτες και με παντζάρι ξιδάτο. Γαρνίρετε επίσης κάθε σάντουιτς με βρασμένο δαμάσκηνο.

Από κρύο μοσχάρι ψητό :  Αλείφετε φέτες ψωμιού με βούτυρο και γαρνίρετε με φέτες από ψητό μοσχάρι, τυλιγμένες σε ρολά, και με λαχανοσαλάτα. Γαρνίρετε επίσης με μαϊντανό και με αγγουράκι τουρσί.

Προσθέτετε στη λαχανοσαλάτα γιαούρτι σακούλας χτυπημένο με μαγιονέζα.

Από τυρί :  Γαρνίρετε βουτυρωμένες φέτες ψωμιού με λεπτά φετάκια τυριού, με αγγουράκι κομμένο σε λεπτές φέτες, με ραπανάκι και ψιλοκομμένο μαρούλι.

Από σαλάμι  :  Απλώνετε σε βουτυρωμένες φέτες ψωμιού γιαούρτι σακούλας και γαρνίρετε  με φέτες τομάτας, με «κρεσόν», ή, αντράκλα, με κρεμμύδι σε κρίκους και με σαλάμι τυλιγμένο σε χωνάκια: Τυλίγετε το σαλάμι σε χωνάκια, το στερεώνετε με οδοντογλυφίδες και τα γεμίζετε με γιαούρτι σακούλας.

Από ρέγγα :  Αλείφετε φέτες ψωμιού με [GLi] βούτυρο, χτυπημένο με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Γαρνίρετε με φιλέτα ρέγκας, με φετάκια λεμονιού, με με μαϊντανό και με αυγά «μπρουγιέ». Επάνω στα αυγά σκορπάτε λεπτά κομματάκια από φρέσκο κρεμμύδι.

Τα αυγά «μπουργιέ»:  Χτυπάτε ελαφρά αυγά με λίγο αλάτι και με πιπέρι. Ζεσταίνεται σε τηγάνι βούτυρο και ρίχνετε τα αυγά. Όταν αρχίσουν να πήζουν, τα ανακατεύεται ελαφρά με σπάτουλα.

Από «φουά – γκρα» και αυγά:  Αλείφετε με βούτυρο φέτες ψωμιού και γαρνίρετε με φετάκια αυγών, με «φουά γκρα», με μπέικον, τυλιγμένο σε μικρά ρολά και σοταρισμένο και με μαϊντανό.

Από ψάρι :  Βάζετε επάνω σ[GLi]ε βουτυρωμένες φέτες ψωμιού φύλλα από καρδιά μαρουλιού και φιλέτο γλώσσας πανέ, φρεσκοτηγανισμένα, αλλά κρύα. Γαρνίρετε με μαγιονέζα που βγάζετε από κορνέ με φετάκια τομάτας και λεμονιού.

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *