Καλαμπόκι – kalampoki

kalampoki

(Βοτανική)

Είναι δημητριακό ευρείας καλλιέργειας.

Πατρίδα του καλαμποκιού είναι η Αμερική, όπου οι Ινδιάνοι το καλλιεργούσαν πολλούς αιώνες πριν[GLi]την ανακάλυψή της. Στη σύγχρονη εποχή καλλιεργείται σε όλες τις εύκρατες ζώνες.

Ανήκει στις ανοιξιάτικες καλλιέργειες και δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα σε εδάφη γόνιμα, με καλή περιεκτικότητα σε οργανικές ουσίες και καλή αποστράγγιση.

Είναι φυτό επιπολαιόριζο με θυσανωτό ριζικό σύστημα. Το καλάμι είναι γεμάτο με εντεριώνη (ψίχα) και φτάνει μέχρι τα 2 μ. ύψος. Από κάθε γόνατο βγαίνει ένα φύλλο μακρόστενο, πλατύ, με νεύρα παράλληλα. Τα άνθη είναι μονογενή. Στην κορυφή του καλαμιού βγαίνουν τα αρσενικά άνθη σε ταξιανθία φόβης και στις μασχάλες των κατώτερων φύλλων τα θηλυκά άνθη σε ταξιανθία σταχυού. Λόγω του σχήματος ο καρπός ονομάζεται κώνος ή ρόκα και περιβάλλεται από μεγάλο αριθμό φύλλων. Τα ξερά νήματα στην κορυφή της ρόκας είναι τα στίγματα της ταξιανθίας.

 Τα καλαμπόκι έχει μεγάλη σημασία ως τροφή των ανθρώπων και των ζώων, γιατί είναι πλούσιο σε άμυλο και[GLi]πρωτεΐνες. Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα χλωρά μέρη του φυτού για τη διατροφή των ζώων κατά το καλοκαίρι ή, ύστερα από ξήρανση, και κατά το χειμώνα.

Εκτός από τη σημασία που έχει το καλαμπόκι ως τροφή των ανθρώπων και των ζώων, έχει και βιομηχανική σημασία. Από τα σπέρματα βγαίνει το αραβοσιτέλαιο, η γλυκόζη, διάφορα ποτά και από το άμυλο το κορνφλάουρ. Οι στύλοι (μουστάκια) χρησιμοποιούνται από το λαό ως φάρμακο διουρητικό.

Η παραγωγή του καλαμποκιού έχει αυξηθεί με τη χρησιμοποίηση γόνιμων υβριδίων με πολύ μεγάλες αποδόσεις. Tα υβρίδια προέρχονται από διασταύρωση φυτών με επιθυμητές ιδιότητες.   

Το Καλαμπόκι στην Αμερική – Corn in America

   Το Καλαμπόκι καλλιεργήθηκε πρώτη φορά στο Μεξικό πριν από 6.000 χρόνια περίπου. 

  Βαθμιαία έγινε βασικό είδος διατροφής σε όλη την αμερικανική ήπειρο.

   Οι Αζτέκοι και οι Μάγια έτρωγαν τορτίγια (πίτες από καλαμπόκι) σε κάθε γεύμα.

  Έβραζαν ολόκληρα τα καλαμπόκια,[GLi] έβγαζαν το φλοιό και μετά τα έλιωναν, σχηματίζοντας πολτό.

   Η τορτίγια μαγειρευόταν σε ένα κεραμικό σκεύος σε ανοιχτή φωτιά. Τις γέμιζαν με φασόλια, ή, κρέας με πολλά καρυκεύματα, όπου τις συνόδευαν  με καυτερή σάλτσα από πιπεριές τσίλι και τομάτα.

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *