Ιάσονας – Iasonas

Ο Αίσονας, επειδή φοβήθηκε για τη ζωή του νεαρού Ιάσονα, τον έστειλε να τον αναθρέψει ο Κένταυρος Χείρων, που είχε αναθρέψει και πολλούς άλλους μυθικούς ήρωες. Ο σφετεριστής Πελίας, που δεν αισθανόταν ασφαλής, ρώτησε το μαντείο για την τύχη της βασιλείας του και πήρε χρησμό να φοβάται έναν μονοσάνδαλο.

Όταν ο Ιάσονας ανδρώθηκε, ξαναγύρισε στην Ιωλκό. Αλλά καθώς περνούσε από τον ποταμό Άναυρο, έχασε το ένα σανδάλι του. Μόλις τον είδε ο Πελίας, συνδύασε την εμφάνισή του με το χρησμό και διαισθάνθηκε τον κίνδυνο. Ρώτησε τότε τον Ιάσονα τι θα έκανε αν είχε εκείνος την εξουσία και υπήρχε χρησμός ότι θα σκοτωθεί από κάποιον πολίτη. Και ο νεαρός ήρωας ανυποψίαστος απάντησε: «Θα τον πρόσταζα να φέρει το χρυσόμαλλο δέρας». Αμέσως ο Πελίας πρόσταξε τον Ιάσονα να πραγματοποιήσει αυτό τον άθλο.

Ο Ιάσονας κάλεσε με κήρυκες τους σπουδαιότερους ήρωες της εποχής εκείνης και οργάνωσε την Αργοναυτική εκστρατεία, που πραγματοποιήθηκε με το πλοίο «Αργώ». Ύστερα από πολλές περιπέτειες πήρε από την Αία (Κολχίδα) το χρυσόμαλλο δέρας και επέστρεψε έχοντας μαζί του την κόρη του βασιλιά της Κολχίδας Αιήτη, τη Μήδεια, που γνώριζε πολλές μαγικές τέχνες.

Στο μεταξύ, στην Ιωλκό είχαν συμβεί δραματικά γεγονότα. Ο Πελίας είχε εξοντώσει την οικογένεια του Ιάσονα αναγκάζοντας τον πατέρα και τη μητέρα του να αυτοκτονήσουν και σκοτώνοντας το μικρό του αδερφό. Ο Ιάσονας παρέδωσε το χρυσόμαλλο δέρας, αφιέρωσε την «Αργώ» στον Ποσειδώνα, στον Ισθμό, και ζήτησε από τη Μήδεια να τον βοηθήσει να εκδικηθεί. Εκείνη έβαλε τις κόρες του Πελία να κομματιάσουν τον πατέρα τους πείθοντάς τες ότι αυτό θα τον ξανάφερνε στη ζωή και θα τον έκανε νέο. Μετά από αυτό, ο γιος του Πελία, ο Άκαστος, εδίωξε από την Ιωλκό τον Ιάσονα και τη Μήδεια, που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην Κόρινθο.

Εδώ έζησαν ήρεμα δέκα χρόνια και απέκτησαν και δύο παιδιά, το Μέρμερο και το Φέρητα. Όταν όμως ο Ιάσονας δέχτηκε την πρόταση του βασιλιά της Κορίνθου Κρέοντα να πάρει για γυναίκα του την κόρη του τη Γλαύκη (ή Κρέουσα), η προδομένη Μήδεια αντέδρασε με πολύ σκληρό τρόπο. Εξόντωσε τη Γλαύκη και τον Κρέοντα, έσφαξε με τα χέρια της τα δυο παιδιά της και έφυγε με ένα άρμα που το έσερναν φτερωτοί δράκοντες.

Για το τέλος του Ιάσονα υπάρχουν διάφοροι μύθοι. Κατά τον πιο γνωστό, σκοτώθηκε από ένα δοκάρι της «Αργώς» που έπεσε και τον χτύπησε στο κεφάλι. Σύμφωνα με μια άλλη παράδοση, ο νεαρός ήρωας, πριν να πραγματοποιήσει το ταξίδι στην Κολχίδα, είχε πάρει μέρος στο κυνήγι του Καλυδώνιου κάπρου.

Ο Ιάσονας, όπως και ο Οδυσσέας, είναι ο τολμηρός Έλληνας θαλασσοπόρος που ταξίδευε σε άγνωστες θάλασσες και χώρες αντιμετωπίζοντας μύριους κινδύνους με τα μέσα της εποχής και αναζητώντας πηγές αγαθών («χρυσόμαλλο δέρας»).

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *