Υγιεινή διατροφή και μακροζωία – Healthy eating and longevity

Υγεία

Είναι περιττό να αναφέρουμε ξανά τον κομβικό ρόλο της ισορροπημένης, υγιεινής διατροφής και τις ευεργετικές επιδράσεις της τόσο στη γενική κατάσταση του ανθρώπου όσο και στην πρόληψη πολλών ασθενειών. Το ζήτημα, πλέον, δεν είναι μόνο η αύξηση του προσδόκιμου ηλικίας των ανθρώπων, αλλά και η ποιότητά της σε όλες τις ηλικίες. Και σε αυτόν τον τομέα, το πώς τρεφόμαστε λέει πολλά.

   Εμπνευσμένοι από [GLi]πειράματα σε ζώα που δείχνουν ότι η δίαιτα και ο περιορισμός στην πρόσληψη τροφής ενισχύει τη μακροζωία, πολλοί είναι εκείνοι που μειώνουν το ποσό θερμίδων που λαμβάνουν, σε μία προσπάθεια να καθυστερήσουν τη γήρανση του οργανισμού. «Κάποιοι το κάνουν με μόνο σκοπό τη μακροζωία» αναφέρει ένα μέλος της οργάνωσης για την προώθηση διαιτητικής διατροφής στις Η.Π.Α.

  «Κάποιοι άλλοι το κάνουν για να αποφύγουν ασθένειες που συνδέονται με τη γήρανση ή επειδή έχουν ήδη διαβήτη, υψηλή χοληστερίνη και βουλωμένες αρτηρίες».

   Η παγκόσμια αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας έχει φέρει στο προσκήνιο τις έρευνες για τη σχέση μεταξύ διατροφής και καλής υγείας.

    Στις πλούσιες χώρες, 90% του πληθυσμού τρώει κατά μέσο όρο 50% περισσότερο από το κανονικό.

   Ακόμη και αν μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων στο μισό, θα εξακολουθούν να βρίσκονται στο όριο. Πλήθος επιστημονικών μελετών συγκλίνει στο ότι η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής βοηθά στην πρόληψη από τον διαβήτη, τις καρδιαγγειακές παθήσεις αλλά και τον καρκίνο. Επιπλέον, μελέτες σε ζώα και ανθρώπους έχουν δείξει ότι η μείωση του φυσιολογικού ορίου θερμίδων κατά 10 – 20% μπορεί να αποφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για την υγεία.

   Πολλοί ερευνητές που μελετούν την μακροπρόθεσμη παρακολούθηση 50 ενηλίκων που ακολουθούν δίαιτα μειωμένων θερμίδων εδώ και μια δεκαετία αναφέρουν ότι οι περισσότεροι είναι μεσήλικες αλλά έχουν καρδιακό προφίλ εφήβου. Η αρτηριακή πίεση, η χοληστερίνη, τα επίπεδα ζαχάρου και ινσουλίνης βρίσκονται όλα σε χαμηλά επίπεδα ενώ η λεγόμενη «καλή» χοληστερίνη παραμένει ψηλά, εξηγούν οι επιστήμονες. Άλλες μελέτες δείχνουν και αυτές προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Μία από αυτές αναφέρει ότι η μείωση των θερμίδων κατά 20% οδηγεί στον περιορισμό της οξείδωσης στο DNA και το RNA, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο τη γήρανση.    Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η μείωση των θερμίδων που προσλαμβάνει ο οργανισμός δε σημαίνει απαραίτητα μείωση στην οροφή. Η προσθήκη μεγάλων ποσοτήτων λαχανικών και φρούτων με συνδυασμό μικρότερων ποσοτήτων κρέατος και ψαριών μπορεί να λειτουργήσει σαν βάση για μία δίαιτα λιγότερων θερμίδων. Παρά τα αποδεδειγμένα οφέλη στην υγεία, πολλοί επιστήμονες αμφιβάλλουν για το κατά πόσο τελικά επιτυγχάνεται με αυτό τον τρόπο μακροζωία, κάτι που θεωρούν ότι ούτως ή άλλως έχει γενετικό όριο.

Το σίγουρο είναι ότι ο περιορισμός[GLi]των θερμίδων θα βοηθήσει τον οργανισμό να φτάσει στο μέγιστο όριο της ζωής του, κάτι που είναι διαφορετικό σε κάθε άνθρωπο με βάση το γενετικό του προφίλ.       

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *