Ασπιρίνη – Aspirini

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΙΔΙΟΤΗΣ

Η ασπιρίνη είναι γνωστή σε όλον τον κόσμο για την ανακούφιση του πονοκέφαλου και του πυρετού. Δεδομένου ότι είναι ένα φάρμακο γενικής χρήσης, πολλοί άνθρωποι το επιλέγουν σε καθημερινή βάση. Εκτός, όμως, από το να είναι ένα σπουδαίο αναλγητικό και αντιπυρετικό φάρμακο, η ασπιρίνη έχει μια ποικιλία από εναλλακτικές χρήσεις, άγνωστες στους περισσοτέρους.

ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΕΡΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ  . . . ΑΓΝΩΣΤΟ

Πιο άλλο φάρμακο είναι κοινότερο και γνωστότερο από την ασπιρίνη;

Ακόμη και στις πολικές εκτάσεις αν πάει κανείς ανάμεσα στους Εσκιμώους , η, μέσα στη ζούγκλα της Βραζιλίας, θα βρει ασπιρίνη. Κι όμως , ενώ το φάρμακο αυτό βρίσκεται σε τόσο μεγάλη και παγκόσμια χρήση, ενώ ίσως δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει πάρει έστω και μία φορά στη ζωή του ασπιρίνη, συμβαίνει τούτο το παράδοξο : Δεν την ξέρουν όλοι την ασπιρίνη, δηλαδή δεν γνωρίζουν ακριβώς τις ιδιότητές της. Απόδειξης αυτού είναι ότι ο περισσότερος κόσμος έχει την ιδέα πως η ασπιρίνη βλάπτει την καρδιά. Και γι` αυτό τον λόγο αποφεύγουν όλοι να πάρουν μεγάλες δόσεις ασπιρίνης. Σπανίως βλέπετε άνθρωπο να παίρνει δύο δισκία ασπιρίνης μαζί, όσο δυνατό πονοκέφαλο και αν έχει, γιατί φοβάται μήπως του βλάψει την καρδιά.

Ο φόβος αυτός είναι αδικαιολόγητος, αλλά είναι . . . . ωφέλιμος. Γιατί η ασπιρίνη δεν βλάπτει μεν την καρδιά, αλλά βλάπτει και το στομάχι, και γι` αυτό καλά θα κάνει κανείς να αποφεύγει την συχνή χρήση της. Πάντως, είναι προτιμότερο σε ισχυρούς πονοκεφάλους να παίρνονται δύο δισκία μαζί, εφ` όσον εννοείται, δεν υπάρχει βλάβη του στομάχου που να το απαγορεύει.

Πρέπει ακόμη να ξέρετε, ότι η ασπιρίνη είναι από τα φάρμακα που πρέπει να λαμβάνονται μετά το φαγητό, γιατί όταν το στομάχι είναι αδειανό, το φάρμακο βλάπτει περισσότερο. Παρ` όλα αυτά ο βαθμός ης βλάβης που προκαλεί η ασπιρίνη στον γαστρεντερικό βλεννογόνο εξαρτάται κυρίως από την ιδιοσυστασία του ανθρώπου. Υπάρχουν άτομα που μπορούν να πάρουν ημερησίως τέσσερα και πέντε γραμμάρια (8 – 10 δισκία) ασπιρίνης, χωρίς να νοιώσουν την παραμικρή ενόχληση. Αντιθέτως άλλα άτομα αισθάνονται δυσφορία στο στομάχι και με ένα μικρό δισκίο.

     Τώρα φυσικά υπάρχει και σε δισκία αναβράζοντα.

 ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΠΙΡΙΝΗΣ

Εκεί που η χρίσης της ασπιρίνης δίνει εξαίρετα αποτελέσματα είναι οι νευραλγίες, τα κρυολογήματα και οι κεφαλόπονοι.

Πρέπει να παίρνεται μόνον όταν είναι εξακριβωμένο ότι ο κεφαλόπονος (ή, ο πόνος της ράχης κ.λπ.) είναι νευρικής αιτιολογίας και όταν η έντασης του πόνου δεν είναι τόση ώστε να χρειάζεται η χρήσης δραστικοτέρου αναλγητικού φαρμάκου.

Στα κρυολογήματα πρέπει να παίρνεται μαζί με τα διάφορα «ζεστά», τις βεντούζες και τα άλλα πρόχειρα θεραπευτικά μέσα, για να επωφελείται ο οργανισμός όχι μόνον της αναλγητικής, άλλα και της εφιδρωτικής της ιδιότητας.

ΜΗ ΧΡΗΣΗΜΗ Η ΑΣΠΙΡΙΝΗ

Υπάρχει και μία άλλη περίπτωσης κατά την οποία πρέπει να προσέχουμε την ασπιρίνη :  Είναι οι πόνοι μετά την εξαγωγή δοντιού.

Πολλοί παίρνουμε ασπιρίνη εναντίον του πόνου αυτού και συνηθέστατα ωφελούνται. Παρατηρήθηκε όμως τώρα τελευταία στην Αμερική, ότι κάθε φορά που αναγκάζεται κανείς να πάρει μεγάλες δόσεις ασπιρίνης για να σταματήσει τους πόνους της εξαγωγής, η αιμορραγία των τραυματισμένων ούλων παρατείνεται, Κατόπιν τούτου έγιναν πειράματα, και απεδείχθη, ότι η ασπιρίνη έχει την ιδιότητα να ευνοεί την αιμορραγία των τριχοειδών και γι` αυτό έπαψαν οι οδοντίατροι να την χορηγούν μετά τις εξαγωγές.

ΠΩΣ ΠΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΣΠΙΡΙΝΗ

Η κατάποσης του δισκίου της ασπιρίνης ακεραίου δεν είναι ο καλύτερος τρόπος λήψεως του φαρμάκου αυτού.

Το δισκίο πρέπει να λειώνει προηγουμένως μέσα σε μισό ποτήρι νερό και να παίρνεται αμέσως γιατί μόνον έτσι απορροφάται γρηγορότερα και επιφέρει συντόμως το θεραπευτικό του αποτέλεσμα.

Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΣΠΙΡΙΝΗΣ.

Στην Ελλάδα, έχουμε ασπιρίνη αρίστης ποιότητος, τόσο καλή όσο και η γερμανική, ή, η αμερικάνικη. Η αμερικάνικη κυκλοφορεί δε και πωλείται στα φαρμακεία με το όνομα, Σαλοξίνη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η ασπιρίνη είναι ένα πολύ καλό και ευκόλου χρήσεως φάρμακο, πολυτιμότατο όταν χρησιμοποιείται όπου και όπως πρέπει, αλλά βλαβερό όταν γίνεται κακή και μέχρι καταχρήσεως χρησιμοποίησής του.

Ο ΧΡΥΣΟΣ ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΑΣΠΙΡΙΝΗΣ

Στον πάρα κάτω πίνακα, σας παραθέτω το πόσο άξιο μπορεί να φανεί αυτό το φάρμακο, η ασπιρίνη, όπου θα εκπλαγείτε με τις ιδιότητές της πέραν των φαρμακευτικών ιδιοτήτων της.

  1. Καταπολεμά τα σπυράκια της ακμής.

Εφαρμογή συνταγής :  Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τη με μικρή ποσότητα νερού.  Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια,  αφήστε την 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα.

  • Μειώνει τη φαγούρα και τον ερεθισμό από τα τσιμπήματα εντόμων. Χρησιμοποιήστε το παραπάνω μείγμα πάνω στο τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας και η φαγούρα, η κοκκινίλα και ο ερεθισμός θα μειωθούν σημαντικά.
  • Αφαιρεί τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου από τα χέρια.  

Εφαρμογή συνταγής :  Σπάστε 2-3 χαπάκια και αναμείξτε με λεμόνι.  Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δαχτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και τάχιστα θα εξαφανιστούν.

  • Είναι το καλύτερο λίπασμα για το χώμα.

Εφαρμογή συνταγής :  Διαλύστε 1 δισκίο ασπιρίνης σε 1,5 λίτρο νερού και βρέχετε ανά τακτά διαστήματα, το χώμα σε κήπο ή γλάστρες.

 Προσοχή:  Μην χρησιμοποιήσετε παραπάνω ασπιρίνες γιατί θα βλάψετε τα φυτά σας.

  •  Απομακρύνει την πιτυρίδα. Φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής και οι γνώριμες νιφάδες της πιτυρίδας είναι ενοχλητικά συμπτώματα και αντιαισθητικά επίσης.

Εφαρμογή συνταγής :  Σπάστε δύο δισκία ασπιρίνης και ανακατέψτε με λίγο σαμπουάν. Απλώστε το μείγμα στα μαλλιά σας και αφήστε το για περίπου δύο λεπτά. Ξεπλύνετε καλά και λουστείτε με το σαμπουάν μόνο άλλη μία φορά. Η πιτυρίδα σιγά σιγά θα εξαφανιστεί.

  • Λειτουργεί ως άριστο απολεπιστηκό του δέρματος. Το σαλικυλικό οξύ που εμπεριέχεται στις ασπιρίνες χρησιμοποιείται συχνά σε απολεπιστηκά και καθαριστικά προσώπου.

Εφαρμογή συνταγής :  Δημιουργήστε ένα μείγμα νερού και ασπιρίνης και τρίψτε πρόσωπο ή σώμα 1 φορά την εβδομάδα, όπως θα κάνατε και με ένα συμβατικό απελπιστικό.

  •  Αφαιρεί τους κάλους.

Εφαρμογή συνταγής :  Σπάστε έξι δισκία ασπιρίνης και αναμείξτε με μισό κουταλάκι του γλυκού νερό και το χυμό 1 λεμονιού.  Εφαρμόστε το μείγμα γενναιόδωρα πάνω στον κάλο και καλύψτε με ένα ζεστό πανί. Αφαιρέστε μετά από δεκαπέντε λεπτά το πανί και τρίψτε τον κάλο, που θα έχει μαλακώσει, με μια ελαφρόπετρα.

  • Ζωντανεύει τα λουλούδια στο βάζο.

Εφαρμογή συνταγής :  Ρίξτε μια ασπιρίνη στο νερό του βάζου με τα λουλούδια και αυτά θα διατηρηθούν για περισσότερες μέρες φρέσκα.

  • Αφαιρεί τους λεκέδες από ύφασμα.

Εφαρμογή συνταγής :  Διαλύστε δυο ασπιρίνες σε λίγο νερό και απλώστε το μείγμα πάνω στο λεκέ. Αφήστε για λίγη ώρα και στη συνέχεια πλύνετε το ρούχο κανονικά.

  1. Προλαμβάνει τις μυκητιάσεις στα πέλματα.

Εφαρμογή συνταγής :   Σπάστε τρία δισκία και αναμείξτε με λίγο ταλκ. Ρίξτε τη σκόνη αυτή στα πόδια σας, φροντίζοντας να πάει ανάμεσα από τα δάχτυλα. Επαναλάβετε 1 φορά την εβδομάδα.

George Li

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →