Ήλιος – ilios

Helios

(Μυθολογία)

Γιος του Τιτάνα Υπερίονα και της Θείας ή της Ευρυφάεσσας, Τιτάνας και ο ίδιος με το όνομα Υπεριονίδης ή με το ίδιο όνομα του πατέρα του, Υπερίονας, αδελφός της Σελήνης και της Ηώς.  .  .  .

Το πρωί ανέβαινε από τη λίμνη ή [GLi] τον ποταμό του Ωκεανού. Με το λαμπρό του άρμα που το έσερναν τέσσερα «πυρίπνοα» άσπρα άλογα, διέτρεχε τον ουρανό και τη νύχτα ξαναγύριζε στον Ωκεανό.

Ο Όμηρος αναφέρει πως, με τις ακτίνες του, μπαίνει παντού και βλέπει τα πάντα, γι’ αυτό και τον ονομάζει πανδερκή και παντεπόπτη.

Σ’ αυτόν ορκίζονταν όσοι μιλούσαν για άγνωστα ή κρυμμένα πράγματα.

Στο νησί Θρινακία είχε εφτά κοπάδια βοδιών και εφτά κοπάδια προβάτων, που το καθένα είχε 50 ζώα. Από την Κλυμένη απέκτησε το Φαέθοντα και από άλλες γυναίκες άλλα παιδιά, όπως την Κίρκη και τον Αιήτη.

Δύο κόρες του, η Φαέθουσα και η Λαμπετία, φύλαγαν τα βόδια του, αυτά που έφαγαν οι σύντροφοι του Οδυσσέα και ο Δίας τούς τιμώρησε κεραυνοβολώντας το πλοίο τους.

Συχνά τον Ήλιο τον[GLi]ταυτίζουν με τον Απόλλωνα και τότε παίρνει το όνομα Φοίβος. Είναι αυτός που βλέπει τα πάντα, όπως ο θεός, που τα πάντα προλέγει με το μαντείο του.

Ο Ήλιος λατρευόταν σε πολλά μέρη, κυρίως σε βουνοκορφές, και ιδιαίτερα στη Ρόδο, όπου υπήρχε κολοσσιαίο άγαλμά του, ένα από τα εφτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, ο λεγόμενος Κολοσσός της Ρόδου.

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *