Ενδεικτικό μπαταρίας αυτοκινήτου – Carbatteryindicator

endeiktiko battery

Ένας τομέας είναι να το βάλετε σαν ενδεικτικό μπαταρίας τοποθετώντας το στο αυτοκίνητο, ώστε να ξέρετε ανά πάσα στιγμή σε ποια όρια κινείται η μπαταρία σας.

Ένας άλλος τρόπος εφαρμογής αυτής της όμορφης απλής κατασκευής είναι να την τοποθετήσετε σε ένα τροφοδοτικό που έχετε κατασκευάσει όπου δεν έχει ένδειξη. (Αν το κάνετε δεν θα χρειαστείτε να τοποθετήσετε λαμπάκι όπως δείχνει ο σχεδιασμός του τροφοδοτικού σας, αλλά έτσι κάνετε ποιο όμορφη την κατασκευή αυτή διότι θα έχετε ένα κύκλωμα ολοκληρωμένο μέσω ενός ηλεκτρονικού ελεγκτή).

Ένας άλλος τρόπος να έχετε αυτόν τον ελεγκτή είναι να τον κατατάξετε σε ενδείκτες πολλών τροφοδοτικών μικρών τάσεων σε ένδειξη τάσεων έως και τα δώδεκα βολτ (3 V, 6 V, 9 V, 12 V). [GLi]Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ενδιάμεσο μεταγωγέα. (εάν θέλετε την κατασκευή του , θα πρέπει να κάνετε «Donate», πληρώνοντας εκεί 3 Ευρώ. Για να τον έχετε σε πλήρες κυκλωματικό σχεδιάγραμμα και μάλιστα και με αναφορές συναρμολόγησης).

Τώρα ας αναφερθούμε στην συγκεκριμένη κατασκευή.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ  ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ  ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

   Ένα πραγματικά χρήσιμο όργανο για το αυτοκίνητό σας χρησιμοποιεί τρία LED, ένα κόκκινο, ένα πράσινο και ένα πορτοκαλί.

Όταν ανάβει το κόκκινο LED μας δείχνει ότι η μπαταρία είναι πεσμένη, δεν φορτίζει, ή, ότι κάπου έχουμε διαρροή, η δε τάση είναι κάτω από 11,5 V.

Όταν ανάβει το πράσινο μας πληροφορεί ότι η μπαταρία είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα από 12 έως 13,5 V και ότι η φόρτιση γίνεται κανονικά.

Όταν ανάβει το πορτοκαλί μας δείχνει [GLi] ότι η τάση είναι πάνω από 13,5 V και ότι ο σταθεροποιητής τάσεως η ο αυτόματος έχει κάποια βλάβη.

Το κύκλωμα αυτό είναι πολύ απλό και χρησιμοποιεί δύο τρανζίστορ που ανάβουν με την σειρά τους τα LED. Προσοχή πρέπει να δοθεί στην σύνδεση με την τροφοδοσία το πλην (-) να δοθεί στους εκπομπούς των τρανζίστορ και το συν (+) στην R5 αντίσταση.

ΤΑ  ΥΛΙΚΑ

R1     :  10ΚΩ     (Καφέ, Μαύρο, Πορτοκαλί)

R2     :  442Ω     (Κίτρινο, Κίτρινο, Κίτρινο, Μαύρο)

R3     :   100ΚΩ     (Καφέ, Μαύρο, Καφέ)

R4     :   10ΚΩ        (Καφέ, Μαύρο, Πορτοκαλί)

R5     :   680 Ω       (Μπλε, Γκρι, Καφέ)

Ζ1      :   6,8 V     ½ W     (Zener)

Ζ2      :   6,8 V     ½ W     (Zener)

Ζ3      :   11 V       ½ W     (Zener)

D1      :   Led   Κόκκινο (Red)

D2      :   Led   Πράσινο (Green)

D3      :   Led   Πορτοκαλί

D4      :   1Ν4148  (Δίοδος)

TR 1   :   BC 548

TR 2   :   BC 548

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *