Πήρε το όνομά του από το μικρό χωριό Ροκφόρ στην άγονη περιοχή της Αβεϊρόν, στη Νότια Γαλλία, όπου τα πρόβατα προσαρμόστηκαν στις κλιματικές συνθήκες και τη λιτή τροφή.
Το τυρί ροκφόρ για την παρασκευή του χρειάζεται πρόβειο γάλα.
Είναι πλούσιο σε καζεΐνες και λιπαρές ουσίες.
Οι πράσινου χρώματος φλέβες («μούχλα») που σχηματίζονται στο εσωτερικό του είναι εξαιρετικά θρεπτικές, ενώ η γεύση τους είναι τελείως ξεχωριστή.
Η ποικιλία αυτή του τυριού, τουλάχιστον[GLi]στα πρώτα χρόνια, παρασκευαζόταν σε σπηλιές του Καμπαλού, όπως ονομάζεται ένας γκρεμός της περιοχής με ασβεστολιθικά πετρώματα. Οι σπηλιές συνδέονται μεταξύ τους και τα ρεύματα του αέρα που σχηματίζονται διατηρούν τη θερμοκρασία σταθερή στους 7°C.
Σ’ αυτές τις συνθήκες αναπτύσσεται μια ειδική κατηγορία μυκήτων που ευνοεί τον πολλαπλασιασμό του πενικίλιου, ενώ εμποδίζει τις άλλες μούχλες, που είναι επικίνδυνες για την υγεία.
Στην άγονη περιοχή του Ροκφόρ λειτουργούν πολλές τυροκομικές επιχειρήσεις.