Φώραση – Eating

Φώραση

(Ηλεκτρονικά)

Φώραση είναι η λειτουργία εκείνη κατά την οποία αποσπάται η ακουστική συχνότητα από το «φέρον κύμα» ραδιοσυχνότητας, είτε αυτό είναι διαμορφωμένο κατά πλάτος είτε κατά συχνότητα είτε κατά φάση. 

Ο τύπος του κυκλώματος φώρασης[GLi] εξαρτάται από τις απαιτήσεις του χρησιμοποιούμενου δέκτη.

Στους δέκτες ΑΜ η φώραση ή αποδιαμόρφωση πραγματοποιείται με ανόρθωση της «διαμορφωθείσας φέρουσας» και αφαίρεσης κατόπιν της υψηλής συχνότητας με τη βοήθεια ενός φίλτρου. Το αποτέλεσμα είναι η αναπαραγωγή της χαμηλής συχνότητας, η οποία εκ πέμφθηκε από τον πομπό και η οποία στη συνέχεια ενισχύεται και οδηγείται στο μεγάφωνο.

Στους δέκτες FM η φώραση πραγματοποιείται με τη χρησιμοποίηση ενός περιοριστή-διευκρινιστή, ή ενός διευκρινιστή φάσης ή ενός αναλογικού φωρατή.

Τα κυκλώματα αυτά διαφέρουν λίγο από τα κυκλώματα φώρασις ΑΜ διοδικού τύπου. Επίσης ο δέκτης FM χρησιμοποιεί ορισμένα ειδικά κυκλώματα και συσκευές που δε χρησιμοποιούνται στον τύπο ΑΜ. Έτσι υπάρχουν κυκλώματα αντιστάθμισης θερμοκρασίας και αυτόματου ελέγχου συχνότητας (AFC), η οποία συντηρεί τη συχνότητα του τοπικού ταλαντωτή μακριά από την εισερχόμενη συχνότητα του σταθμού.

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *