Το λεξικό των θαλασσινών – The sea food dictionary

seafooddictionary

(Θαλασσινά)

Αστακοί :  Βαρείς, αλλά πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά. Μοναδικό μειονέκτημα, η ακριβή τιμή τους.

Αχινοί :  Είναι από τα ωραιότερα «φρούτα της θάλασσας», πολύ εύπεπτα. Πρέπει όμως να είναι πολύ[GLi]φρέσκοι γιατί δυστυχώς δεν διατηρούνται παρά ελάχιστη μόνο ώρα. Τρώγονται ωμοί με λεμόνι. Χρειάζεται προσοχή κατά το άνοιγμα των αχινών να μην καρφωθούμε από τα αγκάθια τους, καθώς επίσης λίγη παρα πάνω προσοχή μην κοπούμε με το μαχαίρι.

Γαρίδες :  Είναι πλούσιες σε βιταμίνες και ανόργανα άλατα. 100 γραμ. γαρίδες, δίνουν 100 θερμίδες. Προσοχή! Πολλά παιδιά, αλλά ακόμη και μεγάλοι παρουσιάζουν αλλεργία στις γαρίδες.

Καβούρια :  Τροφή βαριά. Προφέρουν τα 100 γραμ. , 100 θερμίδες. Περιέχουν πολλές βιταμίνες και ανόργανα άλατα (φώσφορο, χαλκό, κλπ), αλλά είναι δύσπεπτα. Τα καβούρια είναι νόστιμα θαλασσινά. Τρώγονται συνήθως ψητά στην σχάρα, ή, στη στάχτη, ή στον φούρνο, και είναι ωραίος μεζές. Πολλές νοικοκυρές προτιμούν να το βράζουν μέσα σε νερό και κατόπιν τα βγάζουν. Τα καβούρια τα βράζουν με διάφορα ψάρια και έτσι φτιάχνουν ένα φαγητό που λέγεται «κακαβιά», νοστιμότατο.

Καλαμαράκια, Σουπιές :  Δεν έχουν μεγάλη θρεπτική αξία (100 γραμ. δίνουν 60 θερμίδες) και είναι δύσπεπτα.

Κυδώνια, Αχιβάδες :  Και άλλα φρέσκα, ζωντανά. Αγοράστε θαλασσινά που το όστρακο τους, μόλις έχει ανοίξει. Δεν συνιστώνται σε όσους υποφέρουν από δυσπεψία καθώς και σε όσους βρίσκονται σε ανάρρωση.

Μύδια :  Η σύνθεσή τους μοιάζει πολύ μ` εκείνη των στρειδιών. Είναι θρεπτικά και εύπεπτα αν δεν τα χρησιμοποιήσει κανείς με πολλά καρυκεύματα. Δέκα μύδια δίνουν 60 έως 100 θερμίδες. Π ρ ο σ ο χ ή !!. Τα μύδια δεν πρέπει ποτέ να τρώγονται ωμά, αλλά να μαγειρεύονται καλά. Απαγορεύονται στα αλλεργικά άτομα,[GLi]στα κουρασμένα και ηλικιωμένα άτομα, σε όσους υποφέρουν από το στομάχι τους και στους καρδιακούς.

Στρείδια :  Περιέχουν ιώδιο, πρωτεΐνες βιταμίνη Α, Β, D. Κάθε στρείδι δίνει 8 – 15 θερμίδες. Επομένως δεν παχαίνει. Μπορείτε λοιπόν να φάτε άφοβα με την προϋπόθεση να είναι απολύτως φρέσκα. Προτιμότερα να τρώγονται ωμά. Μαγειρεμένα γίνονται δύσπεπτα και χάνουν τις βιταμίνες τους. Δεν συνιστώνται σε όσους έχουν χοληστερίνη και στα παιδιά κάτω των οκτώ χρονών.       

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *