(BAR – ΟΡΙΣΜΟΙ)
Η πιο γνωστή μαυροδάφνη είναι αυτή που παράγεται στην περιφέρεια της Πάτρας.
Για να παραχθεί καλής ποιότητας μαυροδάφνη πρέπει το κλίμα να είναι θερμό, έτσι ώστε τα σταφύλια να ωριμάσουν καλά και έπειτα να εκτεθούν στον ήλιο πριν από τη ζύμωση[GLi]για να αυξηθεί η περιεκτικότητά τους σε ζάχαρο.
Το κρασί που παράγεται με τον τρόπο αυτόν είναι πολύ γλυκό και έχει 17 βαθμούς οινοπνεύματος.
Για να βελτιώσουν την ποιότητά του προσθέτουν απόσταγμα παλιού κρασιού.
Η αξία της μαυροδάφνης αυξάνει με το χρόνο.
Την τοποθετούν σε ξύλινα βαρέλια μέσα σε ειδικές «κάβες» (υπόγεια με κατάλληλη θερμοκρασία και υγρασία) και η διαδικασία αυτή λέγεται παλαίωση.
Η μαυροδάφνη είναι πολύ εύγευστο κρασί, πίνεται κυρίως μετά το γεύμα (ως συνοδευτική των φρούτων) και είναι πολύ τονωτική.