Όλα για το Καρότο – All about the carrot

Το Καρότο .  .  .   Είναι ένα από τα πολυτιμότερα λαχανικά, αφού περιέχει βιταμίνες Α, Β, C, και την καροτίνη μία προβιταμίνη που μετατρέπεται κατόπιν σε βιταμίνη Α στον οργανισμό.

Επίσης το καρότο δεν προσφέρει καθόλου θερμίδες.

Kοινό σε όλη την Ευρώπη και συναντιέται σε καλλιεργημένους και χέρσους τόπους. Το καρότο είναι φυτό διετές με λεπτά φύλλα πτεροειδή, βλαστό με μήκος 30-60 εκ. και ταξιανθία οκτάδιο λευκό ή ρόδινο που σχη[GLi]ματίζεται συνήθως το δεύτερο χρόνο. Το Καρότο καλλιεργείται σε όλη την Ελλάδα για την πασσαλώδη ρίζα του που αποτελεί πολύτιμη τροφή για τον άνθρωπο και τα ζώα αλλά έχει και πολύτιμες φαρμακευτικές ιδιότητες. Ανά τον κόσμο καλλιεργούνται διάφορες ποικιλίες καρότου με διάφορα χρώματα ριζών (κόκκινα, κίτρινα, άσπρα, βιολέ) ορισμένες από τις οποίες είναι αρωματικές.

Η ρίζα του καρότου εκτός από άμυλο[GLi] και σάκχαρα περιέχει βιταμίνες C, Β1, Β2, το Β-καροτίνιο (προβιταμίνη Α), πηκτίνη, οργανικά οξέα και ανόργανα άλατα ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου, θείου, ιωδίου, καλίου, νατρίου, μαγγανίου, κοβαλτίου κ.ά.

Εξαιτίας των συστατικών που περιέχει το καρότο θεωρείται πολύτιμη τροφή, ιδιαίτερα όταν τρώγεται ωμό σε σαλάτες. 

Το καρότο παρουσιάζει ένα πλήθος ευεργετικών επιδράσεων στο συκώτι, το στομάχι, το έντερο, το αίμα, το νευρικό σύστημα, την όραση, τα νεφρά, το διαβήτη, το δέρμα, το αναπνευστικό σύστημα.

Συγκεντρώνει τις ωφέλιμες ιδιότητες πολλών φυτών μαζί, ενώ ο συνδυασμός του καρότου, του σέλινου, του σπανακιού σε ίσες ποσότητες μαζί με λίγο μαϊντανό περιέχει όλα τα απαραίτητα για τον άνθρωπο ανόργανα άλατα.

Ο χυμός του καρότου έχει πιο άμεσες ευεργετικές επιδράσεις, ενώ δίνει και καλής ποιότητας ξίδι μετά από ζύμωση. 

Θεραπευτικές ιδιότητες έχουν και οι σπόροι του καρότου.

Το καρότο συνιστάται σε όσους υποφέρουν από αναιμία και στους παχύσαρκους. Το καρότο έχει την ιδιότητα να ρυθμίζει τη λειτουργία [GLi] του εντερικού συστήματος και είναι ωφέλιμο στους δυσκοίλιους, αλλά και σε όσους υποφέρουν από διάρροιες.

Ωμό το καρότο είναι περισσότερο ωφέλιμο, αλλά ο χυμός του κάνει καλό στο συκώτι.

Ο χυμός του καρότου συνιστάται εξ άλλου από[GLi]ειδικούς στις μητέρες που θηλάζουν.

     Τι μπορεί να μας προσφέρει!

Το καρότο αποτελεί μια πλούσια τροφή για το σώμα μας. Περίπου τα 100 γραμμάρια καρότου περιέχουν 7,6 γρ. υδατάνθρακες, 0,6 γρ. πρωτεΐνης, 0,3 γρ. λίπους, 30 mg ασβεστίου και 0,6 mg σιδήρου. Εκτός από αυτό, τα καρότα είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης Β1, Β2, Β6, C, Κ, βιοτίνης, κάλιου και θειαμίνης.

Το καρότο περιέχει πλήθος βιταμινών B, C, D, E, μεταλλικών στοιχείων και ουσιών πολύτιμων για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Είναι ωφελιμότερο για τον ανθρώπινο οργανισμό όταν καταναλώνεται ωμό.

   Είναι τονωτικό του κυκλοφορικού συστήματος, της λειτουργίας της πέψης, της χολής και των εντέρων.

   Είναι διουρητικό, στυπτικό και ανακουφίζει γρήγορα από τη διάρροια.

   Σημαντικό επίσης να αναφέρουμε ότι το καρότο επηρεάζει θετικά και βελτιώνει την όραση.

   Ο χυμός του καρότου έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην πρόληψη κατά του καρκίνου, είναι ιδανικός για την υγεία του δέρματος και για τα κουρασμένα δέρματα. Εξωτερικά ο φρέσκος πολτός του καρότου επουλώνει πληγές, καψίματα, έλκη, εκζέματα, αποστήματα και πόνους ρευματισμών ή αρθριτικών.

   Η ρίζα του καρότου [GLi]είναι μαλακτική, καθαρτική και χολαγωγός.

   Ο πολτός του θεραπεύει τα εγκαύματα ενώ η ευρεία κατανάλωση του, είτε ωμό είτε βρασμένο ωφελεί την όραση.

Το καρότο είναι ευεργετικό στο συκώτι και το στομάχι.

Είναι διουρητικό και καθαρίζει το αίμα.

Τονώνει τα νεύρα, ενώ ο χυμός του πιστεύεται ότι είναι κατά των ρευματισμών.

” Ίσως οι πιο γνωστές ρίζες, τα καρότα έχουν έντονα γλυκιά γεύση και πλούσιο πορτοκαλί χρώμα, που τους προσδίδει η β-καροτίνη που περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες. Στην αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιούνταν για φαρμακευτικούς σκοπούς και αργότερα εντάχθηκαν στη διατροφή μας. Το καρότο χρησιμοποιείται συχνά στη μαγειρική είτε ωμό είτε βραστό “

Οφέλη του καρότου στην υγεία – Health benefits of carrot

Πολλά και ποικίλα τα οφέλη του καρότου στην υγεία μας.  Κατ` αρχάς απομακρύνει τα καρδιακά νοσήματα. Από έρευνες σε διατροφική συνήθεια έδειξαν ότι το καρότο απομακρύνει την ένδειξη καρδιακού επεισοδίου.

–        Επίσης σε συνέχεια έδειξαν τα αποτελέσματα ότι είναι κατά του διαβήτη. Ακόμη ότι τον υποτιμούσε σε μελέτες.

–        Επίσης στην όρασή μας κάνει καλό γιατί μετά την κατανάλωση του καρότου βγαίνει η βιταμίνη Α που είναι πολύ χρήσιμη στα μάτια. [GLi] Όσοι δεν έβλεπαν καλά την νύχτα σε θεραπείες που επεβλήθησαν με την χρήση καρότου είχαν θεαματικά αποτελέσματα στην όραση την νύχτα.

–        Ένα άλλο καλό που μας κάνει το καρότο είναι ότι απομακρύνει το εγκεφαλικό επεισόδιο απ` την ζωή μας. [GLi] Σε έρευνα που έγινε βρέθηκε πως σε ανθρώπους που έτρωγαν πέντε καρότα την ημέρα είχαν λιγότερες πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου.

–        Το καρότο είναι καλή πηγή φυτικών ινών, γιατί περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών για την πέψη των τροφών. Το καροτένιο δεν ελευθερώνεται εύκολα παρά μόνον με το σωστό μαγείρεμα.

–        Το καρότο έχει αντιγηραντικές ιδιότητες. Τα καρότα περιέχουν μεγάλη ποσότητα καροτίνης η οποία μπαίνοντας στο σώμα έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες ώστε να καταπολεμά καθαρίζοντας το αίμα τα κύτταρα αλλά και την οξυγόνωση του σώματος. Σε αυτή την περίπτωση είναι που επιβραδύνει με την κίνηση αυτή τα κύτταρα.

–        Το καρότο δεν μένει μόνο σε αυτό. [GLi] Τα καρότα βοηθούν την στοματική κοιλότητα εν γένει. Κατόπιν του φαγητού μας επεμβαίνει ως καθαριστικό στην απομάκρυνση των τροφών από τα δόντια καθώς επίσης συμβάλουν δυναμικά στην τόνωση των ούλων μας.

–        Το καρότο επίσης κρατά το δέρμα μας υγιές. Από τους ειδικούς δερματολόγους αλλά και από τους ειδικούς της ομορφιάς που χρησιμοποιούν το καρότο πολλές δεκαετίες. Λόγω της υψηλής ποσότητας βιταμίνης Α αλλά και τα άλλα πλούσια θρεπτικά συστατικά του, τρέφουν αποτελεσματικά το δέρμα, εμποδίζουν την ξηροδερμία, την ψωρίαση και άλλα δερματικά προβλήματα.

Πως τρώμε τα καρότα – pos trome ta carrot

Τα τρώμε εντελώς ωμά άλλες φορές ξεβγάζονταν τα με την συνοδεία ενός λεμονιού, ή σκέτα ακόμη καθώς επίσης ξεφλουδίζοντας τα.  .  .  .[GLi]

  Τα ωμά καρότα είναι ωραία να τα τρώμε στον ατμό.

  Αν θέλουμε να τα μαγειρέψουμε πολύ λίγο να είναι το μαγείρεμα τους.

  Τώρα που αλλού μπορούμε να τα βάζουμε!

  Είναι καλά συνοδευτικά σε σούπες και εν γένει στα βραστά ακόμη και στα ψητά φαγητά.  

Φύτευση του Καρότου – Planting carrot

Σε περιοχές με ήπιο χειμώνα η σπορά του καρότου γίνεται το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο) και η συγκομιδή του την άνοιξη

  Σε ψυχρότερες περιοχές η σπορά γίνεται αρχές της[GLi]άνοιξης.

  Η διάρκεια της καλλιέργειας κυμαίνεται από 3-5 μήνες, ανάλογα με την ποικιλία (πρώιμη , όψιμη) και την εποχή της καλλιέργειας.

Η Καλλιέργεια του Καρότου – The Cultivation of Carrot

Το καρότο είναι φυτό ψυχρής εποχής . Οι ιδανικές μέσες θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του καρότου είναι 16ο – 18ο C. 

  Το έδαφος πρέπει να είναι βαθύ και καλά αποστραγγιζόμενο.

  Τα ιδανικότερα είναι τα αμμώδη και τα οργανικά εδάφη, απαλλαγμένα από χοντρά τεμαχίδια (πέτρες ) για τη παραγωγή ευθείων γογγυλόριζων.

  Εάν το έδαφος είναι βαρύ [GLi] η περιέχει πέτρες τότε είναι σκόπιμο να χρησιμοποιηθούν ποικιλίες με μικρό σχετικά ριζικό σύστημα.

Θρεπτικά συστατικά του Καρότου – Nutrients of Carrot

Το καρότο προέρχεται από το Αφγανιστάν και τις γύρω περιοχές, ενώ ήταν γνωστό φαρμακευτικό φυτό στην Αρχαία Ελλάδα με το όνομα Σταφλίνος.  .  .  .

Στην Ευρώπη η καλλιέργεια του καρότου ξεκίνησε το 13ο αιώνα και ήταν χρώματος μοβ, εξαιτίας κάποιων χρωστικών που περιείχε.

Η ρίζα του είναι σαρκώδης με κωνικό μακρύ σχήμα και χρώμα πορτοκαλί, κίτρινο ή λευκό ανάλογα με την ποικιλία.

Οι διάφορες ποικιλίες καρότου διακρίνονται από διαφορές στο σχήμα, το χρώμα και το μήκος της ρίζας.

Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στη Μακεδονία και τη Στερεά και η βασική ποικιλία είναι αυτή της «Αιγίνης», με κωνική ρίζα μεγάλου μεγέθους και πορτοκαλί χρώμα.

Το καρότο τρώγεται ωμό είτε σκέτο, είτε σε [GLi] σαλάτες (κυρίως συνοδεύοντας το λάχανο), ή σαν τουρσί ή μαγειρεμένο (θεωρείται βασικό συστατικό στη φασολάδα, ενώ ταιριάζει πολύ καλά και με τον αρακά).

 Είναι μία εξαιρετική τροφή για τον οργανισμό αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και έχει αρκετή ποσότητα από βιταμίνες Β1, Β2 καθώς και νιασίνη.

Ωμά τα καρότα είναι καλή πηγή βιταμίνης C [GLi] και καροτινοειδών, μία ομάδα αντιοξειδωτικών ουσιών οι οποίες περιλαμβάνουν και το βήτα-καροτένιο.

Αυτές παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών, ενώ παράλληλα -σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες- ενδέχεται να μειώνουν τις πιθανότητες εμφράγματος και κάποιων μορφών καρκίνου.

Συμβουλές για το μαγείρεμα των καρότων – Tips for cooking carrots

Προσθέστε μερικές σταγόνες ελαιόλαδο στα μαγειρεμένα καρότα. Κι αυτό γιατί το λίπος βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει περισσότερο βήτα-καροτένιο.  .   .   .

     Μην κόβεις τα καρότα πριν τα μαγειρέψεις.

–        Το βράσιμο ολόκληρων των λαχανικών είναι η νέα μέθοδος υγιεινού μαγειρέματος. Επιστήμονες στην Υπηρεσία Γεωργικών Ερευνών των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι οι πατάτες διατηρούν 50% περισσότερο κάλιο όταν μαγειρεύονται ολόκληρες παρά όταν είναι κομμένες. Επίσης, σε έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ σημειώνεται ότι τα ολόκληρα καρότα διατηρούν 25% περισσότερο από την ένωση φαλκαρινόλη, που καταπολεμά τον καρκίνο.

       Μάλιστα, τα λαχανικά μπορεί να είναι πιο[GLi]νόστιμα έτσι.

–        Όταν μαγειρεύεις τα καρότα σε κομμάτια, σημαίνει ότι περισσότερες ενώσεις, όπως τα σάκχαρα και τα οξέα, διαρρέουν στο νερό.

Σε μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ τονίζεται ότι η κατανάλωση μισού φλιτζανιού σκούρων κίτρινων λαχανικών καθημερινά,
όπως το καρότο, μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες κατά 27%. Οι μελετητές δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά θεωρούν πως μπορεί να οφείλεται στα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που εντοπίζονται σε αυτά τα λαχανικά.


Tip : Για να αυξήσεις την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών από τα καρότα (ή οποιοδήποτε άλλο χρωματιστό λαχανικό), σέρβιρισέ τα με λίγο λίπος, όπως το ελαιόλαδο.

George Li

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →