Ξέρετε να ψωνίζετε τυρί;

ΤΥΡΙ

(ΞΕΡΕΤΕ, ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ, CHEF,)

Στα παλιά χρόνια στη χώρα μας, δεν ήταν γνωστό παρά ένα μονάχα είδος τυριού.  Το άσπρο, που διατηρούσαν μέσα σε ασκούς, ή, κάδους.

   Αργότερα οι Ενετοί μας δίδαξαν τη μέθοδο παρασκευής του κεφαλοτυριού.

   Και από τα Βαλκάνια μας ήρθε το κασέρι και ο τελεμές.

   Σήμερα, βέβαια, η τυροκομία στην Ελλάδα έχει προοδεύσει σημαντικά. Έτσι, δίπλα στην «εθνική» φέτα, που τόσο[GLi]ενθουσιάζει τους τουρίστες, υπάρχει μία ατελείωτη ποικιλία τυριών, που ικανοποιούν ακόμη και τους ποιο απαιτητικούς. Τι ξέρετε, όμως, σχετικά με την ποικιλία αυτή των τυριών.

   ΦΕΤΑ :  Είναι εύγευστη, ωφέλιμη και φτηνή. Η καλή φέτα πρέπει να είναι άσπρη, καθαρή χυμώδης. Υπάρχει φέτα σκληρή και φέτα μαλακή, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ποιότητα του τυριού. Κατώτερης ποιότητος από την φέτα είναι ο τελεμές.

   ΚΑΣΕΡΙ :   Το καλό κασέρι πρέπει να είναι παχύ και νόστιμο. Καλύτερο θεωρείται το κασέρι Θεσσαλίας. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλές ποιότητες.

   ΚΕΦΑΛΟΤΥΡΙ :   Γνωστότερα είναι τα κεφαλοτύρια Ηπείρου και Θεσσαλίας. Τυρί πικάντικο και μυρωδάτο το κεφαλοτύρι είναι κατάλληλο για τα μακαρόνια.

   ΚΙΤΡΙΝΟ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ :   Συνιστάται ιδιαίτερα για τα παιδιά, γιατί είναι θρεπτικό.

   ΡΟΚΦΟΡ :   Είναι πικάντικο και Σερβίρεται πάντα με βούτυρο.

   ΓΡΑΒΙΕΡΑ :   Υπάρχουν τώρα θαυμάσιες ελληνικές γραβιέρες, (Κρήτης, Σκύρου, Λαμίας, . . .), που συναγωνίζονται τις ξένες. Είναι τυρί επιτραπέζιο.

  Εκτός από τους βασικούς αυτούς τύπους τυριών που είναι σε όλους γνωστοί, αξίζει να δοκιμάσετε τα ελληνικά τυριά Βικτόρια (στον τύπο του Ιταλικού προβολόνε), Μετσιβόνι, Μπέτσο, Μπόνε (στον τύπο των Ιταλικών επίσης τυριών.

    Για το σχολείο, για[GLi]τις εκδρομές, για τα ταξίδια, θαυμάσια είναι τα τυριά που κυκλοφορούν σε περιτύλιγμα, όπως το Μόντε-Μπιάνκο, το Πτί Νεγκρ, το Νεστλέ, το Κάμομπερ, κλπ.

  Αν θέλετε να κάνετε δίαιτα, να προτιμήσετε την αποβουτυρωμένη μυζήθρα, τη γραβιέρα, τις διάφορες ποικιλίες του τυριού βίτσερις, το προβολόνε. Τα τυριά αυτά δεν έχουν πολλές λιπαρές ουσίες, δεν είναι πολύ αλμυρά, και είναι ελαφρά και εύγευστα. Κι έτσι, ενώ δεν στερείστε τίποτα, κάνετε και τη δίαιτα, για τη διατήρηση των γραμμών.

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *