Ένα ποτό την ημέρα – One drink a day

ποτά

Ενώ είναι γενική παραδοχή ότι η συχνή χρήση αλκοόλ κάνει κακό, αρκετές φορές έχουμε ακούσει ότι π.χ. ένα ποτήρι κόκκινο κρασί κάνει καλό στην καρδιά, ή, και ρυθμίζει θετικά ένα σωρό[GLi]παραμέτρους λειτουργιών του οργανισμού μας.

Μια νέα μελέτη στις Η.Π.Α. δείχνει ότι ένα ποτό την ημέρα, είναι ευεργετικό για τα νεφρά, συνολικά δε, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των κυττάρων τους.

Η έρευνα αυτή καταδεικνύει ότι εάν κάποιος πίνει ένα έως δύο ποτά την ημέρα, ανεξαρτήτως είδους, φαίνεται ότι ελαττώνεται σε μέτριο βαθμό ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου των κυττάρων των νεφρών. Και άλλες μελέτες έχουν υπαινιχθεί αντίστροφο συσχετισμό μεταξύ της αλκοόλης και του καρκίνου των νεφρών. Όμως ποτέ δεν οδήγησαν σε ένα σαφές συμπέρασμα ότι η αλκοόλη καθ` αυτή επηρεάζει τον κίνδυνο, ή, ότι οι επιδράσεις αυτές οφείλονται σε συγκεκριμένα είδη ποτών.

Στην εισαγωγή της μελέτης (που αφορούσε περίπου 700.00 άτομα) ζητήθηκε η συμπλήρωση ερωτηματολογίου που αφορούσε στη συχνότητα λήψης φαγητού και αλκοολούχων ποτών. Ως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ορίστηκε το «ελαφρώς περισσότερο από ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα». Από την έρευνα αποκλείστηκαν άτομα τα οποία έπιναν περισσότερο από δύο ποτά την ημέρα.

Αφού προσμετρήθηκε και ο παράγοντας «ηλικία», ο κίνδυνος καρκίνου νεφρικών κυττάρων ήταν 25% μικρότερος μεταξύ των ατόμων που ήταν μέτριοι πότες παρά μεταξύ των ατόμων που δεν έπιναν καθό[GLi]λου, δηλαδή μία στατιστικώς σημαντική διαφορά.

Από τα συμπεράσματα της έρευνας φάνηκε ότι υπάρχει μία σχέση δόσης-αντίδρασης: καθώς η ποσότητα της ημερήσιας κατανάλωσης αλκοόλης αυξήθηκε από περίπου δύο ποτά την εβδομάδα μέχρι ένα ποτό την ημέρα, ο κίνδυνος για καρκίνο των νεφρών ήταν μικρότερος από 6% ως και πάνω από 20% αντιστοίχως. Οι συσχετισμοί εξακολούθησαν να είναι παρόμοιοι και αφού ελήφθησαν οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου τω νεφρών, όπως το βάρος, το ιστορικό υψηλής πίεσης του αίματος, το κάπνισμα και οι παράμετροι που σχετίζονται με την νόσο.

Ωστόσο οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να διακρίνουν μεταξύ των ατόμων, τα οποία ήταν μέτριοι ημερήσιοι πότες αλκοολούχων ποτών και αυτών, οι οποίοι είχαν την τάση να πίνουν σποραδικά μεγάλες ποσότητες τέτοιων ποτών. Επομένως, οι επιδράσεις της πολύ βαριάς χρήσης αλκοόλης, της συχνότητας κατανάλωσης και των διάφορων τρόπων κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, δεν ήταν ευκρινείς.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αλκοόλη μπορεί να περιορίζει τον κίνδυνο του καρκίνου των νεφρικών κυττάρων με τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Άλλες πιθανότητες συμπεριλαμβάνουν τη δραστικότητα των αντιοξειδωτικών φαινολικών ουσιών που περιέχονται στα αλκοολούχα ποτά, οι οποίες μπορούν να υποβοηθούν στη μείωση του καρκίνου των νεφρικών κυτ[GLi]τάρων με την αφαίρεση καρκινογόνων ουσιών, με τον περιορισμό του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων, ή, με την προώθηση του θανάτου κυττάρων.

Εξάλλου πιθανολογείται ότι ο υπεύθυνος παράγοντας για όλα αυτά είναι καθαυτή η αλκοόλη. Και ανεξαρτήτως του μηχανισμού ο οποίος είναι υπεύθυνος για αυτόν τον μετρίου βαθμού περιορισμό του κινδύνου, υπενθυμίζεται ότι η αλκοόλη μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο πολλών άλλων τύπων καρκίνου , όπως αυτόν του καρκίνου του μαστού, του ήπατος και του οισοφάγου.

Η διατήρηση υγιεινού βάρους και η αποφυγή του καπνίσματος είναι τα κύρια γνωστά μέσα περιορισμού του[GLi]κινδύνου του καρκίνου των νεφρών και πρέπει να ενθαρρύνεται και συγχρόνως μπορεί να περιορίζει την εκδήλωση άλλων μορφών καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων, ολοκληρώνει η έρευνα._

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *