ράγκμπι – rankmpi

Αθλητικό παιγνίδι, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1823 στην Αγγλία από τον Ουίλιαμ Έλις.

Πήρε την ονομασία του από το[GLi] σχολείο Ράγκμπι, όπου φοιτούσε ο Έλις, και άρχισε να παίζεται τα πρώτα κυρίως χρόνια από τους φοιτητές των πανεπιστημίων Οξφόρδης και Κέμπριτζ. Κανονισμούς απέκτησε το 1871. Από τότε άρχισε να διαδίδεται στις αγγλοσαξονικές χώρες.

Το ράγκμπι παίζεται από δύο ομάδες. Κάθε ομάδα έχει 15 παίκτες και χρησιμοποιείται μπάλα με ελλειψοειδές σχήμα (βάρους 400 περίπου γραμμ.).

Το γήπεδο είναι παραλληλόγραμμο με χλοοτάπητα και διαστάσεις 95 ως 100 μ. μήκος (απόσταση ανάμεσα στα δύο τέρματα) και 66 ως 68,50 μ. πλάτος.

Γήπεδο Ράγκμπι

Τα τέρματα σχηματίζονται από δύο κάθετα δοκάρια σε απόσταση μεταξύ τους 5,50 μ., ενώ ένα οριζόντιο δοκάρι, που βρίσκεται σε ύψος 3 μ. από το έδαφος, ενώνει τα δύο προηγούμενα.

Η προσπάθεια των παικτών έγκειται στο να περάσουν την μπάλα μέσα από τα τέρματα μεταφέροντάς την με τα χέρια ή με τα πόδια. Για κάθε πέρασμα της μπάλας με τα χέρια, η ομάδα της οποίας ο παίκτης[GLi]πέτυχε το γκολ κερδίζει τρεις πόντους. Ταυτόχρονα ο ίδιος παίκτης έχει δικαίωμα να χτυπήσει την μπάλα με το πόδι από μια θέση μέσα στο γήπεδο και σε ορισμένη απόσταση από το τέρμα. Η επιτυχία αυτού του τέρματος δίνει στην ομάδα δύο πόντους.

Παραλλαγή του ράγκμπι είναι το αμερικάνικο φούτμπολ, με μικρές διαφοροποιήσεις στους κανονισμούς και οι παίκτες είναι εφοδιασμένοι με ειδική στολή που μετριάζει τα χτυπήματα.

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *