Μπορεί να τα δούμε να φτιάχνονται και από γειτονικούς Νομούς αλλά όχι με τον ίδιο ζήλο. . . Φτιάχνονται κάθε χρόνο πολύ στην[GLi]Λακωνία και λιγότερο στην Μεσσηνία. . . .
Αλλά πάμε να τα φτιάξουμε!
ΥΛΙΚΑ
Μισό κιλό αλεύρι χωριάτικο
1 φακελάκι μαγιά ξερή
100γρμ. Λάδι
Ξύσμα πορτοκαλιού και τον χυμό του (1 Πορτοκάλι)
Στην μύτη κουταλιού γλυκού γαρύφαλλο και κανέλλα
Καθώς επίσης νερό χλιαρό όσο και αν πάρει.
Και ανάλογο αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολάκι βάζουμε την μαγιά μια με δύο κουταλιές από το αλεύρι και λίγο νεράκι αφήνοντάς το για κάποιο τέταρτο να φουσκώσει ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε μία λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και το λάδι και αρχίζουμε να τρίβουμε ώστε να ποτίσει με λάδι το αλεύρι.
Μόλις το τρίψουμε[GLi]ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού το χυμό το κανελλογαρύφαλο το αλάτι, αρχίζοντας να ρίχνουμε το νερό μέχρι να γίνει η ζύμη μας.
Κατόπιν την αφήνουμε τη ζύμη μας, δύο με τρείς ώρες ώστε να φουσκώσει.
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα ελαιόλαδο ένα λίτρο περίπου.
Παίρνουμε το ζυμάρι κάνοντας την ζύμη μας σε κορδόνια δημιουργώντας διάφορα σχέδια, Αρχίζοντας το πρώτο μας σχηματίζουμε ένα σταυρό, ώστε να πάει καλά η χρονιά. Βάζουμε λίγα-λίγα στο λάδι και τα τηγανίζουμε.
Τα βγάζουμε όταν αποκτούν ένα ωραίο καφετί χρώμα, τοποθετώντας τα σε μία λεκάνη!
Καλή επιτυχία!