Ξηροί Καρποί – Ksiroi Karpoi

ξηροί καρποί

Αμύγδαλα μέσα στο χυλό για τις κρέπες φουντούκια για γαρνίρισμα σ` ένα πιτσούνι, δαμάσκηνα στην τάρτα, σύκα στη φρουτοσαλάτα, σταφίδες στο βοδινό συκώτι, φιστίκια στο απεριτίφ, χουρμάδες στις κομπόστες. Μην περιφρονείτε καθόλου τους γευστικούς λεπτούς, πλούσιους[GLi]σε θρεπτικές ουσίες ξηρούς καρπούς που αρέσουν σε μεγάλους και μικρούς και δίνουν στα φαγητά και στα γλυκίσματα μια ξεχωριστή εξωτική γεύση.

ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ, ΣΥΚΑ, ΧΟΥΡΜΑΔΕΣ, ΣΤΑΦΙΔΕΣ, . . .

   ΤΟ ΔΙΑΛΕΓΜΑ: Διαλέξτε τους ξηρούς καρπούς, λείους γυαλιστερούς, μαλακούς. Μην ανησυχείτε αν είναι σκεπασμένοι μ` ένα ελαφρύ άσπρο στρώμα, είναι η ζάχαρη που περισσεύει.

  Μη νομίζετε πως τα πακεταρισμένα είναι πάντα καλύτερα από τα χύμα. Όταν αγοράζετε σε πακέτα, τα πιέζετε ελαφρά για να βεβαιωθείτε πως δεν είναι σκληρά.

   Η ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ:  Μουσκεύετέ τα κατά προτίμηση σε χλιαρό νερό, (αφού τα πλύνετε), τουλάχιστον επί 10 ώρες. Αρκεί να τα σκεπάσετε με το νερό. Τα βράζετε στο νερό που μούσκεψαν, το οποίο συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος από το άρωμά τους.

ΔΑΜΑΣΗΝΑ :  Τα δαμάσκηνα γίνονται καλύτερα αν τα μουσκέψετε σε δυνατό τσάι. Τα δαμάσκηνα έχουν πολύ γνωστές θεραπευτικές ιδιότητες. Τέσσερα – πέντε δαμάσκηνα μουσκεμένα απ` το βράδυ σ` [GLi]ένα ποτήρι νερό, που θα φάτε το πρωί ωμά, όταν είστε νηστικοί, είναι το καλύτερο διεγερτικό για το έντερο. Πίνετε επίσης το νερό τους.

ΣΥΚΑ :  Σερβίρετε τα σύκα μαζί με σταφίδες, αμύγδαλα και φουντούκια κομμένα ψιλά πάνω από τις χειμωνιάτικές φρουτοσαλάτες σας.

ΧΟΥΡΜΑΔΕΣ :  Οι χουρμάδες είναι επίσης περίφημοι μέσα στη φρουτοσαλάτα. Τους σερβίρετε και σκέτους μ` ένα αμύγδαλο στη θέση του κουκουτσιού, σε κρύο μπουφέ, ή, σε τσάι.

ΣΤΑΦΙΔΕΣ :  Οι σταφίδες δίνουν γεύση και άρωμα στα κέικ και σε πολλά φαγητά με γέμιση ρυζιού.

ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΥΔΙΑ, ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ, ΑΜΥΓΔΑΛΑ, . . .

Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥΣ :  Στην αρχή του χειμώνα οι καρποί αυτοί είναι καλύτεροι, όταν είναι φρεσκοκομμένοι. Τους διατηρείτε σε τενεκεδένια κουτιά και σε μέρος δροσερό.

ΤΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥΣ :  Βουτάτε τα` αμύγδαλα και τα καρύδια επί 1 λεπτό μέσα σε βραστό νερό. Το φλούδι τους βγαίνει αμέσως.

ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΟΠΑΝΙΣΕΤΕ :  Το λάδι τους σας δυσκολεύει να τα κοπανίσετε. Καλύτερα να τα κόβετε στον ειδικό μύλο[GLi]με το χοντρό τρυπητό.

ΤΑ ΚΑΡΥΔΙΑ :  Αποφύγετε τα καρύδια με το μαλακό φλούδι, τα ελαφρά, ή, τα μισόξερα.

ΤΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ :  Έχουν μεγάλη θρεπτική αξία, αλλά είναι πιο δυσκολοχώνευτα απ` τα καρύδια. Είναι περίφημα, αλατισμένα, για απεριτίφ.

ΤΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ :  Υπάρχουν όλο το χρόνο. Είναι πολύ θρεπτικά ξερά, παρά φρέσκα.

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *