Τσεκ-απ – check-up

τσεκ-απ

(ΥΓΕΙΑ)

Το «τσεκ-απ», ή αλλιώς «τακτικός προληπτικός έλεγχος» δεν έχει ηλικία. Με αυτό μπορούν έγκαιρα να εντοπισθούν παράγοντες κινδύνου που απειλούν την υγεία μας, πριν αυτοί [GLi] δημιουργήσουν προβλήματα στον οργανισμό μας. Με το γενικό τσεκ-απ μπορούμε να έχουμε μια καλή εικόνα της κατάστασης της υγείας μας.

    Δεν καλύπτει όμως τα συχνότερα και τα σημαντικότερα. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος είναι απαραίτητος.

   Και μη ξεχνάτε :  Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη!

   Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρώιμη διάγνωση ορισμένων παθήσεων οδηγεί στη σωστότερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους. Προληπτικός όμως έλεγχος σήμερα γίνεται όχι μόνο για την πρώιμη διάγνωση παθήσεων αλλά και για την έγκαιρη επισήμανση παθολογικών εξετάσεων (π.χ. αυξημένου σακχάρου, χοληστερίνης, ουρικού οξέος κλπ) που αν αφεθούν χωρίς αντιμετώπιση αποτελούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας.

   Βασικοί κανόνες, σημαντικοί για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων, που πρέπει να τηρούνται, είναι οι εξής : 

Μην τροποποιείτε παράγοντες και συνήθειες που αφορούν την καθημερινότητά σας, κατά τη διάρκεια των ημερών που προηγούνται της αιμοληψίας, εκτός εάν σας έχει δοθεί αντίθετη οδηγία από το γιατρό σας λόγω ειδικής αιτίας. Η τροποποίηση των συνηθειών σας επιδρά στα αποτελέσματα των εξετάσεων και παρεμβαίνει στην αξιοπιστία τους. Για παράδειγμα, αν ασκηθείτε εντατικά ενώ είστε αγύμναστοι, μπορεί να αυξηθεί η κρετινοκινάση, ή, η νηστεία την παραμονή της εξέτασης που μπορεί να αλλοιώνει ψευδώς τις τιμές του σακχάρου και της χοληστερόλης.

  • Τα δείγματα προς εξέταση πρέπει να συλλέγονται όσο γίνεται πιο άμεσα από το εργαστήριο και να δαπανάται, εάν είναι δυνατόν, μηδενικός χρόνος για τη μεταφορά τους. Η καλύτερη ώρα συλλογής των δειγμάτων για πολλές μετρήσεις είναι το πρωί πριν τις 09:00 π. μ., ενώ είστε εντελώς νηστικοί επί δώδεκα ώρες, εκτός εάν συντρέχουν ειδικοί λόγοι, τους οποίους πρέπει πάντα να συζητάτε με το γιατρό σας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σάκχαρο, το οποίο εάν μετρηθεί σε άτομο το οποίο είναι νηστικό, κλινικά υγιές και χωρίς συμπτώματα κατά τις 11:00 π. μ., μπορεί να είναι ψευδώς φυσιολογικό, λόγω πολλαπλών αλληλεπιδράσεων του σακχάρου με ορμόνες που συντελούν στο μεταβολισμό του και εκκρίνονται κατά τη διάρκεια του πρωινού.
  • Τα ούρα πρέπει να συλλέγονται σε ειδικό αποστειρωμένο δοχείο. Είναι πολύ σημαντικό να έχει [GLi]προηγηθεί σωστός καθαρισμός της περιοχής και των χεριών και να έχει ορθή συλλογή ούρων. Το άτομο πρέπει να αρχίσει να ουρεί κανονικά στη  τουαλέτα και στη συνέχεια, ενώ ουρεί, να συλλέξει μέρος από τα ούρα στο ειδικό αποστειρωμένο δοχείο χωρίς να διακόψει την ούρηση και πριν την ολοκληρώσει.
  • Το δείγμα πρέπει να αποστέλλεται άμεσα προς εξέταση.
  • Στις γυναίκες δεν πρέπει να γίνονται εξετάσεις κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρήσεως.

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *