Άγιος Ελευθέριος – Saint Eleftherios

Άγιος Ελευθέριος

Ο Άγιος Ελευθέριος είναι ο ιερωμένος, αλλά και ιεροκήρυκας, αλλά και μάρτυρας, (ιερομάρτυρας), του Χριστιανισμού. Ο Αγ. Ελευθέριος γεννήθηκε στη Ρώμη τον 2ο αιώνα. Ο Πατέρας του ήταν πλούσιος, αλ[GLi]λά τον έχασε σε μικρή ηλικία. Είχε μητέρα του την Άνθια, η οποία το διάστημα εκείνο ότι είχε μεταστραφεί στον Χριστιανισμό.

Ο Άγ. Ελευθέριος ήταν το παιδί θαύμα θα έλεγε κανείς για την αφοσίωση και την αγάπη του προς τον Χριστιανισμό όπου κατόπιν έρευνας γύρω από το άτομό του ο Πάπας, τον έκανε στα 15 χρόνια του Διάκονο, στα 17 χρόνια του Πρεσβύτερο, στα 20 χρόνια του Επίσκοπο της περιοχής Ιλλυρικού (σημερινής Αλβανίας), με έδρα την Αυλώνα, (σημερινό Βλόρε).

   Ο τότε αυτοκράτωρ Αδριανός τον έβαλε στο μάτι όπου όταν τον συνέλαβε τον βασάνισε οικτρά. Τον πέρασε από πυρ κτώμενο κρεβάτι, πυρ κτώμενη σχάρα, πυρ κτώμενο καζάνι, και άλλα μαρτύρια. Αλ[GLi]λά ο θεός όλα τα κατεύναζε ώστε να μην πάθει τίποτε ο Αγ. Ελευθέριος. Έτσι αποφάσισε να τον ρίξει στα άγρια ζώα, όπου και αυτά δεν τον πείραξαν αλλά του έγλυφαν τα χέρια του και τα πόδια του. Τότε αποφάσισε να τον αποκεφαλίσουν, την ώρα του αποκεφαλισμού έτρεξε η μητέρα του κοντά του, όπου αποκεφαλίσθει και αυτή την ίδια στιγμή, καθώς και όσοι έγιναν Χριστιανοί την ώρα εκείνη.

   Εδώ στην Ελλάδα ο Άγ. Ελευθέριος θεωρείτε προστάτης των εγκύων γυναικών. Όπου μία σκέψη των εγκύων είναι να ακουμπήσουν το εικονισματάκι του Αγ. Ελευθερίου πάνω τους για «καλή λευτεριά».

   Ο Άγιος Ελευθέριος εορτάζεται η μνήμη του από την Ορθόδοξη εκκλησία στις 15 Δεκεμβρίου, ενώ από την Καθολική εκκλησία στις 18 Απριλίου, εκάστου έτους.    Μαζί με τον Άγ. Ελευθέριο εορτάζει η εκκλησία μας και την μητέρα του μαζί.

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *