τυπωμένο κύκλωμα – typomeno kykloma

Τυπωμένο Κύκλωμα

Ηλεκτρονικό κύκλωμα που τυπώνεται (δηλαδή χαράσσονται οι αγώγιμες επιφάνειές του) πάνω σε λεπτή[GLi]φέτα ειδικού μονωτικού υλικού μέσω κατάλληλης ηλεκτροχημικής επεξεργασίας.  

Στη συνέχεια πάνω στις αγώγιμες οδούς (που συνήθως είναι από χαλκό) και στις θέσεις που προβλέπεται από το σχέδιο του κυκλώματος, τοποθετούνται και στερεώνονται τα απαραίτητα ηλεκτρονικά στοιχεία (ολοκληρωμένα κυκλώματα, αντιστάσεις, πυκνωτές, τρανζίστορ, κ.ά.).

Το τελικό αποτέλεσμα είναι μία ηλεκτρονική διάταξη γνωστή ως «κάρτα ή πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος» (Printed Circuit Board ή PCB) που εκτελεί μία συγκεκριμένη εργασία και μπορεί να συνδεθεί με άλλες παρόμοιες ηλεκτρονικές διατάξεις, ώστε να δημιουργηθεί μία συσκευή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής είναι οι σύγχρονοι προσωπικοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές που συντίθενται από συνδυασμό τέτοιων καρτών.

Η βασική κάρτα που περιλαμβάνουν είναι η λεγόμενη «μητρική κάρτα» (motherboard), πάνω στην οποία βρίσκονται τα κύρια ηλεκτρονικά στοιχεία του υπολογιστή (ολοκληρωμένα κυκλώματα επεξεργαστή και μνήμης, κύκλωμα BIOS).

Σε κατάλληλες υποδοχές της μητρικής κάρτας συνδέονται οι κάρτες επέκτασης που δίνουν πρόσθετες δυνατότητες στον υπολογιστή, όπως η κάρτα γραφικών (για τη σύνδεση και τη μεταφορά του σήματος στην οθόνη), η κάρτα ήχου (για την είσοδο ηχητικού σήματος και την αναπαραγωγή του στα ηχεία), η κάρτα video (για σύνδεση με πηγές σήματος video) και η κάρτα δικτύου (για τη σύνδεση του υπολογιστή σε δίκτυο).

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *