(ΒΟΤΑΝΙΚΗ)
Καλλιεργείται σε τροπικές χώρες, κυρίως στην Ινδονησία, και ανήκει στην οικογένεια Μυριστικίδες, της τάξης Πολυκαρπικά (δικοτυλήδονα).
Το μοσχοκάρυδο περιβάλλεται από αρωματικό και σαρκώδες περίβλημα.
Έχει μέγεθος ελιάς και περιέχει αιθέρια έλαια και λιπαρή αρωματική ουσία, [GLi]το μοσχοκαρυδέλαιο ή βούτυρο του μοσχοκάρυδου.
Στο εμπόριο κυκλοφορεί συνήθως χωρίς το περίβλημα, που και αυτό πουλιέται χωριστά για την ίδια χρήση.
Χρησιμοποιείται σε πολύ μεγάλο βαθμό για το άρωμά του στη μαγειρική, την αρτοποιία, τη ζαχαροπλαστική, την οινοποιία και την αρωματοποιία.
Επίσης στη φαρμακευτική για την παρασκευή τονωτικών και καταπραϋντικών φαρμάκων.