Υπαπαντή – Submissive

Υπαπαντή

Μεγάλη θεομητορική γιορτή της χριστιανικής εκκλησίας, που έχει όμως και χαρακτήρα δεσποτικής γιορτής.

Τελείται στις 2 Φεβρουαρίου, δηλαδή 40 μέρες μετά τα Χριστούγεννα.

Κατά το μωσαϊκό νόμο,[GLi]όταν το πρώτο παιδί ήταν αγόρι, τότε έπρεπε να αφιερωθεί στο Θεό και 40 μέρες μετά τη γέννηση έπρεπε οι γονείς του να το πάνε στο ναό, τόσο για την αφιέρωση του παιδιού και τον καθαρισμό της μητέρας, όσο και για το αφιέρωμα «αμνού ενιαυσίου» (προβάτου 1 έτους).

Οι φτωχοί αφιέρωναν «δύο τρυγόνας ή δύο νεοσσούς περιστερών» (δύο τρυγόνια ή δύο νεογέννητα περιστέρια).

Το βρέφος Ιησούς οδηγήθηκε από τη Μαρία και τον Ιωσήφ στο ναό του Σολομώντα, όπου τους «υπάντησε» (συνάντησε, υποδέχτηκε) ο θεοδόχος Συμεών.

Η σχετική διήγηση βρίσκεται στο Ευαγγέλιο του Λουκά (κεφ. β’ 22-38).

Σχολιασμός για υπαπαντή :   40 ημέρες μετά την ενανθρώπηση του Κυρίου από την Θεοτόκο, προσεφέρθη ο Ιησούς στο Ιερό κατά τον μωσαϊκό νόμο.

Τότε ο γέρων Συμεών, στον οποίο ήταν γνωστό πως δεν θα πεθάνει πριν να δεχθεί τον Χριστό, ευχαρίστησε [GLi]τον Θεό λέγοντας : «Νυν απολύεις τον δούλον σου, Δέσποτα κατά το ρήμα σου εν ειρήνη».

Και απευθυνόμενος προς την Θεοτόκο :  «Αυτός θα γίνει αιτία να καταστραφούν, ή, να σωθούν πολλοί Ισραηλίτες. Θα είναι σημείο αντιλεγόμενο, για να φανούν οι πραγματικές διαθέσεις πολλών. Όσο για σένα, ο πόνος για το παιδί σου θα διαπεράσει την καρδιά σου σαν δίκοπο μαχαίρι».

Η εορτή αυτή γινόταν στον Ναό της Θεοτόκου στις Βλαχέρνες, ευρισκόμενη στην Κωνσταντινούπολη.

Υπαπαντή – Υποτακτική

Ο γέρων Συμεών, αφού ευχαρίστησε τον Θεό όταν είδε τον Ιησού κατά τον μωσαϊκό νόμο, απευθύνθηκε στη Θεοτόκο και την ενημέρωσε πως ο γιος της θα είναι αιτία για την καταστροφή ή τη σωτηρία πολλών Ισραηλιτών. Του ανέφερε επίσης πως ο πόνος για το παιδί της θα είναι ανείπωτος. Η εορτή αυτή τελούνταν στον Ναό της Θεοτόκου στις Βλαχέρνες, στην Κωνσταντινούπολη.

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *