Κασσάνδρα – Cassandra

Κασσάνδρα

Η Κασσάνδρα ήταν βασιλοπούλα της Τροίας, κόρη του Πρίαμου και της Εκάβης και έμεινε γνωστή για τους δυσοίωνους χρησμούς της, που όμως δε γίνονταν πιστευτοί από κανέναν εξαιτίας μιας παλιάς κατάρας του Απόλλωνα.

   Αυτή ήταν που προφήτευε πως [GLi] η γέννηση του Πάρη, όπως και η αρπαγή της Ελένης θα έφερναν την καταστροφή της πόλης. Εξάλλου γνώριζε πως μετά την πρεσβεία του Πρίαμου στον Αχιλλέα, ο πατέρας της θα γυρνούσε με το κορμί του Έκτορα.

   Επίσης, με την υποστήριξη του μάντη Λαοκόοντα, προσπάθησε μ’ όλες της τις δυνάμεις να εμποδίσει τους Τρώες να βάλουν μέσα στο κάστρο τον Δούρειο Ίππο, γιατί γνώριζε ότι ήταν γεμάτος από Έλληνες πολεμιστές.

   Κατά την κατάληψη της Τροίας από τους Αχαιούς κατέφυγε στο ναό της Αθηνάς ως ικέτιδα.  Εκεί την εντόπισε ο Αίαντας ο Λοκρός, που χωρίς να σεβαστεί τον ιερό χώρο την τράβηξε βίαια από το άγαλμα της θεάς το οποίο είχε αγκαλιάσει. Πλάι στο βωμό της παρθενικής θεότητας βίασε τη νεαρή κόρη αυτή μάταια ικέτευε τον Ουρανό να τη βοηθήσει. Η πράξη του Αίαντα προκάλεσε την οργή των υπόλοιπων Ελλήνων, που ήταν έτοιμοι να τον λιθοβολήσουν, αλλά βρήκε καταφύγιο στο βωμό της θεάς που μόλις είχε προσβάλει. Η Αθηνά βέβαια του ξεπλήρωσε την ασέβεια στον Καφηρέα, όπου βρήκε τραγικό θάνατο.  

Όταν οι Έλληνες βασιλιάδες έκαναν τη μοιρασιά στα λάφυρα και τις σκλάβες, η Κασσάνδρα έπεσε στον κλήρο του Αγαμέμνονα. Ο κήρυκας Ταλθύβιος που ανακοίνωσε στις αιχμάλωτες γυναίκες την τύχη τους, θεώρησε πως η βασιλοπούλα ήταν πολύ τυχερή που θα ακολουθούσε τον ένδοξο αρχηγό στις πολύχρυσες Μυκήνες, γιατί θα περνούσε μια ζωή ευχάριστη και χωρίς πολλά βάσανα.

 Αυτή όμως γνώριζε για τη δολοφονία του Αγαμέμνονα από τη γυναίκα του και άρχισε εκστασιασμένη και κρατώντας αναμμένους δαυλούς να τραγουδά το δικό της γαμήλιο εμβατήριο.

Λέγεται πως ο Αγαμέμνονας ερωτεύτηκε με πάθος την Κασσάνδρα και της υποσχέθηκε πως στο παλάτι του θα ήταν η πιο ευνοημένη παλλακίδα. Ακόμη λένε πως η Κασσάνδρα χάρισε δυο δίδυμους γιους στον Αγαμέμνονα, τον Τηλέδαμο και τον Πέλοπα.

Όταν έφτασαν στις Μυκήνες, η κοπέλα ήταν κουλουριασμένη στο πίσω μέρος του μεγαλόπρεπου άρματος που μετέφερε το βασιλιά. Η Κλυταιμνήστρα, η νόμιμη σύζυγος του Αγαμέμνονα, κατάφερε να τον παρασύρει μέσα στο ανάκτορο για να τον σκοτώσει.

Η βασιλοπούλα της Τροίας έμεινε πίσω και τραγούδησε έναν οραματικό ύμνο που παρουσίαζε ολόκληρη την προϊστορία του οίκου των Ατρειδών, τους φόνους, τις μοιχείες και τα δείπνα με ανθρώπινο κρέας (θυέστεια δείπνα).

 Εκστασιασμένη, έβλεπε ένα κοπάδι από Ερινύες μέσα στο παλάτι που τραγουδούσαν το φοβερό τους τραγούδι. Στη συνέχεια προφήτεψε και το επικείμενο έγκλημα. Έβλεπε τη δόλια σύζυγο να καταφέρνει τρομερά χτυπήματα στο βασιλιά που την έσυρε μαζί του στη ξένη χώρα για παλλακίδα και πλάι του ένα γυναικείο σώμα που ήταν το δικό της. 

Όταν συνήλθε από το εκστατικό όραμα, φώναξε απελπισμένη την επιθυμία της να ζήσει όμως τελικά δρασκέλισε αποφασιστικά την είσοδο του παλατιού γνωρίζοντας το τέλος της. Σε λίγη ώρα ακούστηκαν οι κραυγές του Αγαμέμνονα και οι δικοί της θρήνοι.

Η Κλυταιμνήστρα βγήκε από το ανάκτορο σέρνοντας θριαμβευτικά τα δυο άψυχα πτώματα.

Στη νεαρή βασιλοπούλα της Τροίας, λοιπόν, έλαχε πρώτα να δει την ολοκληρωτική καταστροφή της χώρας της και έπειτα να βρει τραγικό θάνατο στην ξένη χώρα όπου την έσυραν ως σκλάβα.

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *