Γιος ενός θεού και μιας θνητής, ο Ασκληπιός δε συγκαταλεγόταν στους ισχυρούς θεούς που κατοικούσαν στον Όλυμπο, αλλά θεωρούνταν απλός ήρωας, που είχε θεϊκή καταγωγή.
Υπήρξε όμως ιδιαίτερα αγαπητός στους ανθρώπους, που τον τιμούσαν και τον σέβονταν. Ίσως [GLi] επειδή δεν ήταν απλησίαστος και δεν προκαλούσε φόβο όπως οι υπόλοιποι θεοί. Αντίθετα, η θέση του ήταν πάντα κοντά στους ανθρώπους, για το καλό των οποίων πρόσφερε τις γνώσεις του. Η φήμη του είχε απλωθεί σ’ όλο τον ελλαδικό χώρο, αλλά κι έξω απ’ αυτόν. Ο ιατρός θεός φρόντιζε να εξαπλωθεί η ιατρική και να θεραπεύονται όλο και περισσότεροι άνθρωποι, να χτίζει ειδικά κτίρια όπου εκεί συγκεντρώνονταν οι ασθενείς αναζητώντας θεραπεία. Τη δραστηριότητά του συνέχιζαν στα ιερά του Ασκληπιού οι ιερείς του, οι Ασκληπιάδες. Ήταν τόσο μεγάλη η λατρεία του Ασκληπιού που αντιμετωπιζόταν ισοδύναμα με τους άλλους θεούς. Άλλωστε κι ο Ασκληπιός, όπως κι ο Ηρακλής, στο τέλος αποθεώθηκε, έγινε δηλαδή δεκτός στη θεϊκή κατοικία του Ολύμπου.
Η καταγωγή του, όπως είπαμε, ήταν θεϊκή.
Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ
Υπήρξε ο καρπός ενός από τους πολλούς έρωτες του Απόλλωνα.
Ο ωραίος θεός ερωτεύτηκε μια βασιλοπούλα, την όμορφη Κορωνίδα, κι απέκτησε μ’ αυτήν ένα γιο. Προτού όμως γεννηθεί το βρέφος η νέα παραδόθηκε στον έρωτα ενός ξένου, που λεγόταν Ισχύς. Γρήγορα μετάνιωσε για την επιπόλαιη πράξη της, ήταν όμως πλέον αργά. Ο Απόλλωνας, που κατάλαβε την απάτη της, εξοργισμένος ζήτησε από την αγαπημένη του αδερφή, την Άρτεμη, να τιμωρήσει τη νεαρή Κορωνίδα για την ασέβειά της.
Η Ολύμπια θεά τότε σκότωσε με τα βέλη της την ίδια κι άλλες γυναίκες μαζί.
Ίσως μάλιστα αυτή να ήταν η αιτία μιας μεγάλης θανατηφόρας επιδημίας που έπεσε στην περιοχή. Γι’ αυτό πολλές φωτιές άναβαν για να καίνε τα πτώματα. Όταν οι ανελέητες[GLi]φλόγες τύλιξαν το νεκρό σώμα της βασιλοπούλας, ο Απόλλωνας που παρακολουθούσε, δεν άντεξε να βλέπει να πεθαίνει μαζί της και το παιδί του. Αμέσως όρμησε στη φωτιά, έβγαλε από την κοιλιά της μητέρας του το ζωντανό ακόμη βρέφος και το πήγε στη Μαγνησία, στον Κένταυρο Χείρωνα.
Ο Κένταυρος γνώριζε πολύ καλά τις ιδιότητες των βοτάνων. Μεγαλώνοντας κοντά του ο Ασκληπιός έμαθε την ιατρική τέχνη.
Όταν μεγάλωσε έλαβε μέρος στο κυνήγι του Καλυδώνιου κάπρου και στην Αργοναυτική εκστρατεία.
Η ΙΑΤΡΙΚΗ & Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ
Άρχισε να γίνεται μάλιστα τόσο γνωστός για τις θεραπευτικές του ικανότητες, ώστε από κάθε γωνιά της Ελλάδας έρχονταν να τον βρουν άνθρωποι άρρωστοι ή τραυματισμένοι, απογοητευμένοι, πολλές φορές, ότι θα γίνουν μια μέρα καλά.
Ο Ασκληπιός τους διέψευδε και θεράπευε κάθε είδος νοσήματος.
Άλλοτε τους έδινε την υγειά τους με βότανα, άλλοτε με θαυματουργικές αλοιφές που κατασκεύαζε ο ίδιος κι άλλοτε με μαγικά και προσευχές.
Άλλους θεράπευσε από τη[GLi]μανία, όπως λένε ότι έκανε στις κόρες του Προίτου, όταν η Ήρα τους έστειλε τρέλα.
Άλλους τους έκανε και πάλι να περπατήσουν και σ’ άλλους έδινε πίσω το φως τους.
Όταν οι ασθενείς προσέρχονταν στο ιερό αναζητώντας θεραπεία, δεν τους επιτρεπόταν η είσοδος, παρά μετά τον εξαγνισμό τους.
Έπλεναν το σώμα τους, τελούσαν θυσία προς το θεό και έκαναν αυστηρή νηστεία. Το βράδυ γίνονταν δεκτοί στο ιερό όπου και θα περνούσαν τη νύχτα τους.
Ο Ασκληπιός, ως γιος του Απόλλωνα, είχε και μαντικές ικανότητες ή όπως πιστεύουν πολλοί φανέρωνε στους θνητούς τις αποκαλύψεις του πατέρα του σ’ αυτόν, όπως παράδειγμα έκανε κι η Πυθία. Είτε αυτό ήταν αληθινό είτε όχι, ο Ασκληπιός έδινε πάντως τις ιατρικές του συνταγές με τη μορφή χρησμών. Οι ιερείς του υποστήριζαν, στους ασθενείς που διανυκτέρευαν στο ιερό του, πως ο θεός θα τους επισκεφτεί με μορφή ονείρου και θα τους φανέρωνε το φάρμακο που θα τους θεράπευε.
Ο μεγάλος ιατρός θεός όμως, όχι απλά θεράπευε κάθε ασθένεια, αλλά μπορούσε ν’ αναστήσει ακόμη και νεκρούς. Έτσι όταν η θεά Άρτεμη του ζήτησε ν’ αναστήσει τον αγαπημένο της Ιππόλυτο, τον επανέφερε στη ζωή.
Αυτή η θαυματουργική ικανότητά του στάθηκε αιτία του θανάτου του.
ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ
Ο Ασκληπιός αγάπησε την Ηπιόνη, η οποία του χάρισε δύο γιούς, τον Μαχάονα και τον Ποδαλείριο, στους οποίους ο Ασκληπιός μετέδωσε τις ιατρικές του γνώσεις ως απόκρυφη τέχνη που μεταδιδόταν από πατέρα σε γιό.
ΜΥΘΟΙ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ
Λέγεται ότι με την ανάσταση κάποιου νεκρού θύμωσε πολύ ο Δίας και τυφλωμένος από την οργή του χτύπησε τον Ασκληπιό με τον κεραυνό του. Άλλοι λένε ότι δεν ήταν η [GLi] προσωπική οργή που έσπρωξε το βασιλιά των θεών να σκοτώσει τον Ασκληπιό, αλλά η οργή του Άδη.
Ο θεός του Κάτω Κόσμου διαμαρτυρήθηκε στον Δία πως ο γιος του Απόλλωνα δεν άφηνε τους ανθρώπους να πεθάνουν, κι όλο και λιγότεροι έρχονταν στο βασίλειό του.
Ο πατέρας του, ο Απόλλωνας, πληγώθηκε βαθιά για το χαμό του γιου του. Τον είχε ήδη σώσει από το θάνατο μια φορά, όταν βρισκόταν στην κοιλιά της μητέρας του.
Όμως, αυτή τη φορά ήταν ανήμπορος ν’ αντιδράσει.
ΤΑ ΙΕΡΑ & ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ
ΙΕΡΑ : Ενδεικτικό της μεγάλης δραστηριότητας που ανέπτυξε είναι ότι βρέθηκαν πάρα πολλά ιερά του διασκορπισμένα στον ελλαδικό χώρο. Βέβαια, πολλά δημιουργήθηκαν από τους ιερείς του.
Το πιο ξακουστό είναι το Ασκληπιείο της Επιδαύρου και ακολουθούν της Αθήνας, της Κω, απ’ όπου κατάγεται και ο πατέρας της ιατρικής επιστήμης ο Ιπποκράτης, και της Περγάμου.
ΣΥΜΒΟΛΑ : Σύμβολό του ήταν το φίδι, τυλιγμένο γύρω από μία βακτηρία.
Υποσημείωση Συγγραφέως : Σε όλες τις μέχρι τώρα αναφορές των ποιο πολλών γνωστών βιβλίων (π.χ. Εγκ. Ήλιος, . . .κλπ) που ανάγνωσα πάνω στο θέμα μου αυτό, Ασκληπιός : Όλα αναφέρουν ότι ο Ασκληπιός κατακεραυνώθηκε από τον Δία, (Ζεύς).
Υστερόγραφο Συγγραφέως : Μου πείρε κάποιες ώρες, για να φτιάξω τον Ασκληπιό, μαζεύοντας όσα ποιο πολλά στοιχεία μπορούσα, για να φθάσω στο σωστό αυτό αποτέλεσμα, ώστε να σας τα δώσω εδώ. [GLi]Η εργασία μου είναι επίπονη για να σας βγάλω πράγματα και γεγονότα, γι` αυτό και είναι κρίμα να κλέβουν το περιεχόμενό του. Σας ευχαριστώ εκ` των προτέρων που βρίσκεστε στην σελίδα μου. Ελπίζω να σας άρεσε το άρθρο μου, δεν χάνεται και τίποτε να γράψετε και κάποιο σχόλιο…