Όρχεις – Orcheis

Όρχεις

Δύο γεννητικοί αδένες του αρσενικού, οι οποίοι παράγουν τα σπερματοζωάρια [GLi] (αρσενικά αναπαραγωγικά κύτταρα) για τη διαιώνιση του είδους.

Τι είναι οι Όρχεις; = Σεξουαλικοί αδένες στον άνδρα.

Είναι δύο έχουν σχήμα ωοειδές πεπλατυσμένο.

Μέγεθος όσο ένα αυγό περιστεριού.

Ο κάθε όρχις αποτελείται από ένα μεγάλο αριθμό σπερματογόνων σωληναρίων που μπερδεύονται και συμπλέκονται σε μικρά αθροίσματα (λόβια). Μέσα εκεί παράγονται τα σπερματοζωάρια.

Καταλήγουν τελικά σε ένα δίχτυ λεπτό, από το οποίο ξεκινούν οι σπερματοφόροι αγωγοί, οι αγωγοί δηλαδή που μεταφέρουν πλέον τα σπερματοζωάρια. Οι αγωγοί αυτοί συμπλέκονται επίσης και αποτελούν την επιδιδυμίδα, ένα όργανο που καλύπτει σαν περικεφαλαία τον κάθε όρχι.

Από την κάθε επιδιδυμίδα ξεκινάει τελικά ο σπερματικός πόρος, ο οποίος μεταφέρει το σπέρμα στην ουρήθρα.

Οι όρχεις κατά την εμβρυική ζωή, βρίσκονται στην κοιλιά του εμβρύου και κατεβαίνουν στο όσχεο μετά την γέννηση. Μερικές φορές δεν κατεβαίνουν , μένουν εκεί για χρόνια (κρυψορχία) και υπάρχει κίνδυνος να ατροφήσουν αν μείνουν εκεί. Γι` αυτό, αν δεν κατεβαίνουν ως το 3ο – 7ο – 8ο έτος, προκαλούμε την κάθοδό τους με φάρμακα και σε περίπτωση αποτυχίας, με εγχείρηση.

George Li

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *