Φρούτα – Fruits

Φρούτα

Όταν προφέρεις την λέξη αυτή τη μαγική: Φρούτα: Ωχ θεέ μου! Γεμίζει το είναι σου, και μόνο [GLi]που λες αυτή τη λέξη φρούτα, σαν να ξεκουράζετε όλο σου το είναι.

ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Τα φρούτα σε ένα τραπέζι είναι απαραίτητα, ειδικά τα φρούτα εποχής.

Προσφέρονται μετά το τυρί, που παρουσιάζεται στο τραπέζι μετά το γλύκισμα.

Τα φρούτα που θέλουν καθάρισμα απ` τη φλούδα τους είναι συνήθως (τα αχλάδια, μήλα, ροδάκινα, πεπόνια, καρπούζια, πορτοκάλια, κλπ).

Καθαρίζονται με μαχαιροπίρουνο εκτός απ` τις μπανάνες που καθαρίζονται μόνον με μαχαίρι και εν μέρει με τα δάκτυλα.

Εκείνα που πρέπει να βγει μόνον το κουκούτσι τους είναι (βερίκοκα, κεράσια, δαμάσκηνα, κλπ), τρώγονται με τα δάκτυλα, τα δε κουκούτσια αφαιρούνται καταλλήλως.

Τα σταφύλια παρουσιάζονται κομμένα σε μικρά τσαμπιά, έτσι ώστε ο τρώγων να μην είναι [GLi]υποχρεωμένος να κόβει το κάθε τσαμπί σε μικρότερα για να το φάγει ευπρεπώς.
Το χειμώνα, ελλείψει νωπών καρπών μπορούν να προσφερθούν ξηροί, σπασμένοι πάντοτε και καθαρισμένοι.

Η ΦΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ

Είναι γενική η γνώμη ότι δεν υπάρχει πολυτιμότερη τροφή για τον άνθρωπο από τα ώριμα φρούτα. Αντιθέτως τα άγουρα που τρώγονται ωμά, όχι μόνο δεν είναι ωφέλιμα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις και πολύ βλαβερά.

Οι ουσίες που περιέχουν τα διάφορα φρούτα είναι διαφορετικές αναλόγως του είδους των, γι` αυτό όχι μόνο η ωφελιμότης των ποικίλλει, αλλά και υπάρχουν περιπτώσεις που ενώ ορισμένα απ` αυτά ωφελούν, άλλα βλάπτουν. Π.χ.


Τα αμύγδαλα είναι θρεπτικότατα, αλλά δύσπεπτα.
Τα πικραμύγδαλα είναι δηλητηριώδη.


Τα αχλάδια είναι επίσης πολύ θρεπτικά, αλλά δύσπεπτα.
Όταν όμως γίνονται κομπόστα, μπορούν να τρώγονται και από τους δυσπεπτικούς.


Τα βερίκοκα είναι ευχάριστα και θρεπτικά, εύκολα όμως προκαλούν γαστρικές διαταραχές. Ακίνδυνα τρώγονται ως κομπόστα, ή, μαρμελάδα.


Τα δαμάσκηνα τρώγονται συνήθως αποξηραμένα. Ως προς τις ιδιότητές τους μοιάζουν με τα βερίκοκα.


Τα καρπούζια είναι φρούτο δροσιστικό και διουρητικό. Η θρεπτική του αξία είναι ασήμαντη.


Τα καρύδια είναι άριστη τροφή, θρεπτική και θερμαντική, εξ` αιτίας του καρυδέλαιου που περιέχουν.

Τα μήλα είναι όσο και τα αχλάδια δύσπεπτα. Αλλά και οι δυσπεπτικοί μπορούν [GLi]να τα τρώγουν ακινδύνως κομπόστα, οπότε είναι τέλεια τροφή. Ιδιαιτέρως για τα παιδιά είναι καρπός θαυμάσιος.

Οι μπανάνες είναι φρούτο εξαιρετικά θρεπτικό και ως αρωματικό ταυτοχρόνως περιζήτητο.

Τα πεπόνια είναι όπως και τα καρπούζια φρούτο δροσιστικό και διουρητικό, κάποτε όμως προκαλεί γαστρικές διαταραχές. Οι δυσπεπτικοί και οι έχοντες εντερική ευπάθεια πρέπει να τα` αποφεύγουν.


Τα πορτοκάλια είναι θαυμάσιο φρούτο, ωφέλιμο και για τους αρρώστους, ακόμα κι όταν έχουν πυρετό. Ωφελούν ιδιαιτέρως τους ρευματικούς.


Τα ροδάκινα έχουν τις ίδιες ιδιότητες με τα βερίκοκα. Το άρωμά τους και ο θαυμάσιος χρωματισμός τους τα κάνει ελκυστικότερα από όλα τα άλλα φρούτα. Οι δυσπεπτικοί και οι έχοντες εντερική ευαισθησία πρέπει να τα αποφεύγουν. Σαν κομπόστα όμως, αλλά και σαν μαρμελάδα είναι εντελώς ακίνδυνα.


Οι σταφίδες είναι τροφή θρεπτική και θερμαντική, αλλά δύσπεπτη. Για τα υγιή παιδιά πολύτιμη.


Τα σταφύλια είναι εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, ειδικότερα ωφέλιμο στους δυσκοίλιους. Δεν είναι κατάλληλα όμως για τους δυσπεπτικούς και όσους έχουν εντερική ευπάθεια.

Σε πολλές περιπτώσεις η σταφυλοθεραπεία είναι θαυμάσια δίαιτα.

Τα φουντούκια έχουν τις ίδιες ιδιότητες με τα καρύδια.

Οι φράουλες, που τρώγονται συνήθως με ζάχαρη και κονιάκ είναι εξαιρετική τροφή για τους πάσχοντες από οξείς ρευματισμούς.


Οι χουρμάδες είναι ξηρός καρπός πολύ εύγευστος εύπεπτος και μαλακτικός.


Φρούτα καραμελέ. Τα φρούτα[GLi] καραμελέ γίνονται πρώτα γλασέ και κατόπιν τυλίγονται σε ζάχαρη κρυσταλιζέ και σερβίρονται.

George Li

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *