Εγκαύματα στην κουζίνα – Burns in the kitchen

Εγκαύματα

(ΥΓΕΙΑ)

Μία απρόσεκτη κίνηση ενώ ψήνετε το φαγητό και να το έγκαυμα! Μην πανικοβάλλεστε. Μην βάλετε ντομάτα, οδοντόκρεμα, γιαούρτι, ή πάγο!  Απλώς ρίξτε άφθονο νερό, όχι [GLi] παγωμένο, για 10 λεπτά της ώρας, ώστε να ανακουφίσετε τον πόνο. Στη συνέχεια βάλτε κορτιζονούχο κρέμα, ή κάποια ειδική αλοιφή. . .

 Τέλος, καλύψτε το έγκαυμα με αποστειρωμένη γάζα για να αποφύγετε περαιτέρω μόλυνση. Ζητήστε τη συμβουλή του φαρμακοποιού σας για τις αλοιφές και τα αναλγητικά που είναι κατάλληλα για την περίπτωσή σας.

   Η σοβαρότητα ενός εγκαύματος εξαρτάται από το βάθος και το μέγεθος της επιφάνειας που καταλαμβάνει.

   Αν το έγκαυμα καλύπτει πάνω από το 10% της επιφάνειας του σώματος (η επιφάνεια της παλάμης αντιστοιχεί στο 1%), ή αν το έγκαυμα έχει καφέ χρώμα και δεν νιώθετε πόνο (έγκαυμα τρίτου βαθμού), τότε πρέπει οπωσδήποτε να μεταφερθείτε σε νοσοκομείο. Τα μικρά εγκαύματα επουλώνονται συνήθως μετά από 1 με 2 εβδομάδες χωρίς περαιτέρω θεραπεία. Το μόνο που πρέπει να προσέχετε είναι για σημάδια μόλυνσης.

        Φροντίδα για ελαφρά εγκαύματα

   Για ελαφρά εγκαύματα, όπως εγκαύματα δευτέρου βαθμού που περιορίζονται σε μία περιοχή με διάμετρο μικρότερη από 5-7,5 εκατοστά, ακολουθήστε τα εξής βήματα : 

  1.  Δροσίστε την περιοχή :  Τοποθετήστε την καμένη περιοχή κάτω από μία βρύση με κρύο νερό για 10 λεπτά, [GLi]ή, δροσίστε τη με κρύες κομπρέσες. Το δροσερό νερό μειώνει το πρήξιμο παίρνοντας όλη τη θερμότητα από το δέρμα.
  2. Βάλτε λοσιόν :  Μόλις δροσίσετε την περιοχή, απλώστε μία αλοιφή που περιέχει αλόε βέρα, ή μία ενυδατική κρέμα για να μην ξεραθεί το δέρμα.
  3. Καλύψτε με αποστειρωμένη γάζα το έγκαυμα. Προσοχή, όχι βαμβάκι, ή άλλο ύφασμα διότι μπορεί να ερεθίσει χειρότερα την περιοχή. Τυλίξτε τη χαλαρά ώστε να μην ασκηθεί πίεση στο καμένο δέρμα. Η γάζα επιτρέπει στην περιοχή να αναπνέει, μειώνει τον πόνο και προστατεύει το γεμάτο φουσκάλες δέρμα.
  4. Πάρτε παυσίπονα που δεν χρειάζονται ιατρική συνταγή.

Προσοχή! Μη χρησιμοποιήσετε πάγο. Αν βάλετε πάγο απευθείας στο κάψιμο, μπορεί να προκληθεί κρυοπάγημα και επιπλέον βλάβη του δέρματος. Μην τραβάτε υφάσματα που τυχόν έχουν κολλήσει στο έγκαυμα, αφήστε να το κάνει κάποιος γιατρός. Μη σπάτε τις φουσκάλες. Οι γεμάτες υγρό φουσκάλες προστατεύουν από τη μόλυνση. Αν σπάσουν, πλύνετε την περιοχή με μαλακό σαπούνι και νερό και μετά βάλτε λίγη αντιβιοτική κρέμα και μια γάζα. Να καθαρίζετε και να αλλάζετε τους επιδέσμους καθημερινά.

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *