(ΒΟΤΑΝΙΚΗ & ΚΗΠΟΣ)
Είναι βολβώδες φυτό του κήπου, που έχει πατρίδα του την Κεντρική Ασία.
Ο βολβός του δεν είναι ενιαίος αλλά αποτελείται από μικρά βολβία γύρω σε έναν κεντρικό, που το καθ` ένα είναι σκεπασμένο [GLi] με ψιλή φλούδα. Ο βολβός του περιέχει ένα θειούχο καυστικό έλαιο, όταν τρώγεται ωμός, ή, μαγειρευτός, προκαλεί την όρεξη και διευκολύνει τη χώνευση.
Η ρίζα του είναι θυσανωτή, τα φύλλα του σπαθωτά και το άνθος του πυκνή ταξιανθία. Πολλαπλασιάζεται κυρίως με μικρούς βολβούς, που σπέρνονται το φθινόπωρο, ή, το χειμώνα και ωριμάζουν το καλοκαίρι.
Το «ψωμί και το σκόρδο» είναι η χαρακτηριστική τροφή των φτωχών αγροτών και η σκορδαλιά είναι ευχάριστο φαγητό ακόμα και των αστικών πληθυσμών.
Το σκόρδο έχει αντισηπτικές ιδιότητες και θεωρείται προφυλακτικό σε πολλές[GLi]ασθένειες.
Η λαϊκή αντίληψη θεωρεί ότι το σκόρδο προφυλάσσει από την βασκανία και γι` αυτό πολλοί το κρεμούν επάνω τους, ή, σε διάφορα αντικείμενα.
Επίσης λέγετε και η απευχή : «σκόρδα στα μάτια του», για εκείνον που βασκαίνει.